NAJNOVIJEZAKLJUČAK TEMATSKE SJEDNICE

USVOJENA DEKLARACIJA: Uljanik kao dugogodišnja predvodnica industrijske proizvodnje mora opstati

Neven LAZAREVIĆ

Nakon višesatne rasprave vijećnici Gradskog vijeća i vijećnici Županijske skupštine usvojili su predloženu deklaraciju. Suzdržano je bilo četiri pulska vijećnika od njih 25 i sedam županijskih od 40 prisutnih na ovoj tematskoj sjednici

Predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić podsjetio je kako je Skupština istarske županije u veljači 2018. godine pozvala sve sudionike u procesu restrukturiranja da svojim djelovanjem omoguće nastavak proizvodnje i povećanje konkurentnosti u cilju očuvanja radnih mjesta i daljnjeg razvoja. 

U Deklaraciji se pozivaju svi sudionici u procesu restrukturiranja Uljanika da im prioritet bude pronalazak modela za isplatu plaća i premoštenje financiranja do završetka restrukturiranja. Traži se poduzimanje hitnih mjera, posebno od Vlade usmjerenih u pravcu rješavanja sadašnje krizne situacije s ciljem da Uljanik bude održivo, uspješno brodogradilište.

Jedinstven je stav Istarske županije i Pule da je brodograđevna industrija od strateškog značaja za kraj kao jedna od najjačih izvoznih i razvojnih djelatnosti. Uljanik kao dugogodišnja predvodnica industrijske proizvodnje mora opstati, naglašeno je u Deklaraciji.

U točki 3 poziva se Vladu da prema Uljaniku ima isti tretman kakav su imala druga brodogradilišta u Hrvatskoj. Istarska županija i Grad Pula izražava svoju punu spremnost da sve svoje raspoložive resurse stavi na raspolaganje u rješavanju gorućeg problema. Strateškim partnerima poručuju da za restrukturiranje neće podržati nikakve špekulacije sa zemljištem i neće mijenjati prostorni plan koji bi naštetio Uljaniku ili radnicima.

U točki 4 traži se od Vlade RH kao vlasnika i glavnog strateškog aktera restrukturiranja da u sinergiji sa Upravom, Nadzornim odborom i radnicima hitno nađe rješenje za spas Uljanika. Traže da se učini sve da se sanira šteta uslijed otkazivanja ugovorenih brodova 

U točki 5 traži se Vlada aktivno sudjeluje u restrukturiranju i kao vlasnik i kao partner jer jedino ona može, navodi se, s Europskom komisijom dogovoriti i provesti restrukturiranje u Uljaniku. Traži se da se stvore uvjeti za održivu brodogradnju kao stratešku djelatnost. Traži se da Vlada osigura stručno, kvalitetno operativno vođenje tvrtke. Traži se uspostavljanje zaštitnih mehanizama za jamstva koja daje država točka.

U točki 6 traži se od svih sudionika da se isključivo vode ciljem spašavanja Uljanika i radnih mjesta posebno vodeći računa o radnoj i socijalnoj sigurnosti radnika te osjetljivosti ovog procesa bez dodatnog politiziranja, javljaju s HRT-a.  (GI)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam