NAJNOVIJEVREMEPLOV: GLAS ISTRE PRIJE 37 GODINA

U KOLOVOZU 1982. dogodila se invazija golača na pulskim plažama

| Autor: Jasna ORLIĆ

Ima ih tamo gdje treba i tamo gdje to nije poželjno, kao da nema pristaša i drugačijih moralnih nazora, piše Nikola Trgovčić i nastavlja. Zavladali su cijelom obalom pa ih tako ima i u autokampu Stoja, pojavljuju se čak i na gradskom kupalištu Zelenika, a o divljim plažama da i ne govorimo. Zbog prisutnosti golača građani često protestiraju

 

Invazija golača, naslov je teksta objavljenog na pulskoj kronici u kolovozu 1982. godine. "Ima ih tamo gdje treba i tamo gdje to nije poželjno, kao da nema pristaša i drugačijih moralnih nazora," piše Nikola Trgovčić i nastavlja. "Zavladali su cijelom obalom pa ih tako ima i u autokampu Stoja, pojavljuju se čak i na gradskom kupalištu Zelenika, a o divljim plažama da i ne govorimo.

- Zbog prisutnosti golača građani često protestiraju, kaže nam Vaso Popović komandir milicije za sigurnost na moru. Međutim, mi smo gotovo nemoćni jer je ta pojava uzela vrlo velikog maha i teško ju je obuzdati, nastavlja se u istom tekstu.

Ništa nije moglo spriječiti nagli val širenja nudista. Unatoč negodovanju protivnika, mlado i staro kupa se i sunča bez kostima na gotovo svim plažama, zabilježeno je te 1982. godine. Na području Pule nije određeno posebno mjesto za nudiste, tako da ih ima posvuda premda je tih godina bilo puno više naturističkih kampova u Istri nego danas. Osim u Medulinu bili su rasprostranjeni duž zapadne obale Istre, a najveći u vrsarskoj Koversadi. Takav je bio trend, tražile su se plaže gdje će se boraviti kao od majke rođeni. O tome izvještavaju i novine. "Prema impulsima koji stižu iz zapadnonjemačkog turističkog tržišta na Jadranu je najcjenjenija ponuda nudizma i nautike. U prijevodu bi to trebalo značiti da bi tu priliku trebalo znati i iskoristiti otvaranjem većeg broja naturističkih kampova.

Gradi se Punta Verudela

Jedno od tada popularnog mjesta za naturiste bio je pusti poluotok na Verudeli obrastao makijom i niskim raslinjem. Međutim i tu se već sljedeće godine počinje graditi turističko naselje Punta Verudela. "Do kraja 1982. godine Arenaturist će početi graditi prvu fazu turističkog naselja Punta Verudela," najavljeno je na sjednici Izvršnog vijeća Skupštine općine Pula početkom kolovoza te godine. Općina će pak osigurati novac za izgradnju crpne stanice za kanalizaciju, a paralelno će graditi i druge dijelove potrebne infrastrukture što uključuje i novu pristupnu cestu te nogostupe. Podsjetimo da se apartmansko naselje gradilo uz financijsku potporu Uljanika u razdoblju od 1983. godine do 1987.godine. Nakon 470 apartmana izgrađeni su i hoteli Histria i Palma.

Turističko naselje odavno je već u stranom vlasništvu kao i cijela bivša tvrtka Arenaturist, danas Arena Hospitality. Poveznica s današnjicom je i novost da vlasnik upravo mijenja rukovodeću strukturu, događaju se kadrovske promjene te vodeće turističke tvrtke u Puli, Medulinu, Pomeru i Premanturi. Jedna od triju članova uprave, Milena Perković odlazi u mirovinu, tako da u vrhu tvrtke od rujna vjerojatno više neće biti niti jednog menadžera iz Istre. Pitamo se hoće li domaći ljudi ubuduće uopće biti menadžeri i rukovoditelji u toj tvrtki u stranom vlasništvu? Priča je nekako poznata. Istrani će moći raditi kao recepcionari, kuhari, konobarice, sobarice, ukoliko predstavnici vlasnika ne dovede i za te teške i slabije plaćene poslove radnike s Filipina.

Nitko neće u konobare

Premda se nama čini da samo danas nitko neće u konobare, slična priča ponavljala se i davnih dana, prije 37 godina.

"Nakon prvog upisnog roka u porečkom Centru usmjerenog obrazovanja opet se ponavlja stara praksa. Mali se broj učenika upisuje u smjerove za konobare i kuhare. Tako je od 45 slobodnih mjesta za zvanje konobar i kuhara, upisano samo njih dvoje, jedan konobar i jedan kuhar. U Pulskoj je srednjoj školi ostalo 52 mjesta za konobare i 12 za kuhare, a slično je i u drugim istarskim srednjim školama. Interes za ta naporna zanimanja i onda je svugdje vrlo mali premda je bilo više djece nego danas.

Prilikom upisa u prvi razred osnovnih škola samo na Puljštini   upisano je 1.330 prvašića te 1982. godine. Lani, 2018. godine u cijeloj je Istri upisano 1.900 učenika prvih razreda osnovnih škola.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam