SIROVA SNAGA PRIRODE

VIDEO / FOTO Stotinjak zaposlenika Nacionalnog parka Brijuni ostalo zarobljeno na otočju! U DVORIŠTU OSNOVNE ŠKOLE U FAŽANI GRANA PALA NA ŽENU!* Djelatnici Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, njih stotinjak, ostali su u ponedjeljak zbog olujnog juga ostali zarobljeni na otočju. Neslužbeno doznajemo da će noć provesti u hotelu te da imaju na raspolaganju dovoljno hrane i pića da izdrže do smirivanja vremena.

Navodno je brod, kojim su trebali se vratiti u Fažanu, isplovio u 15 sati s Brijuna, ali se zbog valovitog mora u Fažanskom kanalu morao vratiti u sigurnost brijunske luke. Na moru se, pritom, kažu nam oni koji su to osjetili na vlastitoj koži, odvijala prava drama, mnogima je pozlilo! Dobili smo dojavu da su svi u redu, jedino su ogorčeni zbog činjenice da su crveni alarm i orkansko jugo bili danima najavljivani, a da odgovorni nisu na to obratili dovoljnu pozornost. Prema našim informacijama, ujutro je na otoku bio i ravnatelj JU NP Brijuni Marno Milotić, no otišao je prema Fažani oko 11 sati dok je to još bilo moguće.

Nadamo se da će s djelatnicima biti sve u najboljem redu, a na Upravi je da procijeni hoće li im se ovo vrijeme provedeno na otočju računati kao prekovremeni rad. (B. P.)

* Večeras smo dobili dojavu i o stablu koje je palo na automobil nedaleko Mornaričke bolnice na Verudi. (Ch. B.)

* Jako jugo koji od ponedjeljka ujutro puše na području cijele Istre za sada ne stvara veće probleme i poteškoće, osim što su vatrogasci morali u tri navrata uklanjali stabla s prometnica, rekao je Hini županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Međutim, poslijepodne je vjetar znatno pojačao, a sada je situacija takva da se ne preporučuje boravak na otvorenom, pogotovo u blizini stabala, derutnih zgrada i krovova.

* Velika grana stabla u dvorištu Osnovne škole Fažane pukla je pod naletom jakog juga danas oko 16 sati i pala ne jednu žensku osobu. Stradalu ženu zbrinuo je tim hitne medicinske pomoći, saznajemo od roditelja koje smo zatekli u krugu škole. 

Kako smo čuli na terenu, u trenutku puknuća grane u dvorištu škole nije bilo djece već samo roditelji koji su u školu ulazili i izlazili zbog sastanaka. (Z. S)

* Dobili smo dojavu o padu bora na Štinjanskoj cesti, u zavoju prije teniskih terena. Na sreću štete ni ozlijeđenih nema. Savjesni vozači odvukli su grane s prometnice, no svejedno je potreban pojačan oprez na tom dijelu. (B. P.)

* U parku narodnog ustanka u Pazinu oko 17 sati palo je veliko stablo. Srećom, nitko nije ozlijeđen. (A. D.)

* Iza 15 sati počela je plaviti gradska riva Rovinja. Iz minute u minut jačina vjetra se povećavala a valovi sve više bacati brodice s jednog na drugi kraj.

Olujni vjetar stvara podosta problema i u Poreču. Osim visoke razine mora, u Poreču i na cijeloj Poreštini jak vjetar ruši stabla, tende, reklame, pa čak dijelove fasade i krovova, poput crijepova.

Hitne službe vatrogasaca, policije i komunalnog poduzeća Usluga Poreč su na terenu, uklanjaju porušena stabla, a osigurana je i dvorana Veli Jože s koje je olujni vjetar otkinuo dio krova. Pristup dvorani je trenutno zabranjen.

Službe pozivaju na dodatan oprez i mole da, ukoliko nije potrebno, ne izlazite dok se olujni vjetar ne smiri. (GI)

Od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rovinj, Evilijana Gašpića, doznajemo da incidenta nema ali i da se, prema posljednjim informacijama, olujno nevrijeme očekuje iza 22 sata. Dodajmo, i da su Rovinjci, poučeni iskustvom od prije nekoliko godina, kada su zbog olujnog nevremena riva i okolni trgovi starogradske jezgre postali bazeni s više od pola metara morske vode, danas dobro pripremljeni. Tijekom dopodneva, automobili su osiguravani i "skrivani" od valova i drugih mogućih oštećenja, dok su njihovi vlasnici poučeni , također, iskustvom, i mogućnošću da ih nešto pogodi s dotrajalog krova - hodali cestom a uistinu rijetko   pločnikom. Uglavnom, grad je vrlo pust a građani i gosti mahom zabarikadirani u kućama i turističkim objektima. (N. O. R.)

 

Vatrogasci su radi uklanjanja stabla s prometnica dva puta intervenirali u Pazinu te jednom na cesti Fažana-Peroj.

Prema podacima meteo portala Istramet, tijekom prijepodneva jugo je ojačalo na cijelom području, a uz obalu je izražena plima. Najjače jugo puše u Labinu na Fortici, gdje je nešto iza podneva zabilježen udar od 122 km/h, a u Puli su izmjereni udari od 84 km/h.

Zbog visoke plime neke su rive u istarskim gradovima poplavljene, ali stanje još nije kritično, izuzev Antenala kraj Novigrada gdje je cesta bila zatvorena, no voda se povukla te je promet normaliziran.

Kako javlja Istramet, u nastavku dana slijedi postupno jačanje juga, a navečer stiže vrhunac s udarima i iznad 125 km/h. More će na otvorenom biti uzburkano, s valovima i do 6 metara. (P.R./Istramet)

Vrsar, video: Miha Justin

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of