Značajna pomoć

U PULI PROVEDENO 750 SEROLOŠKIH TESTOVA Specijalna bolnica Medico provodi brze antigenske testove na Covid zasad samo u Rijeci

Brze antigenske testove radimo za predoperativno testiranje pacijenata prije zahvata, za testiranje asimptomatskih pojedinaca i manjih grupa za potrebe firmi, škola, ustanova i za testiranje pojedinaca i manjih grupa za privatne potrebe, kao na primjer prijelaza granice, ako nadležna država prihvaća rezultate antigenskog testa, kaže ravnatelje Specijalne bolnice Medico doc.dr.sc. Zlatko Kolić

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon početka antigenskog testiranja u Zagrebu i Puli sve više privatnih zdravstvenih ustanova provodi određena testiranja. Specijalna bolnica Medico ima zaokružen sustav testiranja za COVID-19 i to serološkom pretragom kojom dokazuju antitijela, odnosno preležanu bolest i antigenskom pretragom kojom dokazuju aktivnu infekciju. O uslugama koje nude, razgovarali smo s ravnateljem Specijalne bolnice Medico doc.dr.sc. Zlatkom Kolićem.

- Serološko testiranje provodimo u Puli i Rijeci od 12. svibnja, a antigensko testiranje provodimo u Rijeci od 10. rujna ove godine. Koristimo visoko pouzdane testove koje distribuira naš stalni partner, renomirana švicarska tvrtka Roche. Serološki test radi se pretragom minimalne količine krvi kojom doznajemo da li je pacijent bio u doticaju s virusom ili je prebolio infekciju. Osjetljivost testa je visoka ukoliko se test radi dovoljno dugo nakon izlaganja virusu. Najčešće je potrebno barem tjedan dana od pojave simptoma do pojave dokazivih antitijela. Američka uprava za hranu i lijekove odobrila je ovaj test kao 100% osjetljiv i 99,8% specifičan za Covid-19. To znači da će registrirati svako antitijelo koje je prisutno i neće ga zbuniti antitijela protiv drugih koronavirusa, pojašnjava ravnatelj dr. Kolić. 

Preboljena infekcija

Ističe da taj test može značajno pomoći u razjašnjavanju preboljenih infekcija nepoznatog uzroka, kao i u svrhu epidemiološkog praćenja populacije ili skupine ljudi, npr. unutar jedne tvrtke.

Što se tiče provođenja antigenskih testova naglašava da se njime dokazuje prisustvo virusa, odnosno trenutna infekcija, a ne antitijela. "Provodimo ga za predoperativno testiranje pacijenata prije zahvata, za testiranje asimptomatskih pojedinaca i manjih grupa za potrebe firmi, škola, ustanova i za testiranje pojedinaca i manjih grupa za privatne potrebe, kao na primjer prijelaza granice, ako nadležna država prihvaća rezultate antigenskog testa.

Za test se uzima nazofaringealni bris, a rezultat je kvalitativan, pozitivan ili negativan. Osjetljivost testa je udio bolesnih osoba koje je test pravilno prepoznao kao "pozitivne" (tj. imaju bolest).

Specifičnost testa je udio zdravih ispitanika koji su pravilno prepoznati kao negativni, odnosno nemaju bolest, naglasio je dr. Kolić, dodajući da su osjetljivost i specifičnost izračunate na temelju dviju nezavisnih studija u kojima je sudjelovalo 426 ispitanika.

- U ovom trenutku imamo raspoloživo više od 400 seroloških i antigenskih testova i u svakom trenutku možemo nabaviti nove testove. Za serološko testiranje nije potrebna najava, testiranje se može obaviti u našem laboratoriju u Puli i Rijeci od 7 do 15 sati radnim danom i od 7 do 14.30 subotom. Za antigensko testiranje potrebna je najava, a testiranje se u pravilu radi od 12 do 14 sati u izdvojenom prostoru s posebnim ulazom u Rijeci.

Nalaz za serološko testiranje gotov je u roku od 3 sata, ako se krv vadi do 13 sati, ili slijedeće jutro ako se krv vadi nakon 13 sati. Cijena je 250 kuna, kazao je dr. Kolić.

Po njegovim riječima, nalaz za antigensko testiranje gotov je u roku od pola sata i cijena je 350 kuna. Od 12. svibnja do danas, Medico je proveo 3.094 serološka testa, od čega 2.344 u Rijeci i 750 testova u Puli. S druge strane, od 10.rujna napravili su 247 antigenskih testova. 

Spremni pomoći

- Ukoliko se pokaže da je nalaz pozitivan, pacijent se upućuje obavijestiti nadležnu epidemiološku službu, što je i pismena uputa pacijentu na samom nalazu. Medico za sada ne radi PCR testove, ali smo u slučaju potrebe spremni sudjelovati u postupku takvog testiranja, kazao ravnatelj Specijalne bolnice Medico doc.dr.sc. Zlatko Kolić, naglasivši da je njihova ustanova spremna i voljna sudjelovati i pomoći svim aktivnostima javnog zdravstvenog sektora koje se provode radi suzbijanja pandemije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater