VIŠESATNA AKCIJA 

Ako prakticirate korištenje mobitela u vožnji, što nikako ne biste smjeli, znajte da ste pod prismotrom policije! Isto vrijedi za vozače koji ne koriste pojas! SAZNAJEMO ŠTO VOZAČE U PULI U SRIJEDU ČEKA NA ULICAMA!

| Autor: Glas Istre

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, Postaje prometne policije Pula u srijedu će od 9 do 14 sati provesti prometnu akciju pojačanog nadzora korištenja sigurnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela.

Naime, uz alkohol i brzinu, sigurnosni pojas i mobitel prepoznati su kao tzv. četiri ubojice u prometu, prekršaji zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama.

Tijekom prvih pet mjeseci ove godine, na području Postaje prometne policije Pula-Pola dogodilo se 127 prometnih nesreća, što je čak 33% manje prometnih nesreća nego u istom razdoblju prošle godine. Unatoč smanjenju broja prometnih nesreća i smanjenju broja teže i lakše ozlijeđenih osoba za preko 30%, ove godine dogodila se jedna prometna nesreća s poginulom osobom koja nije bila vezana sigurnosnim pojasom, za razliku od prošle godine, kada u prvih pet mjeseci nije smrtno stradala niti jedna osoba.

Što se tiče broja utvrđenih prekršaja, policijski službenici su u prvih pet mjeseci utvrdili ukupno 4.920 prekršaja, od čega 601 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i 886 prekršaja nepropisne upotrebe mobitela. U usporedbi s prošlom godinom, utvrđeno je 7% manje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 2% manje prekršaja nepropisne upotrebe mobitela.

Policijska uprava istarska podsjeća da je korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Za nekorištenje sigurnosnog pojasa, odnosno nepropisno prevoženje djece u vozilima propisana je novčana kazna od 1.000 kuna. No, ono što je bitnije, korištenjem sigurnosnog pojasa smanjuje se teže stradavanje u slučaju prometne nesreće te policija upozorava vozače i putnike da se vežu prije svake vožnje pa i ona najkraće.

Kazna za nepropisno korištenje mobitela također iznosi 1.000 kuna. Mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila. Policija stoga upozorava građane da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater