NAJNOVIJEVLASNICI NEKRETNINA NEGODUJU

ŠUMSKI PUT POSTAO PROMETNICA Natura Histrica i Grad zabranili prolaz kroz park-šumu Busoler do divljeg naselja

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(D. MEMEDOVIĆ)

Zbog nezakonite gradnje na šumskom zemljištu ili poljoprivredi, unutar prve vodozaštitne zone, posljedice devastacije prostora trpi i ova šuma. Puteljak kroz zaštićenu park-šumu postao je glavni prometni pravac novonastale izgradnje, poručuju iz Nature Histrice i Grada Pule * Okolni put preko Škatara, na koji upućuju vlasnike nekretnina, uzak je i teško prohodan

Rampa na ulazu u park šumu Busoler sa Šišanske ceste ostaje pod ključem! Šumskim se putom neće moći prolaziti vozilima do parcela, kuća i vikendica, već će vlasnici svojim nekretninama pristupati preko Škatara, s odvojka od Puta od Fortica. Kratki su to zaključci jučerašnjeg sastanka predstavnika Nature Histrice i Grada Pule, koje smo kao zajedničko priopćenje dobili iz te županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima.

Najavili prosvjed

I vlasnici zemljišta znali su za sastanak, iščekivali su pozitivno rješenje svog problema, ali su nam u slučaju da tako ne bude već jučer ujutro najavili prosvjed. O postavljanju rampe na ulazu u park-šumu pisali smo jučer, nakon što su nas o tome obavijestili iznenađeni vlasnici kuća i ostalih nekretnina.

- Zbog nezakonite gradnje u blizini park-šume Busoler, na zemljištu koje je prostornim planom Grada Pule označeno kao šumsko zemljište ili poljoprivreda, i to unutar prve vodozaštitne zone, posljedice devastacije prostora nažalost trpi i ova šuma. Postojeći puteljak kroz zaštićenu park-šumu, koji korisnici šume već niz godina koriste za sport i rekreaciju, postao je glavni prometni pravac novonastale izgradnje u okruženju šume. Šumski put nije evidentiran u prostornoplanskoj dokumentaciji kao prometnica, već je isključivo šumski put, a u posljednje se vrijeme intenzivno i neprimjereno koristi kao prečac prometovanja, piše u zajedničkom priopćenju Nature Histrice i Grada.

Nadalje, piše i da su nepoznati počinitelji devastirali put kroz šumu, nasuli ga mljevenim asfaltom, čime je znatno povećan promet te je ugroženo zaštićeno područje, pješaci i rekreativci. Dok jedna strana to smatra štetom, druga drži da je ovom akcijom popravila put. Kako od vlasnika zemljišta i kuća čujemo, a navodno ispod šume ima i 120 parcela nastalih od poljoprivrednog zemljišta, svi su oni financijski sudjelovali u radovima.

Nema ga u katastru

Danas su nam se i iskristalizirale neke činjenice u odnosu na jučerašnju vijest o zatvaranju puta, a koje vlasnicima parcela nikako ne idu prilog. Usitnjavanje zemljišta, prodaja parcela te neplanska gradnja odvijali su se nakon što je šuma 1996. dobila status zaštićenog područja. U prilog im ne ide ni to što put, mada je očito građen u vrijeme Austro-Ugarske, ne postoji čak ni u katastru.

- Nadležne su institucije promptno reagirale te je Grad Pula prijavio obližnju divlju gradnju nadležnoj građevinskoj inspekciji te je, u dogovoru s JU Natura Histricom, postavljena rampa na ulaz u park-šumu Busoler. Nedugo zatim, nesavjesni građani zaobišli su rampu i otvorili alternativni prolaz za vozila kroz šumu kroz koju se ponovo prometuje, i to ne samo osobnim vozilima, već i mehanizacijom za potrebe izgradnje (bageri, kamioni i sl.). Navedeni put nije definiran kao prometnica ili kao šumski put u prostornoplanskoj dokumentaciji, te su Grad Pula i Natura Histrica već ranije postavili tabele oznake zaštićenog područja te rampe kako bi se spriječio ulazak u zaštićeno područje i koristilo suprotno namjeni i na štetu korisnika šume, piše u priopćenju.

Prolaz uz rampu, koji je netko otvorio maknuvši kamene gromade, opet će se zatvoriti da bi se spriječila daljnja devastacija i zaštitili korisnici šume. Novčana kazna za vožnju kroz park-šumu iznosi od 500 do 1.000 kuna!

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam