TEKST REALIZIRAN U SURADNJI S GRADOM PULOM

Uz Svjetski dan knjige razgovaramo s ravnateljicom Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nelom Načinović: Koristimo digitalne kanale i ne odustajemo od programa, A OPET ĆEMO POKRENUTI I BIBLIOBUS

Uz potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Pule, bit će održan još jedan Bloomsday posvećen Jamesu Joyceu, obilježit ćemo 700. godišnjica smrti Dantea Alighierija te nastaviti projekt digitalizacije Virtualna zavičajna zbirka - ViZZ. Treći Festival talijanske književnosti - Festival della letteratura italiana planiran je za listopad

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava koji je proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su istog dana 1616. umrli velikani književnosti Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Dobar povod da o knjigama, izazovnoj 2020. godini te planovima razgovaramo s ravnateljicom Gradske knjižnice i čitaonice u Puli Nelom Načinović. Pitanje za početak, kojim nažalost u zadnje vrijeme počinju gotovo svi razgovori - kako je pandemija utjecala na rad Knjižnice?

Rast interesa i za e-knjigu

- Uslijed pandemije, sredinom ožujka 2020., prvi put od osnutka 1957., bili smo primorani zatvoriti svoja vrata na nešto više od mjesec dana. Upravo je Središnja knjižnica bila prva ustanova u kulturi u Puli koja je krajem travnja 2020. otvorena za rad s korisnicima, uz poštivanje svih propisanih mjera i smjernica za rad s korisnicima i građom. Važnost knjižnice i knjižničnih usluga u zajednici potvrdio je prvog dana rada izuzetno velik interes članova: uz kraće radno vrijeme zbog epidemioloških mjera, čak 807 članova posudilo je 1.207 knjiga. Tome treba pridodati i 335 telefonskih upita korisnika kojima smo pripremili 132 knjige za posudbu. Sukladno mjerama, ubrzo su nakon Središnje knjižnice otvoreni i ogranci na Verudi, Dječja knjižnica, u Vodnjanu i Žminju.

- U kojoj mjeri ste rad Knjižnice morali prilagoditi novoj situaciji?

- Naši članovi mogu posuditi veći broj knjiga, do 10 naslova, naručiti željene naslove e-mailom ili telefonom i preuzeti ih u Knjižnici bez čekanja. U vrijeme lanjskog lockdowna pa sve do kraja kolovoza svim zainteresiranim građanima Istarske županije, uključujući i one koji nisu uplatili članarinu ili obnovili članstvo, omogućili smo aktivaciju privremenog korisničkog računa i posudbu e-knjiga putem iBiblosa i Bibliotece digitale italiana in Istria, uslugu koju inače omogućujemo našim članovima.

- Digitalne knjižnice sve su popularnije, posebice u doba pandemije. Koje e-knjige ili dodatni sadržaji su dostupni vašim korisnicima?

- E-knjižnica iBiblos je digitalna platforma za posudbu e-knjiga na hrvatskom jeziku koja omogućava čitanje novih i popularnih naslova raznih žanrova beletristike i publicistike na elektroničkim uređajima. Talijanska digitalna knjižnica u Istri korisnicima uz e-knjige nudi audioknjige te dnevne tiskovine i periodične publikacije na brojnim jezicima. Platformu iBiblos pokrenuli smo u suradnji s gradskim knjižnicama u Istri i nakladnikom Beletrina iz Ljubljane, dok je La biblioteca digitale italiana in Istria projekt u koji smo se uključili sa Središnjom knjižnicom Srečka Vilhara iz Kopra i MLOL-om (MediaLibraryOnline), platformom za digitalnu posudbu knjiga za narodne, sveučilišne i školske knjižnice.

Može se posuditi do 10 naslova, naručiti knjige e-mailom ili telefonom i preuzeti u knjižnici bez čekanja  (Snimio Duško Marušić Čiči)

Prošle godine značajan broj članova Knjižnice iskazao je interes za posudbu e-knjiga, što smo eksperimentalno započeli 2018. godine, pa ih je na kraju "pandemijske" godine koristilo 892 člana. Platforme za posudbu e-knjiga pokazale su se izuzetno korisnima kada je ograničena mogućnost kretanja, kao u doba samoizolacije, i kao vrijedna akcija kojom smo pomogli kolegama iz Gradske knjižnice u Petrinji i njihovim članovima s Banije, ustupivši im mogućnost posudbe e-knjiga s naše platforme iBiblos.

Bibliobus opet na putu

- Dio programa u kulturi planiranih za 2020. godinu odgođen je ili otkazan. Je li Knjižnica uspjela realizirati sve planirane programe?

- Sve planirane programe uspješno smo odradili, prilagodivši ih novoj situaciji i epidemiološkim mjerama, koristeći nove, drugačije načine rada i digitalne alate - društvene mreže, YouTube kanal, platformu Zoom, ali i vanjske prostore te organizirajući programe koji ne okupljaju veći broj ljudi. Od prošlogodišnjih programa izdvojila bih znanstveno-stručni skup u povodu 100. obljetnice spaljivanja prve hrvatske knjižnice u Narodnom domu u Puli, zatim 2. Festival talijanske književnosti - Festival della letteratura italiana, višegodišnje programe Bloomsday i Brazilske dane u Puli, ali i sudjelovanje u Noći knjige, Dječjem tjednu, Mjesecu hrvatske knjige, Centenario Gianni Rodari i Prosincu u Puli - Dicembre in citta'.

- Premda smo očekivali kraj pandemije, zasad nema naznaka kraja trećem valu. Unatoč tome, vjerujem da planova imate, posebice jer je Ministarstvo kulture i medija 2021. proglasilo godinom čitanja?

- Da, moj tim je "tvornica" kreativnih i inovativnih ideja i zaista sam ponosna zbog toga. Cijele godine imat ćemo programe za sve dobne skupine pod zajedničkim nazivom #zaČITAJse. Naravno, o epidemiološkoj situaciji ovisit će hoće li biti održani u Knjižnici ili online. Aktivnosti smo osmišljavali tako da se mogu prilagođavati mjerama koje propisuju stožeri. Uz radionice na daljinu za najmlađe, čitateljske klubove koji se počinju sastajati dolaskom toplijeg vremena, izložbe, godišnji čitateljski izazov, u godini čitanja nastavljamo neke višegodišnje programe, ali i počinjemo nove. Uz potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Pule, bit će održan još jedan Bloomsday, posvećen književniku Jamesu Joyceu koji je neko vrijeme živio u Puli, bit će obilježena 700. godišnjica smrti velikog talijanskog pisca Dantea Alighierija te nastavljen projekt digitalizacije Virtualna zavičajna zbirka - ViZZ. Treći Festival talijanske književnosti - Festival della letteratura italiana planiran je za listopad. I ove je godine financiran sredstvima Regije Friuli Venezia Giulia i Pučkog sveučilišta u Trstu.

Jedan od važnijih ciljeva u narednom razdoblju ponovno je uspostavljanje bibliobusne službe, da bi i građani iz udaljenih naselja imali jednako pravo na pristup informacijama i izvorima znanja. Bibliobus je produžena ruka Gradske knjižnice koja u obliku autobusa s ugrađenim policama služi za dopremanje knjižnične građe i usluga na udaljena područja. Suvremeni bibliobus ne prenosi samo knjige, već i slikovnice, igračke, multimedijalnu građu, novine, časopise, letke i druge informacije, omogućava pristup e-knjigama i pretraživanje informacijskih izvora. Interijer bibliobusa opremljen je računalima i drugim uređajima, pristupom internetu, a stručnu uslugu pruža knjižničar. Bibliobus svakodnevno obilazi svoja stajališta, zadržavajući se određeno vrijeme na svakom od njih.

Dječja knjižnica u obnovi

- U prostoru Dječje knjižnice trenutno traje adaptacija. Kako teku radovi i kada se planira otvorenje?

- Dječja knjižnica naš je ogranak namijenjen djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, ali i roditeljima, odgojiteljima, učiteljima te studentima pedagoških usmjerenja. S početkom rekonstrukcije zgrade Dječjeg kreativnog centra 2019. godine, Dječja knjižnica preseljena je u novi gradski prostor u centru grada. Nova lokacija vrlo brzo pokazala se dobrim rješenjem, knjižnica u centru grada dostupna je roditeljima koji dolaze sa svojim mališanima po knjige, ali i učenicima koji sami dolaze u knjižnicu. S novom lokacijom porastao je i broj korisnika te je prošle godine Dječja knjižnica imala 764 aktivna člana.

Prostor je u adaptaciji, a početak rada s korisnicima planiran je početkom naredne školske godine. Po otvorenju Dječje knjižnice, predstoji nam uređenje susjednog prostora koji nam je dodijelio Grad Pula, a u kojem će se urediti multimedijalna knjižnica za mlade s prostorom za učenje, edukaciju, održavanje radionica i ostalih sadržaja namijenjenih toj dobnoj skupini. Lani je u proračunu Ministarstva kulture i medija osigurano 150 tisuća kuna za nove police, stolove i stolice te interaktivnu opremu. Za drugu fazu radova, do kompletnog uređenja knjižnice s multimedijalnom knjižnicom za mlade u susjednom prostoru, u proračunu grada Pule predviđeno je 650 tisuća kuna.

Može se posuditi do 10 naslova, naručiti knjige e-mailom ili telefonom i preuzeti u knjižnici bez čekanja  (Snimio Duško Marušić Čiči)

Program u Noći knjige

Danas, kada se obilježava Noć knjige, ove godine s naglaskom na "ljekovitost" čitanja, programi online i uživo traju od 10 pa do 19.30 sati, a dostupni su na web stranici Gradske knjižnice i čitaonice Pula, na adresi gkc-pula.hr.

10 sati - Zoom i YouTube: Šumske ideje ispod pokrivača od lišća - promocija priručnika, predstavljaju Irena Brajković i Sanja Krizman

17 sati - Zoom: Začitaj se! - okrugli stol o poticanju čitanja kod djece i mladih

18 sati - YouTube Facebook: Birikina u gostima

19.30 sati - Središnja knjižnica: Book Club - prvi susret čitateljskog kluba u suradnji s Društvom psihologa Istre

Središnja knjižnica: Fragile - izložba slika Sanje Simeunović Bajec

Dječji odjel: Razlistaj priču - izložba slikovnica

Čitaonica kluba umirovljenika: Pula u mom srcu - Pola nel mio cuore - izložba radova učenika OŠ Tone Peruška, Pula

Knjižnica Vodnjan: Herbarij Gian Paula Cavallija iz 1719. godine - izložba u suradnji s Državnim arhivom u Pazinu

Godina čitanja

Godina 2021. proglašena je godinom čitanja jer je čitanje izuzetno važno u ovim iznimnim uvjetima pandemije kada je smanjen obim kulturnih i javnih događanja. Čitanje je bitno zbog uspješnijeg razumijevanja međuljudske komunikacije, boljeg rješavanja problema i potpunijeg shvaćanja života općenito. Ono povećava emocionalnu inteligenciju i toleranciju. Ravnateljica Nela Načinović citira velikog turskog književnika Orhana Pamuka: "Jednog sam dana pročitao knjigu i cijeli mi se život promijenio."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter