PANEL

STAMBENA POLITIKA U PULI I MLADI Gradonačelnik Zoričić: Dogodine ćemo početi graditi stanove, to će biti naša lokalna poticajna stanogradnja

Ivana Mohorović, gradska vijećnica s Nezavisne liste Filipa Zoričića, smatra da bi trebalo ići u smjeru razmišljanja o javno-privatnim partnerstvima s obzirom da u proračunu grada Pule u skorije vrijeme neće biti dovoljno novca za izgradnju stanova

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Panel su vodili gradonačelnik Filip Zoričić, gradske pročelnice Elvira Krizmanić Marjanović i Dijana Ažić, predsjednica Društva arhitekata Istre Breda Bizjak i predsjednik gradskog Savjeta mladih Paolo Pelesk (Snimio Danilo Memedović)

Panel su vodili gradonačelnik Filip Zoričić, gradske pročelnice Elvira Krizmanić Marjanović i Dijana Ažić, predsjednica Društva arhitekata Istre Breda Bizjak i predsjednik gradskog Savjeta mladih Paolo Pelesk (Snimio Danilo Memedović)


Neprimjerena politika studentskih domova na razini države koji studente iseljavaju tijekom ljetnih mjeseci, kompleksnost prebivališnog pitanja, pretjerana apartmanizacija u staroj jezgri grada, samo su neki od problema koji muče mlade u Puli, čulo se na današnjoj tribini održanoj u sklopu manifestacije "Dođi u grad! - Vieni in città!" u organizaciji Grada Pule.

Grad ima zemljišta

Na panel raspravi na temu "Stambena politika za mlade" sudjelovali su te potencijalna rješenja ponudili pulski gradonačelnik Filip Zoričić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Dijana Ažić, predsjednica Društva arhitekata Istre Breda Bizjak i predsjednik Savjeta mladih Grada Pule Paolo Pelesk.

- Bavarska koja je nama mentalitetom i najbliža, razvila je politiku dugoročnog najma. To je jedan od programa, jedna vizija koju i mi moramo razvijati. Dogodine ćemo početi graditi stanove. Slavonski Brod se priprema u četiri godine izgraditi dvije tisuće stanova. Mi to ne možemo i nećemo obećati, ali i Grad Pula mora početi graditi stanove, to mora biti naša lokalna poticajna stanogradnja, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Pročelnica Dijana Ažić, zadužena za upravljanje gradskom imovinom, istaknula je da postoje znatne površine građevinskog zemljišta namijenjenog stanogradnji, koje je komunalno i infrastrukturno opremljeno i na kojem se, sukladno prostornim planovima, može krenuti u postupak izdavanja građevinskih dozvola. Međutim, modalitete kojima bi se to provelo u djelo tek treba dogovoriti i prilagoditi mogućnostima proračuna.

Zoričić je naglasio da u Münchenu i Berlinu ne postoji kratkoročan najam, uvjet je da osoba mora minimalno tri godine boraviti u stanu. Osvrnuo se i na problematičnu situaciju sa studentima koji studiraju i žive u Puli, a koji, zbog turizma, moraju izaći iz podstanarskog stana do 1. ili 15. lipnja, a potom opet ulaze tek u listopadu.

Model dugoročnog najma

- Ako želimo Pulu sa sto tisuća stanovnika, moramo naći rješenje kako privući ljude, a ključno u tome je i Sveučilište, jer prvenstveno Pulu vidim kao sveučilišni grad koji ima 15 tisuća studenata. Da bi lokalna zajednica privukla mlade ljude, da dođu živjeti ovdje i da normalno funkcioniraju, mora ponuditi dugoročan najam. Jedan od njemačkih modela je da se nakon deset godina najma stan može otkupiti, a u cijenu se uračunavaju i sve plaćene najamnine, dodaje gradonačelnik.

Paolo Pelesk kaže da su prema istraživanju koje je Savjet mladih Grada Pule proveo u prethodnom mandatu, zaključili da je stambena politika mladima prioritet.

- Problemu možemo pristupiti s lokalne ili nacionalne razine, sa zajedničkom strategijom vlade i lokalne i regionalne samouprave. Ako država nema jasnu stambenu politiku za mlade, onda bi trebali krenuti s lokalne razine, prvenstveno gradovi i županije. Potrebno je omogućiti mladima da se osamostale, da imaju svoj smještaj i svoju stabilnost i sigurnost, kaže Pelesk pa dodaje da dodatan problem leži u tome što je mladima i poslovna sigurnost jako neizvjesna.

Breda Bizjak osvrnula se na spomenut dugoročni najam, ocijenivši ga pozitivnim načinom privlačenja novih stanovnika. U Beču je, ističe, 80 posto stanova u vlasništvu grada i dugoročan najam je nasljedan.

Elvira Krizmanić Marjanović istaknula je da je Grad Pula još 2000. godine donio odluku o kriterijima i postupku sufinanciranja kamata na stambene kredite za nekretnine na području Pule.

Pomoć za prvu nekretninu

- Objava natječaja išla je 2020., a potom i 2021. godine, gdje se sufinancira kamata do 50 posto iznosa, odnosno 18 tisuća kuna godišnje ili do 1.500 kuna mjesečno za kupnju prve nekretnine. Naravno, potrebno je ispuniti nekoliko uvjeta za to, a sufinanciranje traje pet godina, kaže Krizmanić Marjanović pa izdvaja pozitivan primjer Slovenije, gdje 60 posto gradnje stanova sufinancira država, a 40 posto jedinice lokalne samouprave. "Bilo bi odlično da se ide u tom smjeru, da država ima krovni plan kojim bi se kretala i razvijala stambena politika, a poslije bi to preuzele jedinice lokalne samouprave", kaže pročelnica.

Ivana Mohorović, gradska vijećnica s Nezavisne liste Filipa Zoričića, smatra da bi trebalo ići u smjeru razmišljanja o javno-privatnim partnerstvima s obzirom da u proračunu Grada Pule u skorije vrijeme neće biti dovoljno novca za izgradnju stanova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum