financirat će troškove

Ugovori za STANOVANJE VIŠE OD STOTINU POLICAJACA u Poreču, Umagu, Puli i Medulinu


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je četvrtak, nakon sjednice Vlade u Puli, sporazume o sufinanciranju troškova stanovanja policijskih službenika na području Poreča, Umaga, Pule i Medulina, vrijedne 1,27 milijuna kuna, te sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene objekta u Rovinju za stanovanje policijskih službenika.

 Kako je priopćila istarska Policijska uprava, stambeni smještaj policijskih službenika dugogodišnji je problem Ministarstva unutarnjih poslova, pogotovo u dijelovima Hrvatske koji su najposjećenija turistička odredišta.

 U tim je područjima zbog razvijenog turizma i drugih poslovnih mogućnosti slabiji interes za zanimanje policajca među stanovništvom te su u te krajeve upućivali policijske službenike iz drugih dijelova Hrvatske, najviše iz Slavonije. Budući da ti policijski službenici nemaju riješeno stambeno pitanje, Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je, u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se poboljšao njihov materijalni status i uvjeti života.

 Jedna od policijskih uprava koje se susreću s tim problemom je i istarska Policijska uprava. Zahvaljujući uspješnoj suradnji Policijske uprave te jedinica lokalne i regionalne samouprave, koje su prepoznale da ulaganjem u policiju ulažu u sigurnost na svojem području, u Puli su danas potpisana četiri sporazuma, vrijedna 1,27 milijuna kuna, kojima će se riješiti stambeno pitanje za više od stotinu policijskih službenika.

 Gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i načelnik općine Medulina Goran Buić prepoznali su važnost ulaganja u sigurnost u Istri, tako da će njihove jedinice od 1. siječnja 2019. godine sufinancirati troškove najamnine i režije u stanovima koje su policijski službenici unajmili od trećih osoba.

 "Istra je regija u kojoj se iz godine u godinu ostvaruje najveći broj noćenja i turističkih dolazaka te je, uz uobičajene, ovo dodatni razlog zašto je nužno da stanje sigurnosti na području Istarske županije bude na visokoj razini. Kako bi se to postiglo, prvenstveno na korist svih građana, ali i njihovih gostiju, ključan preduvjet jest osigurati onima koji sigurnost održavaju, policijskim službenicima, kvalitetne uvjete rada, suvremenu opremu, vrhunsku obuku i adekvatne radne prostore", rekao je nakon potpisivanja sporazuma ministar Božinović, dodajući kako je Ministarstvo unutarnjih poslova dosad potpisalo slične sporazume s Novaljom, Dubrovnikom i Makarskom.

 Osim sporazuma o financiranju troškova stanovanja policijskih službenika, ministar unutarnjih poslova potpisao je i sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene objekta u Rovinju s istarskim županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Rovinja Markom Paliagom. Tim sporazumom uređena je prenamjena objekta koji je trenutačno devastiran i izvan uporabe u stambenu zgradu s desetak manjih stanova.

 Procijenjeno je da je sporazum vrijedan 10 milijuna kuna, pri čemu će MUP sudjelovati s 50 posto, Grad Rovinj s 35 i Istarska županija s 15 posto. To je prvi put da MUP ulaže u prenamjenu stambenog objekta u manje stanove površine od 35 do 50 metara četvornih, koji bi se dodijelili u najam djelatnicima istarske PU kako bi se oni zadržali na radu u rovinjskoj policijskoj postaji. 

 "Uz danas potpisane sporazume, u ovoj smo godini investirali u Istarsku županiju i preko projekta energetske obnove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, za što smo prijavili objekte policijskih postaja u Bujama i Pazinu", rekao je ministar Božinović, ističući kako od početka mandata intenzivno radi na poboljšanju uvjeta rada policijskih službenika kako bi se svakom policijskom službeniku omogućilo neometano i kvalitetno obavljanje zahtjevnih, složenih i nerijetko rizičnih zadaća.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum