#NOSIMPROMJENU

Udruga Pank pomaže izbjeglicama: TORBE OD POJASEVA ZA SPAŠAVANJE KOJE SU IZRADILE IZBJEGLICE



Projekt #NosimPromjenu nastao je u suradnji grčkom udrugom Lesvos solidarity. U pulskoj galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika mogle su se kupiti torbe (safe passage bags) koje izbjeglice smještene u mjestu Mytilini izrađuju od pojaseva za spašavanje kojima su iz Turske prešle Egejsko more i stigle na grčke otoke

Pulska udruga PANK predstavila se u subotu navečer u galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika projektom #NosimPromjenu nastalim u suradnji grčkom udrugom Lesvos solidarity. Te večeri moglo se kupiti torbe (safe passage bags) koje izbjeglice smještene u mjestu Mytilini izrađuju od pojaseva za spašavanje kojima su iz Turske prešle Egejsko more i stigle na grčke otoke. Pojam "Safe passage" ("Siguran prolaz") osmišljen je kako bi osvijestio ljude o nečovječnoj graničnoj politici koja je rezultirala ogromnim gubitkom nevinih života u Egejskome moru.

Prihod ide direktno izbjeglicama

Sav prihod od prodaje ide direktno izbjeglicama, a organizatori kažu da je prodano 15-ak do 20 torbi koje izrađuju izbjeglice na Lesbosu, zajedno s volonterima koji tamo rade u kampovima. Te se torbe prodaju i dalje putem Facebook stranice udruge PANK (https://bit.ly/2QUODJb).

Cijene torbi su od 84 do 175 kuna, ovisno o veličini, a prodavale su se i naušnice po sto kuna.

Udruga PANK - Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca iz Pule osnovana je početkom prošle godine.

- Bavimo se edukacijom, želimo promovirati toleranciju među ljudima. Na izložbi se predstavio i jedan dečko iz Afganistana, izbjeglica, koji sada živi u Puli. Želimo promovirati da su izbjeglice dobrodošle i da se trebamo ponašati prema njima kao prema svim drugim ljudima sa svim svojim pravima, kaže Renata Šimić iz udruge PANK.

Partneri u europskom projektu

Prije godinu dana udruga PANK je u MMC-u Luka održala događaj povodom međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a događaj je obuhvaćao film, plesnu predstavu i kazalište sjena. Kasnije su djecu educirali o toleranciji i nenasilju, imali su i jedno događanje ovo ljeto na Fratarskom otoku gdje su djeca kroz kazalište učila o nenasilju, a sada se aktivno bave pitanjem izbjeglica jer su partneri na tom europskom projektu.

U udruzi je desetak aktivnih članova, voljeli bi da im se pridruže novi članovi i volonteri, a svi zainteresirani mogu im se javiti putem njihove Facebook stranice www.facebook.com/udrugaPANK. (M. RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter