NAJNOVIJENEMA POZITIVNIH VIJESTI

ULJANIKOVCI ULAZE U PETI DAN ŠTRAJKA. Cerovac: Premijerova izjava o kreditnom rejtingu i Uljaniku je jako dvosmislena

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(Z. STRAHINJA)

Hoće se reći: ako želimo zadržati ili poboljšati rejting, onda ne smijemo pomoći Uljaniku. Ali isto tako moglo se shvatiti i da rejting ipak neće biti narušen ako se Uljaniku da novac. Nije se moglo izvući osnovno - što se namjerava s Uljanikom, komentirao je Plenkovićev nastup predsjednik Jadranskog sindikata i Štrajkaškog odbora Boris Cerovac

"I mi smo od Uprave Uljanika željeli dobiti malo više informacije što se zbiva, kad već od premijera i ministarstva gospodarstva nema ništa. Ali ni naša nam Uprava nije mogla dati ikakve vijesti, barem ne pozitivne, da se nešto pomaklo iz mrtvila. Tako ostaje na onome što je bilo i do sada, rekao nam je jučer Boris Cerovac, čelnik Jadranskog sindikata i predsjednik Štrajkaškog odbora. Odbor će se, rekao je Cerovac, i nadalje svakodnevno sastajati, ali dok nema novih odluka, nema ni najava daljnjih radničkih akcija.

Zatvoreni ulazi

Radnici Uljanika tako danas ulaze u peti dan štrajka. Proteklog su petka uputili dopise premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, apelirajući da se hitno donese odluka o restrukturiranju, a od luksemburškog brodara Jan De Nula i australskog Scenica da ne odvoze brodove iz Pule, nego da ih dovrše u Uljaniku. Odgovora na te dopise Štrajkaškog odbora još uvijek nema.

Proteklog su tjedna radnici zavarili i dvije kapije, a na trećoj, na bulevaru, dežuraju radnici s crvenim trakama oko ruke i sprječavaju ulazak kooperanta angažiranih na polarnom kruzeru "Scenic Eclipse".

- Da, bilo je pritisaka da ipak dozvolimo rad određenom dijelu kooperacije, međutim krenuli smo na put ka rješavanju sudbine Uljanika i sada je trenutak da idemo do kraja. Nemamo više što čekati. Pogotovo ne nakon izjave dragog nam premijera, koji se dosta brine za kooperaciju iz inozemstva i brodovlasnika iz Australije. Brine se za njih, a to što sedam mjeseci nismo dobili plaću, manje je važno. Ako je zabrinut za njih, nadam se i da će do rješenja brzo doći, rekao je Cerovac.

Danas ispočetka

Tijekom vikenda premijer Plenković se pohvalio podizanjem kreditnog rejtinga Hrvatske te u kontekstu Uljanika rekao da su smanjeni rizici eventualnih problema s brodogradilištima.

- Dva, tri puta sam i slušao i čitao, da vidim da li sam dobro shvatio tu izjavu, ali sve je to dvosmisleno. Hoće se reći: ako želimo zadržati ili poboljšati rejting, onda ne smijemo izaći u pomoć Uljaniku i treba ga ugasiti. Ali isto tako moglo se shvatiti i da rejting ipak neće biti narušen ako se Uljaniku da novac. Dvosmisleno je i nije se moglo izvući osnovno - što se namjerava s Uljanikom, komentirao je Cerovac.

Vikend su u brodogradilištu proveli članovi Štrajkaškog odbora i radnici neophodni u krugu tvornice, poput dežurnih službi, dok su preostali uljanikovci bili kod kuće, saznajemo od Cerovca.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam