NOVI ŽUPANIJSKI CENTAR PUCA PO ŠAVOVIMA

UMJESTO PREDVIĐENIH 400, DNEVNO STIŽE 200 TONA OTPADA VIŠE! S KAŠTIJUNA SE ŠIRI NESNOSAN SMRAD: Mještani Pomera, Banjola, Medulina i Vinkurana guše se u mirisu ustajalog smeća već mjesecima

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Centar je izgrađen kako bi u njega dolazio otpad u fazi visokog stupnja reciklaže, no u stvarnosti je situacija sasvim drugačija, a to ovih dana dolazi na naplatu. Novi je centar tek karika u lancu očito loše implementiranog sustava gospodarenja otpadom u Istri, iako građani odvoz smeća plaćaju duplo više

  

Novi županijski Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun u ozbiljnim je problemima! U jeku turističke sezone već nekoliko dana s odlagališta se širi nesnosan smrad kojeg u ovom trenutku nitko ne može obuzdati. Mještani Pomera, Banjola, Medulina i Vinkurana žale se na katastrofalan smrad koji dolazi iz smjera novog centra, a miris truleži i ustajalog smeća osjeti se uglavnom predvečer po nekoliko sati.

I našoj se redakciji javilo nekoliko čitatelja koji žive u blizini novog centra koji se pitaju što se to događa te se žale na nepodnošljivi smrad koji stiže iz pravca novog centra. Tvrde da se odvratan smrad osjeća već unazad dva mjeseca, ali ovih dana je sve kulminiralo.

- U ponedjeljak predvečer je bilo neizdrživo. Morali smo zatvarati prozore i tek poslije ponoći smrad se povukao. Primorani smo sve zatvarati, ali smrad je toliko intenzivan da se uvlači u kuće i apartmane. Ne znamo zbog čega do toga dolazi i što je uzrok, ali netko nešto mora poduzeti. Očito sada sve dolazi na naplatu jer kako je uopće moguće da se ova tvornica otpada smjestila tik do turističkih naselja na obali, tvrdi čitateljica iz Banjola.

Tjera turiste

Prije nekoliko dana, na smrad su se na društvenim mrežama žalili i iznajmljivači s područja Medulina upozoravajući da će im miris truleži otjerati turiste, a boje se i za svoje zdravlje. Brojne pritužbe građana primila je i udruga Zelena Istra, koja je odmah izvijestila nadležnu inspekciju zaštite okoliša koja bi trebala izaći na teren. Irena Burba iz Zelene Istre potvrdila je da im putem Zelenog telefona od petka stižu prijave građana iz okolnih naselja, koji se žale na nepodnošljiv smrad koji se širi u okolici ŽCGO Kaštijun.

Prema riječima građana "zadnjih dva tjedna, svaku večer do dva sata iza ponoći, dok nema vjetra ili kada je zapadno strujanje zraka, šire se neugodni mirisi. O tome ovisi i intenzitet smrada. Protekli vikend bilo je nepodnošljivo, čak se osjetilo na očima", tvrde građani. Zelena Istra apelirala je na građane da i sami prijavljuju čim osjete neugodne mirise.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom