valorizacija baštine

SURADNJA PULSKOG I VENECIJANSKOG SVEUČILIŠTA: Centar Forte Marghera mogao bi poslužiti kao razvojni model za Pulu

| Autor: Glas Istre
Na projektnom sastanku u znanstveno-istraživačkom centru Forte Marghera

Na projektnom sastanku u znanstveno-istraživačkom centru Forte Marghera


Na projektnom sastanku u znanstveno-istraživačkom centru Forte Marghera dogovorena suradnja pulskog i venecijanskog Sveučilišta na valorizaciji zajedničke europske baštine.

U sklopu priprema za međunarodnu znanstvenu konferenciju o europskoj fortifikacijskog baštini, koja će se održati u Veneciji 15. i 16. rujna, u znanstveno-istraživačkom centru Forte Marghera u Veneciji održan je studijski posjet i projektni sastanak predstavnika pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile i venecijanskog sveučlišta Ca'Foscari. Docentica Nataša Urošević, predsjednica zajedničkog znanstvenog odbora međunarodnih mreža EFFORTS i Forte Cultura, koje okupljaju 150 europskih gradova s fortifikacijama, s kolegama iz partnerskih institucija u Veneciji i Veroni razgovarala je o mogućnostima unapređenja međunarodne suradnje i organizaciji zajedničkih aktivnosti, radionica, ljetnih škola i konferencije "Fortified systems: from frontier places to European Cultural Corridors" u rujnu.

Na sastanku, kojem su prisustvovali Stefano Mondini, predsjednik Fondacije Forte Marghera, stručnjak za europske projekte i međunarodnu suradnju Daniele Sferra s Ca'Foscari i arhitekt Fiorenzo Meneghelli, predsjednik talijanskog Instituta za fortifikacije za regiju Veneto, dogovoreni su modaliteti suradnje na valorizaciji zajedničke europske baštine kroz prekogranične projekte, poput projekta ADRIFORT na kojem su zajedno sudjelovali venecijsko i pulsko Sveučilište te jedinice lokalne i regionalne samouprave. Bilo je riječi i o aktualnim projektnim pozivima, poput Interreg Europe, Interreg 6A, ali i mogućnostima suradnje među partnerskim sveučilištima i kulturnim institucijama kroz Horizon Europe programe. Nakon prošlotjednog studijskog posjeta znanstvenika iz Graza i Beča, pulsko sveučilište i Povijesni muzej te lokalni fortifikacijskih sustav u lipnju će posjetiti i predstavnici partnerskih institucija iz Venecije, Verone i Povijesnog muzeja Trentina.

Kao europski primjer dobre prakse participativnog modela upravljanja fortifikacijskom baštinom kroz uključivanje svih dionika i lokalne zajednice, sudionici sastanka imali su priliku posjetiti Forte Marghera, povijesnu utvrdu revitaliziranu i prenamijenjenu u multifuncionalni kreativni klaster koji uključuje znanstveno-istraživačke institute i odjele venecijanskog Sveučilišta, društveno poduzetništvo, restorane, muzeje i izložbene prostore (uključujući i programe vezane za aktualni Biennale).

Upravljanje ovim jedinstvenim znanstvenim i kulturnim parkom, kreativnim inkubatorom vrlo popularnim u lokalnoj zajednici, koji može poslužiti kao i razvojni model za Pulu, preuzeli su stručnjaci iz Fondacije Forte Marghera, autori studije revitalizacije, koji su i organizirali studijski posjet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of