OD SRIJEDE ROVINJSKO SELO ZAPOČINJE S PROSLAVOM TRADICIONALNE ANTONJE

U petak izložba vina, u subotu festival supe


Od 17. do 20. siječnja Rovinjsko Selo će biti u znaku tradicionalne Antonje, smotre vina i maslinovih ulja Rovinjštine koje pod pokroviteljstvom Grada organiziraju udruga Agrorovinj i Mjesni odbor Rovinjskog Sela.

Po 27. puta održat će se izložba vina, 15. smotra najboljih proizvođača maslinovih ulja Rovinjštine i peti Festival istarske supe. Što će posjetitelji moći vidjeti i kušati pod velikim šatorom kod seljanskog Doma kulture novinare su na konferenciji za medije izvijestili Kristijan Damijanić, zamjenik gradonačelnika, Emil Radovan, član Organizacijskog odbora Antonje, i Ivana Čehić Rabljenović iz kreativne udruge "Faro" koja je dizajnirala "Supu box" – kutiju sa sastojcima za pripremu istarske supe.

Za izložbu vina prijavljena su 44 uzorka i poslana na analizu u porečki Institut za poljoprivredu i turizam, a proizvođači maslinovih ulja donijeli su u Agrorovinj čak rekordnih 88 uzoraka svojih ulja koje će analizirati pulski Zavod za javno zdravstvo. Izložba vina i maslinovih ulja Rovinjštine otvara se u petak 19. siječnja u 18 sati uz podjelu nagrada i priznanja najuspješnijima i nastup članova seljanskog KUD-a "Stjepan Žiža" i Udruge umirovljenika. Ovom prigodom Udruga "Faro" predstavit će svoju "Supa box" za pripremu istarske supe, ovog čuvenog proizvoda u domaćinstvima ruralne Istre.

Inače, 5. Festival istarske supe otvara se u subotu 20. siječnja uz sudjelovanje šest ekipa čije supe će ocijeniti stručni žiri, a moći će ih iskušati i posjetitelji. Pod velikim šatorom će biti priređena i izložba bukaleta koje su izradili učenici rovinjskih osnovnih škola, a na kojim su ispisani i stihovi haiku pjesama seljanskog čakavskog pjesnika Remiđa Sošića, jednog od utemeljitelja smotre vinara Rovinjštine. Izložbe vina i maslinovih ulja prati bogat kulturno-zabavni program na kojem sudjeluju Gustafi, Magnolia i Anelidi, a ulaz je besplatan. Organizatori su za posjetitelje osigurali i besplatan prijevoz s rovinjskog autobusnog kolodvora u subotu 20. siječnja. (C. B. G.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of