NAKON ŠESTOMJESEČNOG MORATORIJA

U PULI BLOKIRANO 3,5 TISUĆE LJUDI, U ISTRI VIŠE OD 10.000: Fina od 19. listopada ponovno pokreće ovrhe nad računima građana

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Iz Fine pozivaju građane da putem sustava e-Građani provjere koje ih ovrhe očekuju te otvore zaštićeni račun u ovoj agenciji. Iz Vlade, s druge strane, najavljuju mogućnost otplate duga na rate

 

Nakon šestomjesečnog moratorija, Financijska agencija (Fina) od 19. listopada ponovno počinje provoditi ovrhe nad računima građana koji su, odlukom Vlade, bili privremeno zaštićeni dok traje koronakriza. Kriza, međutim, nije završila, a mnogi analitičari najavljuju da tek ulazimo u njezinu najrazorniju fazu.

Prema nekim medijima, koji temelje svoje analize na procjenama iz javnobilježničkih krugova, u blokadi bi se preko noći moglo naći gotovo 400 tisuća hrvatskih građana. Tu je i rekordan pad BDP-a u drugom tromjesečju od 15,1 posto i očekivan gubitak radnih mjesta. Kakva-takva turistička sezona je pri kraju pa se u tom sektoru predviđa gubitak od više od 60 tisuća radnih mjesta.

U trenutku kada su zaustavljene ovrhe nad računima građana, a bijaše to 18. travnja ove godine, 235 tisuća ljudi u Hrvatskoj dugovalo je čak 16 milijardi kuna, od čega se samo na kamate odnosilo 6,3 milijarde.

Na dan 31. ožujka ove godine, dakle prije nego što je Fina zaustavila ovrhe, 238.135 građana u Hrvatskoj nije imalo dovoljno sredstava na računima za otplatu duga. Od tog broja, 10.807 ih je iz Istarske županije, a 3.595 iz Pule. Trenutno se provode samo ovrhe koje su izuzete od moratorija, poput onih vezanih uz neisplatu alimentacije i plaće, te mjera osiguranja iz kaznenog postupka. Takvih dužnika je u Istarskoj županiji 476, u Puli 172, a u Hrvatskoj 9.640.

U Fini napominju da 19. listopada, kada se ponovno počnu provoditi ovrhe, očekuju približno jednak broj blokiranih potrošača kao i 31. ožujka ove godine. Dakle, na razini cijele Istarske županije očekuje ih se više od deset tisuća, a u Puli nešto više od tri i pol tisuće.

Zbog toga, a prema trenutnim podacima kojima raspolažemo, ne očekuje se porast osnova za plaćanje, navode u Fini. Pozivaju građane da putem sustava e-Građani provjere koje ih ovrhe očekuju te otvore zaštićeni račun u ovoj agenciji. Također mole dužnike koji već imaju zaštićeni račun da Fini dostave ažurne podatke o zaštićenim primanjima da se ne bi dogodilo da ta sredstva budu ovršena. Iz Vlade, s druge strane, najavljuju mogućnost otplate duga na rate kako ne bi bili zakinuti ni dužnici ni vjerovnici.

Kada je riječ o prošloj godini, s 31. prosincem ukupno je 237.311 hrvatskih građana bilo blokirano zbog duga od 16,83 milijarde kuna. To je u odnosu na prethodnu godinu bilo 27.440 blokiranih manje, a i dug se smanjio za 790 milijuna kuna.

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater