NAJNOVIJEANTONJA

U SKLOPU NAJSTARIJE SMOTRE VINA I MASLINOVOG ULJA U ISTRI ODRŽAN I FESTIVAL SUPE - Na Rovinjštini sve je više mladih maslinara i vinara


Najstarija smotra vina i maslinovog ulja u Istri održana je u sklopu Antonje u petak navečer u Rovinjskom Selu. Rovinjština je pokazala ono najbolje iz svojih vinskih podruma i najbolje od svojih maslinovih ulja. Prilikom svečanog otvaranja Antonje pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan rekao je da je to prva u nizu ovogodišnjih manifestacija posvećenih ulju i vinu, a predsjednik udruge AgroRovinj Kristijan Damijanić je dodao da je Antonja jedini skup maslinara i vinara koji je posvećen isključivo proizvodima jednog područja, u ovom slučaju Rovinjštine.

Ove godine komisija je imala pune ruke posla jer je na Antonju pristiglo 43 uzoraka vina te čak 87 uzoraka maslinovog ulja. Porast broja maslinara je impozantan, a Damijanić je istaknuo da je među njima sve više mladih koji su se odlučili na povratak poljoprivredi. Sve je više i mladih vinara.

Tržište osigurano

Po ustaljenoj tradiciji posjetitelji prostranog šatora u srcu Rovinjskog Sela imali su priliku kušati ulje i vino, uz bogat kulturno umjetnički program članova Seljanskog KUD-a Stjepan Žiža i mlade glazbenike, harmonikaše moderne glazbene škole B. Music. Sviralo se i pilo do kasno u noć uz sastav El Band.

Najbolja su vina i ulja nagrađena. Kod bijelih vina proizvedenih modernom tehnologijom prvo je mjesto pripalo vinaru Marku Črncu i njegovoj malvaziji. Pobjednik u kategoriji tradicionalne tehnologije je tvrtka Miramare. Glede crnih vina u kategoriji proizvodnje modernom tehnologijom prvo je mjesto, odnosno zlatna medalja, pripala poljoprivrednoj tvrtci P.O. Vivoda i merlotu koji je dobio visokih 83,33 bodova. Glede tradicionalne tehnologije proizvodnje najbolje crno vino 2018. je cabernet sauvignon tvrtke Miramare.

Prilikom dodjeljivanja nagrada i diploma šator je bio ispunjen do posljednjeg mjesta jer priznanje u Rovinjskom Selu ima svoju vrijednost koja nije samo moralna nego i tržišna. Rovinjci imaju kome prodati svoje vino i ulja, jer je Rovinj već godinama na vrhu hrvatskog i istarskog turizma pa ako imaš dobar proizvod s time nema problema. Zato se poljoprivreda razvija i sve se više zemljišta pretvara u vinograde.

Najbolja ulja

Trend rasta je izuzetno uočljiv u domeni maslinarstva, jer je ove godine na Antonju pristiglo čak 87 uzoraka maslinovog ulja. Sezona je bila rodna, a po ocjeni komisije Rovinjci su dobili ulje izuzetne kvalitete koja se može mjeriti sa najvišim istarskim standardima. Dokaz tome je činjenica da je komisija dodijelila čak dvadeset zlatnih medalja. Među njima šest maslinara dobilo je najvišu ocjenu od 90 bodova: Zoran Zanini, Bruna Beaković Caktaš, Aleksandar Rajić, Rade Stanić, Branko Rajko i Goran Barbaro. Inače udruga AgroRovinj broji više od tristo članova, raspolaže dobrom organizacijom i sustavom stručne pomoći svim njezinim članovima. Potencijali Rovinjštine omogućuju daljnji razvoj, neobrađene zemlje ima još, a izgleda i volje mladih da krenu u poljoprivrednu proizvodnju.

Jučer je u Rovinjskom selu održan i Festivala istarske supe na kojemu su nastupile ekipe ugostitelja i domaćica. Natjecali su se u spravljanju tradicionalne i kreativne supe. Tako su posjetitelji mogli kušati supu spravljenu od crnog vina začinjenog s uljem, prepečenim kruhom i šećerom, ali i s još niz dodataka koje ovo tradicionalno piće prezentira na moderan način.

Antonju su organizirali Udruga AgroRovinj i Mjesni odbor Rovinjsko Selo uz sponzorstvo Grada Rovinja, Istarske županije i niza privatnih tvrtki.(Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam