Projekt "Volim povijest"

USUSRET NOĆI MUZEJA Prošećimo školom Centar kroz povijest od nastanka svijeta do danas

| Autor: Vanesa BEGIĆ

U povodu Noći muzeja i velikog projekta o povijesti "Volim povijest", Osnovna škola Centar u Puli priredila je opsežnu izložbu, koja se može razgledati sutra od 17.30, kada je otvorenje, do 19 sati, u petak, 24. siječnja, od 9 do 19, te u subotu, 25. siječnja, od 9 do 13 sati.

Sudjelovali su gotovo svi učenici, učitelji, asistenti u nastavi, a u svakoj je učionici predstavljeno po neko povijesno razdoblje. Nastavnice Borka Sladonja, Sonja Perković, Ina Delić i Helena Dabo, idejne začetnice ovoga projekta, kažu da će cijeli prvi kat škole biti u znaku projekta i izloženih radova.

- Željele smo učiniti povijest zanimljivijom, a radilo se za vrijeme satova povijesti, likovne i tehničke kulture, stranih jezika, interdisciplinarno, od prapovijesti, odnosno od nastanka svijeta pa sve do 21. stoljeća. Radili smo na tome točno godinu dana, ne školsku, već kalendarsku godinu, čitavu 2019., a djeca su nerijetko ostajala u školi i nakon nastave. Strani jezici, umjetnički predmeti, sve je to bilo dio projekta, a ekološku smo komponentu dali korištenjem recikliranog papira. Imale smo i radionice s djecom iz vrtića Mali svijet, vele organizatorice.

Ističu i suradnju sa savičentskom Udrugom Kaštel, s Istarskim narodnim kazalištem, s Udrugom Visualia, kao i s igraonicom Cukerino za oslikavanje lica. Ne nedostaju niti druge suradnje prilikom realizacije ovog zbilja opsežnog projekta, gdje je povijest prikazana kao nešto posve novo, drukčije od bitki, godina i drugih "velikih" povijesnih trenutaka.

Za samo otvorenje hodnicima škole šetat će legionari, faraoni, vitezovi, austrougarske dame, a učionice će oživjeti povijest od nastanka svijeta i starih civilizacija pa sve do kraja 20. stoljeća, odnosno početka 21. stoljeća.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum