u centru pule

U KAFIĆU BIVŠEG AUTOBUSNOG KOLODVORA UREĐUJE SE ISTARSKA ROCK GALERIJA: Otvorenje u kolovozu izložbom portreta istarskih glazbenika autora Borislava Blagoje Pešića

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U bivšem kafiću bivšeg Autobusnog kolodvora u centru grada konačno se počela uređivati Rock galerija u kojoj bi se početkom kolovoza trebala otvoriti izložba rock portreta Borislava Blagoje Pešića, beogradskog fotografa i dizajnera, autora fotomonografije "Long Play - Zabeleške u vremenu". Riječ je o djelu koje obuhvaća čak 333 portreta jugoslavenskih glazbenika, među kojima su mnogi iz Istre, poput Massima Savića, Alda Ivančića, Francija Blaškovića, Romea Đomlije, Mira Kusačića i članova Idijota.

Umjesto kafića - galerija

Sređen krov i infrastruktura

Nenad Marjanović Fric, koji će voditi galeriju zajedno s drugim bivšim članom KUD Idijota Diegom Bosuscom Pticom, potvrdio nam je da će, uz promociju fotomonografije, biti izloženi portreti istarskih glazbenika. Najavio je i dolazak Seida Memića Vajte na svečanost otvorenja, nekadašnje jugoslavenske glazbene zvijezde koja već neko vrijeme, poprilično samozatajno, podalje od medija, živi u Puli.

Pešić je, kao pasionirani ljubitelj glazbe, od 2013. do 2019. proputovao bivše jugoslavenske republike da bi 333 glazbenika fotografirao u svom pokretnom studiju. Uz njihove je portrete dodao i kratke životopise, koji često završavaju zanimljivom anegdotom. Da bi došao do svih tih portreta i priča, Pešić je obavio bezbrojne telefonske pozive, dogovarao sastanke koji su se katkad izjalovili, no svi su susreti na kraju završili pozitivno, često uz nova prijateljstva.

Umjesto kafića - galerija

Fric objašnjava da su nakon preuzimanja prostora obavljeni grubi radovi, iznijeta je stara ugostiteljska oprema, metalne konstrukcije i nagomilan teški otpad.

- Nakon toga smo sanirali krovište koje je propuštalo na nekoliko mjesta. U trećoj smo fazi obnovili dovod vode i kompletnu vodoinstalaciju, rekonstruirali sanitarni muški i ženski čvor, postavili nove elektroinstalacije prilagođene galerijskom prostoru, nabraja Fric.

Ličenje prizemne prostorije je u završnoj fazi, dodaje te napominje da je prizemlje dovoljno za najavljenu izložbu, iako galerija raspolaže i etažom koja se također treba urediti. Na katu planiraju predstaviti strane zvijezde koje su gostovale u Istri, a njih je bilo podosta, od grupe Boney M, Stinga, Statusa Quo, do Jamiroquaija, Jamesa Browna i Motorheada.

Stalni postav i spomen-soba

Dosad je, napominje Fric, u obnovu uloženo više od 10 tisuća eura, i to samo u grube radove.

- Uređivanje stalnog postava je proces koji traje. Sigurno će biti više varijanti jer se istarska i pulska rock scena formirala još ranih pedesetih: nedostaju nam brojni materijali. Izvođači koji nisu pokazali interes za suradnju bit će spomenuti, ali se nećemo, ne želimo i nemamo namjeru s njima "boriti", kaže Fric.

Poznato je, naime, da je lider Atomaca Bruno Langer više puta javno obznanio da on i Atomsko sklonište, na koje polaže autorska prava, neće biti dio te priče.

- Sve je dobra volja, a s obzirom da smo akteri formiranja klupske scene 1980-ih i 1990-ih i da su svi vodeći sastavi nastupali, dolazili u Pulu i Istru u našem angažmanu, smatramo da imamo i previše neobrađenog materijala za predstavljanje cijelog opusa nezavisne scene toga doba, veli Fric.

Osim stalnog postava, autori namjeravaju otvoriti i spomen-sobu s memorabilijama glazbenika kojih više nema.

- Uvjereni smo da će nova vlast i dodatno podržati napore da Puli u centru grada vratimo sjaj koji joj pripada. Unatoč neskrivenom anarhističkom i antifašističkom stavu, rock u Puli treba biti dio underground kulture u koju će se ulagati, zaključuje Fric.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom