PULSKI ĐIR

VEČERAS PREDAVANJE Od "Bitke na Neretvi" do "Rada na određeno vrijeme" UTJECAJ PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA NA DRUŠTVENI I KULTURNI DIO GRADA

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Richard Burton, Elizabeth Taylor i Tito na Brijunima 1971.

 Danas u 20.30 sati održat će se predavanje povjesničara Vedrana Stanića o Festivalu igranog filma u Puli u vrtnom prostoru pulske Gradske radionice * Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan, a donacije u bilo kom obliku su dobrodošle 

U sklopu ciklusa pod nazivom "Pulski đir" danas će se u 20.30 sati održati drugo po redu predavanje na otvorenom, u vrtnom prostoru pulske Gradske radionice u Ulici Ljudevita Posavskog. Tema predavanja je "Pulski filmski festival od ‘Bitke na Neretvi’ do ‘Rada na određeno vrijeme’ - Utjecaj na društveni i kulturni život grada", a program uređuje i vodi Vedran Stanić.

Festival igranog filma u Puli je od svojega prvog održavanja 1954. privlačio pažnju domaće i strane publike te s vremenom postao neizostavna manifestacija grada. Privlačnim ambijentom pulske Arene te s godinama sve većom kvalitetom filmova, festival privlači sve veći broj gledatelja i postaje važan društveni i kulturni čimbenik grada. 

Do 1970. pulski filmski festival stječe respektabilan karakter, a izjava Josipa Lazarića sa 17. filmskog festivala 1970. dovoljno govori o povezanosti grada i samoga festivala: "I mi i filmski umjetnici svjesni smo da Pula ne može više bez filma, baš kao što ni film ne može bez Pule…". U razdoblju 1970.-1980. filmski festival posjećuju velika imena iz filmskoga svijeta kao što su glumci Richard Burton, Elizabeth Taylor i Sophia Loren, poljski redatelj Jerzy Kawalerowicz, a interes svjetske javnosti postaje sve veći. Tako 1975. na filmskom festivalu prisustvuju gosti i novinari iz Australije, Austrije, Danske, Čehoslovačke, Francuske, Indije, SAD-a i mnogih drugih zemalja.

Osim popularizacije grada u državnim i međunarodnim okvirima, festival igranog filma je promijenio društveni i kulturni život Puljana. Razdoblje 1970.-1980. vrijeme je kada filmski festival doživljava neke od svojih najboljih godina i na taj način utječe na sam grad. Kako je festival ove godine odgođen, ovo je dobra prilika da se prisjetimo nekih zanimljivih trenutaka iz povijesti festivala, kao i samog značenja festivala za grad.

Vedran Stanić diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 2012. godine s temom "Jugoslavensko-američki odnosi 1948.-1955.", dok magistrira u Zagrebu 2016. godine s temom "Studentski protesti u Zagrebu 1968. i 1971. – sličnosti i razlike". Bavi se modernom i suvremenom poviješću, s fokusom na drugu polovicu 20. stoljeća. Do sada je objavio nekoliko radova; prikaza, članaka i intervjua o temama iz povijesti, sudjelovao na znanstvenim skupovima te održao više javnih predavanja.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan, a donacije u bilo kom obliku su dobrodošle.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of