NAJNOVIJE


SUTRA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

TRIBINA Petar Feletar o cestama Karolina, Jozefina i Lujzijana

| Autor: Zoran ANGELESKI

Javno predavanje "Hrvatske povijesne ceste - Karolina, Jozefina i Lujzijana" dr. sc. Petra Feletara održat će se sutra u 18 sati na pulskom Filozofskom fakultetu u dvorani Slavka Zlatića. Povod predavanju istoimena je monografija objavljena prije tri godine, a organizirano je kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest.

Autor je u istoimenoj knjizi, s podnaslovom 'Prometno-geografska studija o povezivanju kontinentalne i jadranske Hrvatske' na sustavan, sveobuhvatan način uočio prometno značenje hrvatskog prometnog praga, razjasnivši njegovu ulogu i značenje od antike do danas u kontekstu društvenih, gospodarskih i političkih aktivnosti. Prijelaz preko hrvatskog gorskog praga od antike, a vjerojatno i ranije pa do danas bio je izazov svima onima koji su željeli razmjenu roba i dobara između Meditarana i panonsko - podunavskih prostora obaviti što lakše i jednostavnije.

Predavanje je prilika za upoznavanje s prometnicama čija je važnost za dugotrajni proces modernizacije hrvatskoga prostora neupitna, a danas putnike osvajaju svojom slikovitošću.

Petar Feletar završio je studij geografije i povijesti na Geografskom odsjeku Prirodoslovno - matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a na istom fakultetu 2014. godine stekao i akademski stupanj doktora znanosti. Od 2008. radi na Fakultetu prometnih znanosti. Član je Znanstvenog vijeća za promet HAZU-a, Povijesnog društva Koprivnica i Hrvatskog geografskog društva. Objavio je više znanstvenih, stručnih te popularnih članaka u raznim publikacijama i časopisima, autor je, koautor ili urednik nekoliko knjiga i udžbenika.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam