NAJNOVIJE


USPJEH ISTARSKIH ZBOROVA

U Rimu na Chorus Inside "Advent" NAGRADE ZA ZARO, TERANKE, NEŠPULU I AD LIBITUM


Proteklog je vikenda u Rimu održan međunarodni festival i natjecanje zborova i vokalnih skupina Chorus Inside "Advent". Kroz tri dana na festivalu se predstavilo 18 zborova i vokalnih skupina iz Italije, Rumunjske, Indonezije, Hrvatske i Francuske.

Natjecanje se odvijalo u četiri kategorije, a sve je budnim okom pratio međunarodni stručni žiri, Pasquale Veleno iz Italije, Ines Kovačić Drndić iz Hrvatske i Giselle Elgarresta Rios iz Amerike.

Ženska klapa Teranke iz Pule koja od 2002. djeluje u sastavu Puhačkog orkestra grada Pule, pod vodstvom Svete Popovića natjecala se u folklornoj kategoriji. U konkurenciji između osam zborova i vokalnih skupina iz Hrvatske, Rumunjske, Italije i Indonezije ocjenjivačko povjerenstvo nagradilo je Teranke izvrsnim brojem bodova (28,83/30) čime su zauzele visoko drugo mjesto u ukupnom poretku festivala.

Isto tako uspješna bila je i Mješovita vokalna skupina Nešpula iz Pule, pod vodstvom Tatjane Merkl, a natjecala se u folklornoj i sakralnoj kategoriji osvojivši dva zlatna pehara i dvije zlatne diplome. Nešpula je svoju muzikalnost pokazala umijećem lakoće izvođenja različitih glazbenih stilova što je prepoznala struka, ali i publika koja ih je nagradila velikim aplauzom na koncertu otvorenja samog natjecanja u prekrasnom zdanju rimskog Panteona. Postavu Nešpule koja je otputovala u Rim čine: Doris Mejak, Ivana Klarić, Maja Miljavac (soprani), Martina Šverko, Ines Tonkli Legović, Elizabeta Jadan (alti), Sandro Lučić, Luka Lukačević, Ivan Žufić (basovi), te Ana Bučko, Klaudija Racan Ukošić i Tatjana Merkl (tenori). U Nešpuli također pjeva i sopran Ornela Oršulić.

Osim Teranki i Nešpule, iz Rima su se sa zlatnom diplomom u rukama vratile i članice vokalne skupine Ad libitum iz Brtonigle te zborovi Zaro i Grand Zaro iz Pule predvođeni Lindom Milani. Zborovi Zaro i Grand Zaro osvojili su zlatnu plaketu u kategoriji moderne glazbe u konkurenciji sedam zborova iz Italije, Francuske i Hrvatske. Zbor Zaro na natjecanju se predstavio pjesmama Nella Milottija "Kako lip je moj grad" i "Tići Matetiću", a Grand Zaro izveo je "Hallelujah" Leonarda Cohena te dvije kompozicije Branka Radića "Et in terra" i "Osculetur me".

Valja istaknuti i da je festival otvoren u rimskom Panteonu gdje su svi zborovi zajedno otpjevali himnu "Chorus Inside" i "Ave Verum", a Grand Zaro izveo je ariju iz opere "La forza del destino" i "La vergine degli angeli“ Giuseppea Verdija. Sudeći po nagradama, možemo sa sigurnošću reći da je ovo bio uspješan pohod istarskih pjevača na Rim. (V. B./B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam