"Živa coprnija-živa štrigarija"

ŠTRIGA, ŠTRIGUN I KRSNIK kao suveniri Pićanštine


Stručno povjerenstvo izabralo je suvenir koji će predstavljati projekt "Živa coprnija-živa štrigarija", a radi se o štrigi, štrigunu i krsniku.

- Suvenir je izabran nakon provedenog javnog natječaja na koji je šest izrađivača poslalo 17 prijedloga, kaže Elis Baćac, voditeljica projekta, a kao najuspjeliji prihvaćeni su štriga, štrigun i krsnik koje je izradila "Keramika A. R." Ermenegilda Štenbergera iz Labina. Članovi žirija bili su izrađivač suvenira Silvano Bulić, Nensi Pereša Licul direktorica Turističke zajednice Općine Žminj, Nikolina Rusac iz Etnografskog muzeja Istre, Antun Selar iz komisiju za kulturu, turizam i sport Općine Pićan, te Martina Bilić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Pićan odlučili su da spomenuti likovi dobro predstavljaju projekt jer na najbolji način prezentiraju ovdašnju bajoslovnu baštinu. U potrazi za originalnom turističkom ponudom Pićan se okrenuo lokalnoj baštini, nematerijalnoj kulturi koju želi ponuditi svojim gostima željnim avanture. U tom nastojanju Općina Pićan uključila se u Interreg projekt "Živa coprnija - Živa štrigarija" koji provodi u suradnji s partnerima iz Slovenije i Hrvatske.

Projekt je ukupno vrijedan 928 tisuća eura, a od toga Općini Pićan pripada 90.900 eura. Radi se o projektu kojem je glavni cilj očuvanje baštine osmišljavanjem inovativnih metoda predstavljanja bajoslovne baštine vezane uz štrigariju. Izbor suvenira jedan je od ciljeva projekta, pa će štrigu, štriguna i krsnika budući posjetitelji Pićanštine sa sobom moći ponijeti kao uspomenu na posjet ovom kraju i upoznavanje njegove bajoslovne baštine. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini