SMOTRA MASLINOVIH ULJA I VINA ROVINJŠTINE NA ANTONJI 

Odlična godina za rovinjska maslinova ulja: čak 66 zlatnih medalja


Tradicionalna fešta Antonja u Rovinjskom Selu već je skoro tri desetljeća prigoda da se susjedima, prijateljima i namjernicima pokaže najbolje od onog što je kroz minulu godinu priroda uz malu pomoć ljudskih ruku podarila iz vinograda i maslinika ovoga kraja. Seljanska Antonja vrijeme je održavanja najstarije lokalne vinske smotre u Istri, koja je ove godine održana po 27. put, prije 15 godina pripojena joj je i smotra lokalnih maslinovih ulja, a prije pet godina je u Antonju učahurena i treća manifestacija, Festival istarske supe, koji je ove godine kreativno prebačen u subotu, dok su se ulja i vina ocjenjivala i kušala u petak. Organizatori Antonje su Mjesni odbor Rovinjsko Selo i rovinjska poljoprivredna

udruga Agrorovinj, a već godinama je ustaljena tradicija da se tom prigodom predstavljaju ulja i vina sa cijele Rovinjštine, dok se u pripremanju istarske supe natječu ekipe i iz drugih krajeva Istre.

Za vina je ovogodišnja konkurencija na Antonji bila malko malobrojnija nego lani: ukupno 44 vina ocjenjivano je u četiri

kategorije, a zanimljivo je, i čini se da je Antonja jedina vinska smotra na kojoj se primjenjuje takvo načelo, da se ovdje vina ocjenjuju u zasebnim kategorijama za ona proizvedena na tradicionalan način i ona napravljena modernom tehnologijom, te naravno zasebno u kategoriji crnih i bijelih vina. Po tom obrascu ovogodišnja je Antonja iznjedrila četiri šampiona: Poljoprivredni obrt Panjoka je sa svojom malvazijom šampion u kategoriji modernih bijelih vina, dok je Damir Dobravac sa svojim merlotom šampion u kategoriji modernih crnih vina; a u kategorijama tradicionalne tehnologije šampionski titulu za bijelo vino osvojio je Davor Iskra, te za crno vino Romano Orbanić.

Moderna bijela vina bila su najbrojnija i najbolje ocijenjena kategorija na ovogodišnjoj Antonji, s osam zlatnih i devet srebrnih medalja. Panjoki su pripale dvije zlatne medalje, Dobravcu dvije, Vivodi čak tri, a jednu je osvojila Fameja Matošević, sve to za malvazije. Među devet medaljama nagrađenih modernih crnih vina, zlatne medalje osvojili su Dobravac, Matošević i Vivoda, sva trojica za merlot. Kod tradicionalno proizvedenih bijelih vina jedinu zlatnu medalju osvojila je malvazija Davora Iskre, a jedino zlato među tradicionalnim crnim vinima pripalo je Romanu Orbaniću za teran. Vina su inače ocjenjivana u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam.

Na ocjenjivanju maslinovih ulja, čiji je kemijski dio obavljen u pulskom Zavodu za javno zdravstvo, a organoleptički u Rovinju, našlo se 88 uzoraka, što je oko 30 posto više nego lani, a svakako je fascinantan rezultat to što je čak 66 ulja nagrađeno zlatnom medaljom. Ovogodišnje šampionsko maslinovo ulje proizveo je Branko Rajko, a uz njega u samom vrhu tablice sa čak 93 osvojena boda našla su se ulja koja su proizveli Ennio Cherin, Ervin Božac, Klaudio Pokrajac,, Franko Licul, Diego Marožin i Gino Perković. Sva su ulja i vina ponuđena na kušanje posjetiteljima Antonje u petak: ulja su nuđena u zasebnom "olive oil baru", dok su vinari sami točili svoja vina, i naravno da je to bila odlična prilika za razmjenu dojmova o učincima i rezultatima minule proizvodne godine, koja će se, što se tiče vina, zasigurno pamtiti po kiši koja je baš u vrijeme berbe mnogima poremetila planirane rokove. Što se tiče ponuđenog i kušanog, nekakav prosječni opći dojam posjetitelja mogao bi se sažeti u neobvezujućoj ocjeni da je većina crnih vina sasvim lijepo dozrela za tržište, no da je dobar dio bijelih vina još "premlad" odnosno tek treba proći faze smirivanja, taloženja ili bistrenja.

U protokolarnom dijelu ovog događanja sudionike i uzvanike pozdravili su predsjednik Mjesnog odbora Rovinjsko Selo Vlado Cvitić, predsjednik udruge Agrorovinj Vilijam Uljanić, rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga te županijski pročelnik za poljoprivredu Ecio Pincan, dok su se za dobru atmosferu brinuli polaznici glazbene škole Harmonikaški centar, KUD Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela, pjesnici i glumci iz rovinjske Udruge umirovljenika, te Eleonora Dobrović i Luka Brgić. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini