NAJNOVIJEPOČELI RADOVI

U BUZETU nova grobna mjesta i kolumbarij s nišama za urne


Gradski komunalac "Park" započeo je s realizacijom nove komunalne investicije, s proširenjem i rekonstrukcijom gradskog groblja u Buzetu. U tijeku su pripremni radovi, uređenje pristupnog puta gradilištu. Izvođač je buzetska tvrtka Ekspert gradnja, a predviđen rok izvođenja radova šest mjeseci, najavila je direktorica "Parka" Ervina Kisiček. Stručni nadzor i koordinaciju zaštite na radu provodit će buzetska tvrtka DALING, a radovi se odvijaju uz arheološki nadzor Arheo tima d.o.o. Pula. "Park" je zbog hitnosti investicije iznašao vlastita, odnosno kreditna sredstva, da bi početkom kolovoza, uz prethodnu suglasnost gradskih vijećnika, provedbu ulaganja u projekt "Proširenje i rekonstrukcija gradskog groblja u Buzetu" kandidirao na natječaj unutar Mjere 07 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" iz programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine. Vrijednost realizacije projekta je tri milijuna kuna plus PDV.

Postojeće gradsko groblje na strmoj padini, neposredno uz prometnicu prema starogradskoj jezgri Buzeta sastoji se od pet grobnih polja koja su se tijekom godina nadograđivala i fazno izvodila, a zadnja dva polja formirana su kaskadno na različitim nivoima sukladno prirodnoj konfiguraciji terena. Izgradnja posljednje faze završena je 1999. godine kada je izgrađeno 120 grobnih mjesta. Na toj je lokaciji trenutno slobodnih 11 grobnih mjesta, te je novo proširenje više nego nužno.

Projektom proširenja i izgradnje novog polja osigurat će se 136 novih grobnih mjesta, a predviđena je i izgradnja kolumbarija s ukupno 36 niša za polaganje urni, od 175 centimetara visine. Osim osnovne infrastrukture; izgradnje rampi, grobnih staza, stepenica, zidova, predviđeno je i hortikulturno uređenje groblja, te opremanje urbanom opremom. Groblje će se proširiti na površinu od 1.123 četvornih metara jugoistočno u odnosu na postojeće groblje, uz savladavanje visinske razlike od prosječno pet metara i uz što veće prilagođavanje konfiguraciji terena i poštivanje važećih propisa, a posebice onih o osiguranju pristupačnosti osobama otežanog kretanja. Visinska razlika savladat će se izgradnjom novih potpornih zidova. Rekonstrukcijom prilaza grobnim poljima na postojećem dijelu groblja, te na novoizgrađenim dijelovima, omogućit će se direktan pristup svim grobnim poljima bez korištenja javne prometnice, odnosno odvijanje pogrebne ceremonije u potpunosti unutar površine groblja, za razliku od dosadašnjeg kretanja pogrebne povorke iz kapelice javnom prometnicom. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam