PRVI KADROVSKI POTEZ NOVE VLASTI

Suradnica Filipa Zoričića Anja Ademi već neko vrijeme angažirana je u gradskoj upravi. Za HRT je rekla da će "biti pročelnica Ureda Grada", a za Glas Istre objašnjava da je to bio "nespretan izbor riječi". Raspitali smo se po kojem modelu ona radi u Gradu i koliko je za to plaćena

| Autor: Marcello ROSANDA
Gore lijevo: Ademi i Zoričić na ulasku u gradsku upravu, dočekuje ih pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić. Gore desno: Ademi na HRT-u predstavljena kao pročelnica Ureda Grada. Dolje: Ademi (prva lijevo) i Zoričić (treći s lijeva) na Forumu (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Gore lijevo: Ademi i Zoričić na ulasku u gradsku upravu, dočekuje ih pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić. Gore desno: Ademi na HRT-u predstavljena kao pročelnica Ureda Grada. Dolje: Ademi (prva lijevo) i Zoričić (treći s lijeva) na Forumu (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Anja Ademi, jedna od vodećih figura Nezavisne liste Filipa Zoričića, je u okviru političkog talk-showa Nedjeljom u 2 predstavljena kao pročelnica Ureda Grada i to temeljem neemitiranog dijela njezine izjave u kojoj je novinaru kazala da službeno još nije pročelnica, ali da će to biti.

HRT ju je tako "potpisao" kao pročelnicu, a to je pak izazvalo reakciju javnosti koja se zapitala tko je trenutni šef Ureda Grada Pule. Anja Ademi ili Aleksandar Matić?

Evidentno nespretno izražavanje navelo je i voditelja emisije Aleksandra Stankovića da upita Zoričića je li moguće da on zna, prije javnog natječaja, tko će obnašati tu funkciju. Zoričić je na to objasnio da Ured Grada ima pročelnika Aleksandra Matića, ali je pritom najavio sistematizaciju i reorganizaciju radnih mjesta.

"Ako mislite na dio neformalnog razgovora iz kojeg me citirate, to je bio nespretan izbor riječi", objašnjava Ademi na naš upit.

Iz Grada Pule, pak, na službeni upit odgovaraju da ni Grad ni gradonačelnik Zoričić ni u jednom trenutku nisu Ademi predstavili kao pročelnicu Ureda Grada.

"Prilog novinara HRT-a, koji je emitiran unutar emisije Nedjeljom u 2, vidjeli smo u trenutku emitiranja kao što su ga imali prilike vidjeti i svi ostali gledatelji te nedjeljne emisije. Vjerujemo da se HRT-u kod titlovanja potkrala greška, jer Anja Ademi ima svoje radno mjesto, odnosno reguliran radno-pravni odnos", kažu iz Grada Pule.

Međutim, desetak dana ranije Zoričić je, gostujući na jednoj lokalnoj pulskoj radio postaji, otkrio da će "pročelnica kabineta gradonačelnika biti Anja Ademi koja će na toj poziciji zamijeniti dosadašnjeg pročelnika Aleksandra Matića".

S jedne strane, razumljivo je da novi gradonačelnik ima pravo na izbor svog tima, a pročelnici to definitivno jesu. S druge pak strane, zakon treba poštivati i provesti javni natječaj, bez prejudiciranja. Štoviše, logika upravljanja Gradom jest takva da svaki gradonačelnik mora imati slobodu i mogućnost izbora najvažnijih izvršnih suradnika, pa makar to bilo i zadovoljavajući formu natječaja. Tu formu potrebno je, međutim, poštivati. Izjava Zoričićeve bliske suradnice je, stoga, izrazito preuranjena, prejudicira zakonom propisanu dugotrajnu formalno-pravnu proceduru i, kako sama priznaje - nespretna.

Također, nakon neslužbenih saznanja da je Ademi s Gradom sklopila Ugovor o djelu te da za to prima naknadu, iz Grada to i potvrđuju, te dodaju da vrlo savjesno i predano obavlja poslove za koje je angažirana, a riječ je o analizi Izvješća o obavljanju poslova iz djelokruga gradonačelnika.

"Ukupna naknada za izvršenje poslova iz Ugovora o djelu, s pripadajućim doprinosima zdravstvenog i mirovinskog osiguranja te poreza i prireza iznosi 5.233,39 kuna", potvrđuje Ademi.

Kako bilo, sadašnji gradski pročelnici, uključujući i Matića, ukoliko ih novi gradonačelnik bude želio odmah smijeniti, a Gradsko vijeće to podrži, neće najmanje dva mjeseca otići sa svojih trenutnih radnih mjesta. Procedura za to je, naime, poduža.

Treba reći, odnosno pojasniti da pročelnici nisu dužnosnici i oni se ne biraju mandatno, kao gradonačelnik i njegovi zamjenici, već putem javnog natječaja i na to se radno mjesto oni primaju "za stalno".

Kako smo već pisali, gradonačelnik može Vijeću predložiti novi ustroj upravnih odjela. Pročelnici mogu tako biti smijenjeni, ali im se potom mora ponuditi drugo radno mjesto u skladu s njihovom stručnom spremom. Pritom se na mjesto pročelnika imenuje vršitelj dužnosti do raspisivanja novog natječaja. Obično na mjesto v.d.-a dolazi netko od postojećih pročelnika, ali nije isključena ni mogućnost dovođenja nekoga tko nije zaposlenik gradske uprave. No, takva praksa još nije zabilježena.

Podsjetimo, postoji tu i zbunjujuća zakonska rupa. Naime, koliko je poznato, ne postoji vremenski limit koliko dugo netko može biti vršitelj dužnosti, odnosno kada se mora raspisati javni natječaj za mjesto pročelnika. Naposljetku, kad se i taj natječaj napokon raspiše, potrebna su dva mjeseca da se on i okonča i eventualno izabere pročelnik.

Treba pritom ipak podsjetiti i da su 17. lipnja predstavnici Nezavisne liste Filipa Zoričića, platforme Možemo i SDP-a potpisali politički sporazum i programsku deklaraciju kojom najavljuju kvalitetnije i transparentnije upravljanje Pulom na dobrobit njenih građana.

Djelić potpisanog sporazuma kaže da "potpisnice sporazuma neće primjenjivati stranačku raspodjelu političkih i izvršnih funkcija u gradskoj upravi, trgovačkim društvima i ustanovama. Uspostava sustava zapošljavanja i napredovanja u gradskoj upravi provodit će se na temelju javnog poziva kojima će se zahtijevati stručnost i kompetencije i poticati izbor najkvalitetnijih kandidata".

Dodajmo još samo da je Ademi zaposlena kao direktorica prodaje i marketinga u uspješnoj obiteljskoj tvrtki koja se bavi nautičkim turizmom. Magistrirala je, stoji u njenoj biografiji, na području financija na Yonsei Universityju u južnokorejskom Seoulu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini