SAZNAJEMO

TVRTKA CESTA PRODAJE NEKADAŠNJE SJEDIŠTE PROPALOG BOJOPLASTA U PULI. Kupili su ga za 3,7 milijuna kuna, sada traže enormno više 

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Ni pune četiri godine otkako je kupila sjedište bivšeg Bojoplasta na Medulinskoj cesti u Puli, privatna tvrtka Cesta taj je kompleks odlučila prodati. Od gradnje nove upravne zgrade izvan centra Pule, kakvi su bili planovi Ceste prilikom kupnje tih nekretnina, očito se odustalo, a potvrdio nam je to i direktor firme Miro Mirković.

Nekretninu ukupne površine 14.729 četvornih metara na gradskoj periferiji Cesta je kupila od Bojoplasta u stečaju za 3,69 milijuna kuna, a sada je na tržištu nudi za gotovo deset milijuna kuna!

boko

Bojoplast je definitivno prestao postojati 2017. 

- Naša prva ponuda je 90 eura po kvadratu, ako prođe bit će odlično, a ako ne, prilagodit ćemo cijenu tržištu. Cijena je takva jer smo se vodili cijenama nekretnina na tom području, rekao nam je Mirković.

Nekretnina se sastoji od hale, čak četiri skladišta i dvorišta na površini većoj od hektara, te pašnjaka, dvorišta i trafostanice ukupne površine od oko 4,3 tisuće četvornih metara. Zanimljivo je da je taj kompleks, kako smo pisali, godinama prije prodaje procijenjen na nešto više od 13 milijuna kuna, ali je i činjenica da su cijene nekretnina Bojoplasta tijekom stečaja konstantno padale zbog nezainteresiranosti kupaca. Sada je kompleks pod ključem, ali se može vidjeti da je u dvorištu smješteno više automobila, očito iz obližnjih mehaničarskih radionica.

Znači li stavljanje nekretnine na tržište da administracija Ceste ipak ostaje na Rivi?

- Da, prodaja te nekretnine znači da smo odustali od gradnje nove upravne zgrade. Uprava i Nadzorni odbor odlučili su da nećemo graditi novo sjedište jer bi to bila prevelika investicija, za takav ulog potreban je i kredit, a vremena su neizvjesna. Što se kredita tiče prioritetna nam je proizvodnja, da se ulaže u strojeve i slično. Dakle, upravna zgrada ostaje gdje je i bila, rekao je Mirković.

Ali, i prije četiri godine bilo je jasno da se preseljenje neće moći dogoditi preko noći i bez velikih ulaganja. Direktor je tada otkrio da su za kupnju Bojoplastovih nekretnina posegnuli za kreditom, kao i da će biti potrebno jako puno posla i ulaganja da bi se kompleks od gotovo hektar i pol uredio i pustio u funkciju. Zahtijevalo je to i projektiranje ureda na novoj lokaciji, s obzirom da su zatečeni prostori bili devastirani.

mirk

Miro Mirković, direktor Ceste

Podsjećamo da se kupnja Bojoplastovog sjedišta odigravala u jeku "bijega" više subjekata s pulske Rive. Iz susjedstva tvrtke Cesta godinu dana ranije iselila je Radio Pula, a te 2016. godine i naša redakcija Glasa Istre. U to je vrijeme prodana i zgrada Arene modne kuće. Tada je i Mirković za novine izjavio da su se vremena promijenila i da im prostor na Rivi više ne udovoljava potrebama, a u prvom je redu ukazao na ograničen broj parkirnih mjesta. Jučer je pak direktor Ceste naveo da upravna zgrada na Rivi, kad se podvuku crte, za sada ipak dobro služi.

- Volio bih i ja da imamo novu reprezentativnu upravnu zgradu, ali imamo i drugih prioriteta. Prvenstveno treba za 330 ljudi, koliko Cesta ima zaposlenih (bez kooperanata, op. n.), nalaziti posao, a ne ulaziti u riskantne investicije. Primaran je za sada posao kojim se Cesta bavi, zaključio je Mirković.

boko

Prostor nije u sjajnom stanju

A Cesta je u proteklih godinu dana zaista imala pune ruke posla. Investirao je Grad Pula u rekonstrukciju, popravak i izgradnju niza prometnica, a većinu tih radova obavlja upravo ovo poduzeće. I sada traju radovi na dva bitna gradilišta - u Valturskoj ulici u Šijani te u Rizzijevoj i Voltićevoj na Vidikovcu. Ne zaboravimo da je Cesta angažirana i na velikom gradilištu na Fažanskoj, odnosno Puljskoj cesti u Valbandonu, zbog kojeg već treći mjesec nema direktnog prometa na relaciji Pula-Fažana.

S druge je strane tužna priča dioničkog društva Bojoplast, koje je u stečaj opterećeno potraživanjima otišlo u listopadu 2010., a konačno iz sudskog registra brisano u lipnju 2017. godine. Kako smo svojedobno pisali, u stečajnom su postupku priznate tražbine 95 radnika u iznosu od 12,1 milijun kuna, ali i banaka te u manjem dijelu države i tvrtki s ukupnim potraživanjima od 29,2 milijuna kuna. Osim kompleksom na Medulinskoj, tvrtka je raspolagala i s dvjema ruševnim zgradama u Puli te dvjema nekretninama s ukupno šest stanova u Novigradu, čijom su se prodajom trebali, barem dijelom, namiriti vjerovnici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter