NAJNOVIJEDR. BEN PHASIN

TERMO ENERGANA NAJBOLJE JE RJEŠENJE ZA OTPAD! Hrvatska je jedina zemlja u razvijenoj Europi koja nema niti jedno takvo postrojenje

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

Kod ovih termo energane nema spaljivanja i sav komunalni otpad se u postrojenju pretvara u toplinsku energiju * Nevjerojatno je da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu koja plaća nekom drugom da riješi preuzimanje goriva iz otpada SRF-a. To je totalno besmisleno. Gorivo iz otpada ima svoju tržišnu vrijednost i svugdje u svijetu praksa je da cementare kupuju tu sirovinu, kaže dr. Phasin

Na Summitu energetske demokracije u Puli koji je okupio eminentne svjetske stručnjake, konzultante i financijere iz područja energetike i zaštite okoliša gostovao je i tajlandski stručnjak dr. Ben Phasin, jedan od najvećih eksperata u Jugoistočnoj Aziji na području zbrinjavanja otpada. Dr. Phasin je trenutno na rukovodećim mjestima u nekoliko kompanija diljem svijeta, a potpredsjednik je i Azijsko-pacifičke trgovinska komore u Hrvatskoj.

Već dugi niz godina sustavno radi na pronalasku "zelenih" rješenja u zbrinjavaju otpada na Tajlandu, poštujući načela održivosti i cirkularne ekonomije. Njegova filozofija utemeljena je na snažnom skretanju pažnje na energetsku učinkovitost, a kao glavne benefite ističe ekonomsku uštedu, otvaranje novih radnih mjesta, uštedu resursa i energije te doprinos ublažavanju klimatskih promjena.

Rješenje za Hrvatsku postoji

Sa dr. Benom Phasinom razgovarali smo uoči njegovog predavanja u Puli gdje je iznio svoja razmišljanja i ponudio rješenja za Hrvatsku. Govorio je o projektima recikliranja otpada i njegova pretvaranja u energiju o kojima ima namjeru razgovarati s

hrvatskom Vladom. Detaljno je upoznat s problematikom odlagališta u Hrvatskoj koja vape za sanacijom kao i s problemom (ne)plasiranja goriva iz otpada (SRF) koje nastaje u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun.

-Rješenje za Hrvatsku postoji, no treba postići konsenzus politike i javnosti i krenuti u realizaciju, kaže dr. Phasin koji smatra da bi problem zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj bilo moguće riješiti kroz izgradnju nekoliko energana u kojima bi se obrađivao sav komunalni otpad, a kao krajnji proizvod u takvim bi postrojenjima nastajala električna i toplinska energija, te sirovina za građevinsku industriju te u manjim količinama metal koji je također trgovačka roba.

-Na takvim održivim rješenjima i modelu gradnje energane radim već godinama i ta su rješenja već primijenjena u mnogim azijskim državama. Uvjeren sam da bi gradnja termo elektrane na otpad trajno riješila problem zbrinjavanja SRF-a, za koji znam da već duže imate problem i ovdje u Istri. Postoje konkretni izračuni, parametri i rješenja o čemu ćemo izvijestili predstavnike ministarstva zaštite okoliša i gospodarstva. Intencija je na području Hrvatske izgraditi nekoliko manjih i tri veće energane u koje bi stizao sav otpad iz zemlje, kaže dr. Phasin.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam