NAJNOVIJEPULA MEĐU PAMETNIM GRADOVIMA

ULJANIK LOŠE UTJECAO NA LOKALNO GOSPODARSTVO Pulskim poduzetnicima rasli prihodi, ali su svejedno POSLOVALI NEGATIVNO

(M. MIJOŠEK)

U četiri od pet pametnih gradova poduzetnici su iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat, a najveći je ostvaren u Rijeci (817 milijuna kuna). Jedino su poduzetnici sa sjedištem u Puli iskazali negativan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 1,6 milijarde kuna. Na ovaj rezultat najveći je utjecaj imao Uljanik Brodogradilište d.d. koje je iskazalo gubitak u iznosu od 1,2 milijarde kuna

U Puli je u 2017. godine bilo 2.689 poduzetnika kod kojih je bilo zaposleno 14.662 osoba. Najveći rast ukupnih prihoda (25,2 posto) u odnosnu na 2016. godinu ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Puli. Slijede poduzetnici iz Poreča (15,7 posto), Rijeke (9,2 posto) i Bjelovara (6,5 posto), a najmanji su rast prihoda ostvarili poduzetnici Vrgorca (0,5 posto).

U Puli posluje 1.621 dobitaš i čak 1.068 gubitaša, čiji su ukupni rashodi veći od prihoda. Podaci su to FINA-e koja je na svojim službenim web stranicama objavila usporedbu rezultata poslovanja poduzetnika sa sjedištem u pet gradova koji su u 2018. godini ponijeli titulu pametnih gradova, među kojima se nalazi i Pula.

Manja produktivnost

Naime, u posljednjih pedesetak godina razvoja koncepta pametnih gradova, u svijetu je oko osam tisuća gradova pretvoreno u pametne. Uz Pulu su lani u Hrvatskoj pametnima proglašeni Bjelovar, Poreč, Rijeka i Vrgorac. Ukupna novostvorena vrijednost poduzetnika u svih tih pet gradova u 2017. godini iznosi 10,1 milijardu kuna, što je udio od 5,8 posto u odnosu na ostvarenu novostvorenu vrijednost svih poduzetnika u Hrvatskoj (173,9 milijardi kuna). Na području navedenih gradova u 2017. godini bilo je ukupno 9.540 poduzetnika, koji su imali 61.924 zaposlenika.

U četiri od pet pametnih gradova poduzetnici su iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat, a najveći je ostvaren u Rijeci (817 milijuna kuna). Jedino su poduzetnici sa sjedištem u Puli iskazali negativan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 1,6 milijarde kuna. Na ovaj rezultat najveći je utjecaj imao Uljanik Brodogradilište d.d. koje je iskazalo gubitak u iznosu od 1,2 milijarde kuna. Pretežita djelatnost društva je, kako se navodi u izvještaju FINA-e, gradnja brodova i plutajućih objekata, a prosječna plaća 1.797 zaposlenih iznosi 6.459 kuna, što je za 20,2 posto više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske.

Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), prvi su poduzetnici sa sjedištem u Vrgorcu s 819 tisuća kuna, a slijede ih poduzetnici iz Rijeke sa 667 tisuća kuna, Pule sa 628 tisuća kuna, Poreča sa 609 tisuća kuna, dok je kod poduzetnika sa sjedištem u Bjelovaru produktivnost bila najmanja i iznosila je 530 tisuća kuna po zaposlenom. Za usporedbu, produktivnost rada mjerena prihodom po zaposlenom u 2017. godini na razini Hrvatske je iznosila 768 tisuća kuna, a od pet pametnih gradova samo poduzetnici sa sjedištem u Vrgorcu imaju veću produktivnost od navedenog prosjeka.

Još jedan minus

S 5.523 kune Pula je među gradovima s višom prosječnom netom plaćom zaposlenih kod poduzetnika, budući da prosjek na razini Hrvatske iznosi 5.372 kune. Najviša prosječna mjesečna neto plaća u prošlog godini obračunata je zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Poreču i iznosila je 5.864 kuna, što je za 9,2 posto više od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske i 11,2 posto više od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini pet pametnih gradova (5.273 kune). (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam