OD 9 DO 14 SATI

VIŠE OD 10 TISUĆA PROMETNIH PREKRŠAJA U PULI Čak 3.500 tisuće odnosi se na dvije stvari koje će se U PONEDJELJAK JAČE KONTROLIRATI

| Autor: Glas Istre

Da bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje u prometu, Postaja prometne policije Pula u ponedjeljak će, od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju ''Nezakonita uporaba mobitela za vrijeme vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa''.

Uz brzinu i alkohol, nepropisna uporaba mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. U prvih osam mjeseci ove godine djelatnici Postaje prometne policije Pula utvrdili su 10.026 prekršaja, od kojih se 1.406 prekršaja odnosi na nekorištenje sigurnosnog pojasa (9% više u odnosu na isto razdoblje 2019.) te 1.939 prekršaja nepropisne uporabe mobitela (33% više nego u istom razdoblju lani).

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju, podsjećaju iz PU istarske.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of