U edukacijskoj kuhinji u zgradi Tržnice, uređenoj u sklopu EU-projekta KeyQ, renomirani chefovi vodit će radionice za kuharsko osoblje gradskih vrtića u Puli. Ogledni sat kuhanja, temeljen na autohtonim istarskim proizvodima, jučer je vodio chef Robert Perić.
U ranom djetinjstvu stječu se životne navike te je edukacija u toj dobi nužna za prevenciju pretilosti, čulo se na jučerašnjem predstavljanju projekta iza kojeg zajednički stoje Grad i pulska Tržnica, županijski Zavod za javno zdravstvo te AZRRI, u suradnji s vrtićima Rin Tin Tin, Pula i Mali svijet.
- Svakodnevno u našim vrtićima 20-ak kuhara pripremi više od 2.000 obroka. Iz pet kuhinja obroci se razvoze u 23 objekta. Zaista puno ulažemo da bi naša djeca imala kvalitetan obrok, rekla je dogradonačelnica Elena Puh Belci.
U ciklusu od četiri radionice usavršavat će se i oplemenjivati obroci koji se u vrtiću već pripremaju. Ravnateljica Rin Tin Tina Tamara Brussich kaže da će se pripremati maneštra pa riba i verdura, a 4. travnja, na Dan zdravlja, ponudit će svoje uratke i posjetiteljima tržnice na kušanje. Direktor AZRRI-a Igor Merlić najavljuje ovakve edukacije i u drugim gradovima Istre gdje će kuharice u vrtićima zajedno s roditeljima pripremati tradicionalne obroke s domaćim namirnicama. Ravnateljica Dječjih vrtića Mariza Kovačević naglasila je važnost zdravstvenih voditelja u vrtićima i pri kreiranju jelovnika i izboru namirnica.