PULA

Stota obljetnica završetka Prvog svjetskog rata


U povodu stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, ovog će se petka u 10,30 sati na Mornaričkom groblju održati komemoracija za poginule u organizaciji društva Viribus Unitis i Austrijskog saveza mornaričkih udruga. Istog dana u 13 sati kod Riječkog gata razgledat će se prostorna instalacija – plutača bojnog broda Carske i kraljevske mornarice u spomen na poginulu posadu broda Viribus Unitis. Nakon toga predviđeno je isplovljavanje brodom Hrvatske ratne mornarice do mjesta potonuća i polaganje vijenaca.

U subotu će se u 8 sati održati misa u Mornaričkoj crkvi, a sat kasnije u Domu hrvatskih branitelja međunarodni skup "Pula, jesen 1918.: Prestanak postojanja carske i kraljevske Mornarice". Najavljeni su predavači Dieter Winkler, koji će govoriti o zbivanjima 31. listopada 1918. i nakon toga, Franz Mittermayr govorit će o sudbini brodova u posljednjoj ratnoj godini 1918., dok će Krunoslav Zubčić predstaviti rezultate istraživanja ostataka Viribus Unitisa. Bruno Dobrić održat će predavanje "Pula, jesen 1918.: Izgubljeni zavičaj", dok će Nikolaus August Sifferlinger govoriti o 120 godina radiotelegrafije u Puli.

U 18 sati u Domu hrvatskih branitelja otvorit će se izložba o carskoj i kraljevskoj mornarici u Puli, uz posjet Mornaričkoj knjižnici. (M. V. I.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter