PRIMJER MNOGIMA

SVETVINČENAT: U samo pet godina povukli više novca nego neke hrvatske regije u 20 godina. Pomoću EU fondova provode projekte vrijedne 55 milijuna kuna


Projekti su imali različite namjene, najvećim dijelom u sektoru kulture i obnove kulturne baštine, te njihova stavljanja u funkciju turizma, no europskim se sredstvima ulagalo i u razvoj komunalne infrastrukture, rekonstrukciju cesta i izgradnja sustava kanalizacije, odnosno uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, energetski je obnovljena stara zgrada dječjeg vrtića, a izrađena je i strategija razvoja poljoprivrede

 

Puno se u medijima govori kako je Hrvatska u ovih pet godina od ulaska u Europsku uniju, dosta slabo iskoristila mogućnosti povlačenja sredstava iz Europskih fondova. Podaci pokazuju da mnoge šanse i svote novaca nismo ni približno dovoljno iskoristili, no još više zabrinjava činjenica da od 129 hrvatskih gradova, njih čak 32 od hrvatskog ulaska u EU do danas, nije povuklo ni lipe iz fondova, bilo direktno, bilo indirektno, piše gradonačelnik.hr.

Istra je i dalje pozitivan primjer

Kada govorimo o Istri, ona se najčešće spominje kao pozitivan primjer u odnosu na ostatak zemlje i njeni su gradovi i općine uvijek zastupljeni u ovakvim analizama s brojnim pozitivnim primjerima. Govorimo li o novčanim sredstvima iz EU fondova, mnogima će gotovo uvijek prva asocijacija biti mala općina u središtu južnog dijela Istre. Riječ je o Općini Svetvinčenat koja mnogima može poslužiti kao uzor, s obzirom da je u posljednjih pet godina "izvukla" više od 50 milijuna kuna iz EU fondova.

- Prvi projekt u kojem je općina Svetvinčenat sudjelovala je projekt REVITAS koji je potpisan 2009. godine a realiziran 2012. godine. Ovaj je projekt bila pokrenula županija, a mi smo se uključili sa željom da započnemo obnovu našeg poznatog kaštela Morosini Grimani. Ovo je bila pilotna aktivnost unutar spomenutog projekta, a zahvaljujući dobivenim sredstvima započelo se s obnovom kvadratne kule našeg kaštela. To nam je ujedno bio jedan dobar pripremni projekt za sve buduće europske fondove na koje smo se nakon toga kandidirali, jer smo shvatili kako možemo doći do sredstava za kapitalne investicije, kaže načelnik općine Dalibor Macan.

Od tada pa do danas zahvaljujući EU fondovima Svetvinčenat je realizirao ili još uvijek provodi projekte ukupne vrijednosti oko 55 milijuna kuna. (Patricija SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum