DOTRAJALI GAT

FOTOGALERIJA / UKLANJA SE MOL U BUNARINI I STIŽE NOVI, PLUTAJUĆI: Zahrđali stupovi režu se na komade teške pola tone i dizalicom vade na obalu

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


Prvo je nestao jedan krak, a jučer su radnici uz pomoć dizalice mic po mic uklonili i drugi dio mola broj sedam u lučici Bunarina. Prevedeno, riječ je o glavnom gatu ispred popularnog kafića s čije su desne strane uklonjena dva "kraka", bočna molića. Istu će sudbinu ovih dana doživjeti i glavni dio gata na kojem su i jučer kavicu ispijali brojni Puležani, što rekreativci, što penzići koji na suncem okupanoj terasi vole zaigrati karte.

Hrpa rđavih stupova koje su radnici izvukli na obalu podsjeća na umjetničku instalaciju kakvog suvremenog autora. No, prava je umjetnost uz pomoć dizalice "povući" stupove i konstrukciju mola izgrađenu od šina. Potrebno je prvo barkom dovući brage do mola, privezati zahrđale stupove i onda dizalicom snažno povući. Radnici koje smo jučer ondje zatekli kažu da sve teče glatko, nema problema s eventualnim zapinjanjem stupova koje su odavno izgrizli sol i more.

"Sve ide po planu", kaže nam Sandro Biletić, voditelj Bunarine, te odmah sipa brojke. Čitav mol broj sedam, računajući i bočne "krakove", dug je 267 metara. Paralelno s rušenjem stižu i novi pontoni koji plutaju zahvaljujući činjenici što su ispunjeni stiroporom. Svaki dan, objašnjava Biletić, stižu dva pontona, a izrađuje ih u Zadru tvrtka Marinetek Adriatic. Dugi su 9 i 12 metara, a prednost u odnosu na fiksni mol je u tome što se gibaju zajedno s brodom gore - dolje, što omogućuje korisnicima sigurniji ulazak i izlazak s broda, objašnjava Biletić.

Radovi na Bunarini (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Sandro Biletić, voditelj lučice Bunarina

Čelična konstrukcija staroga gata prvo se reže na komade duge četiri metra, nakon čega se dizalicom izvlače na obalu, te zbrinjavaju. O kolikoj je količini rđavog materijala riječ govori podatak da metar šine ugrađene u mol teži 45 kila, a svaki segment koji se izvuče teži 500 kila.

- Mol je u vrlo lošem stanju. Postoji dokumentacija o tome da je izgrađen prije 1968. godine, kaže Biletić. Ujedno se zahvaljuje korisnicima lučice na suradnji budući da je, paralelno s rušenjem, trebalo privremeno izmjestiti 130 plovila. Ruši se u etapama, u dogovoru s vlasnicima barki i izvođačem radova, kaže.

Prije uklanjanja odspojili smo struju i vodu, sve će biti gotovo do konca studenog, kaže on, te dodaje da na morskom dnu, izuzev mulja, nije pronađeno ništa zanimljivo. Nije bilo nikakvog smeća budući da se lučica redovito čisti jednom godišnje.

"Lučica nije idealno čista, ali je čista", zaključuje naš sugovornik.

Čitav projekt, koji je naručila Lučka uprava Pula, košta 4,4 milijuna kuna, uključujući PDV. Tvrtka Marinetek je i u prethodnim fazama rekonstrukcije Bunarine angažirana prilikom zamjene pontona na gatu 1. Također je produljila gat ispred Ribarske kolibe. Marinetek će sad u svom pogonu u Zadru izraditi ukupno 23 pontonska All Concrete elementa duga 12 i 9, te široka 2,2 metra. Elementi su opremljeni bokoštitnicima s obje strane, s ugrađenim kanalima za naknadnu instalaciju hidrantske, vodoopskrbne i elektroenergetske mreže, te priveznim bitvama. Riječ je o novoj liniji pontona namijenjenih upravo privezu brodica u zaštićenim lučicama. Odlikuje ih velika čvrstoća i nosivi kapacitet, te stabilnost, a za njihovu se gradnju koristi poseban beton velike čvrstoće, ojačan vruće galvaniziranom čeličnom armaturom, uz vijek trajanja od pola stoljeća, iznose detalje u Lučkoj upravi.

Napominju da na samom pontonu nema izloženih čeličnih elemenata, što značajno smanjuje mogućnost korozije.

- Ono što nas je ponukalo na ovu investiciju jest činjenica da se postojeći gat kojeg mijenjamo počeo urušavati na nekoliko mjesta. S obzirom na njegovu dotrajalost, bilo je potrebno pristupiti ovoj investiciji koja će u konačnici poslužiti na zadovoljstvo svih korisnika luke Bunarina koji imaju svoja plovila privezana na toj poziciji, objasnio je ravnatelj Lučke uprave Dalibor Brnos.

Uz novi pontonski gat osigurat će se siguran privez za 130 brodica, prvenstveno za potrebe lokalnog stanovništva.

- Bunarina je za nas jako bitna luka i lokacija. Tijekom ove godine uveli smo sustav videonadzora na sve gatove, izmijenili smo sidreni sustav između gatova 8 i 9, a do početka iduće turističke sezone u cijelosti ćemo rekonstruirati sanitarni čvor, koji osim korisnika luke koriste i gosti kafića Bunarina, rekao je ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos, te najavio nastavak investicija i u idućim godinama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater