Nema još informacija

TKO ĆE PLATITI 16 MILIJUNA KUNA ZA POPRAVAK POGONA? Predsjednica Uprave Kaštijuna Vesna Dukić poručila: SVI ZAHVATI TREBAJU BITI RIJEŠENI DO POČETKA TURISTIČKE SEZONE!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Još nema informacija što će se dogoditi ako nadležno ministarstvo okrene leđa Kaštijunu i odbije uplatiti novac koji je nužan da se otklone nedostaci. U varijanti da župan dobije "košaricu" u Ministarstvu moglo bi se dogoditi da ovaj ekstremno skup pogon s najmanje 400 nedostataka i dalje nastavi raditi u neispravnom stanju ili da se trošak svali na leđa građana

Da bi se jedna od najskupljih investicija u Istri dovela u red, a riječ je o pogonu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, potrebno je uložiti dodatnih 16,1 milijun kuna. O tome je još u veljači 2018. godine sklopljen ugovor između Istarske županije, Grada Pule, Kaštijuna i Fonda za zaštitu okoliša, no dvije godine kasnije, ne zna se tko će to "odriješiti kesu" i platiti trošak.

Treba podsjetiti da je javnost tek nakon godinu dana od službenog otvaranja centra doznala za velike greške kod izvođenja radova, što je na koncu priznao sad već bivši direktor društva Darko Višnjić. Tad je otkrio 400 službenih nedostataka, okrivljujući izvođača radova grčku tvrtku Helector. Najveći propusti napravljeni su u samoj jezgri centra u takozvanom MBO postrojenju u kojem je u originalu zamišljen rad bez ljudske posade.

 Niz nedostataka

Krucijalni dijelovi odrađeni su ofrlje, samo postrojenje ima niz tehničkih nedostataka, pa iako prvotno nisu ni trebali biti unutra, radnici se ipak nalaze u pogonu gdje rade sa zaštitnim maskama.

Da bi se sve greške uklonile, a time i spriječio odvratan smrad koji se tijekom ljeta širio s centra, treba pod hitno naći dva milijuna eura! Istarski župan Fabrizio Radin upravo će za to pokušati lobirati u ponedjeljak u Zagrebu gdje će se sastati s predstavnicima nadležnog Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša. Možda će tada biti poznat model financiranja i tko će izdvojiti ta prijeko potrebna sredstva.

Župan Radin je rekao da je upravo rješavanje problema na Kaštijunu jedan od prioriteta u ovom mandatu te da će konkretan hodogram aktivnosti vezan uz rješavanje problema biti prezentiran negdje sredinom siječnja. Na Kaštijunu su pak i ranije potvrđivali da upravo od Fonda za zaštitu okoliša očekuju da nađu sredstva potrebna za optimizaciju MBO pogona, no predugo u zraku ostaje visjeti zašto Fond to ne čini? Otvara se i pitanje hoće li se naposljetku opet dio troškova preliti na građane?

Prije samog preuzimanja postrojenja, Kaštijun je inzistirao da se nedostaci riješe. Ipak su popustili kako bi se izbjegla naplata penala s obzirom da se centar velikim dijelom financira i iz europskih projekata. Treba reći da nam Fond za zaštitu okoliša nikad nije odgovorio na u nekoliko navrata postavljena pitanja, zašto ne aktiviraju bankovna jamstva s obzirom da Kaštijun potražuje od njih značajna sredstva potrebna za stavljanje centra u punu funkciju.

Isto tako, nikad se iz Fonda nisu udostojili očitovati što kao investitori poduzimaju da se problemi u Centru riješe, ali i kako je moguće da je Kaštijun uopće počeo s radom ako je i prije otvaranja bilo jasno da ima hrpu problema zbog čega se naposljetku širio nesnosan smrad.

Predsjednica Uprave Kaštijuna, Vesna Dukić, zasad nije mogla otkriti koliko će u konačnici koštati svi planirani zahvati koje će se provesti, a time ni tko će snositi trošak. Rekla je da je u tijeku vrlo zahtjevna priprema tehničkih poboljšanja na postrojenju za mehaničko biološku obradu otpada.

- Svi planirani zahvati trebaju biti riješeni do početka turističke sezone, a trošak će biti poznat tek nakon odabira najefikasnijih tehničkih rješenja. Nakon odabira tehničkog rješenja, svi sudionici na projektu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Istarska županija i Kaštijun d.o.o. usuglasiti će se i o mogućnostima financiranja, istaknula je Dukić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter