NAJNOVIJEPIŠE Zvjezdan STRAHINJA

Spustite ponizno glavu, turisti idu!

Milivoj MIJOŠEK

Ima do ljeta još puno pa tko će sada razmišljati o turistima i sezoni. Ipak, stanari djela fažanske rive već su se digli na noge. Jer, kako se čulo na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Fažane, baš hoće novi ugostitelji, pekarski dućan i kafić, na potezu od ambulante do Aleje maslina, ostvariti svoj naum o postavljanju terase, turistima na uslugu, naravno. Postavili bi je gdje god, ako ne na uski nogostup, onda barem na zelenu travu malog njegovanog parkića.

Kažu domaći da bi, bude li terasa na trotoaru, stanari muku mučili pri izlasku iz svojih stanova, da bi morali preskakati stolice i goste. Valjda bi onda i ostavljali kakvu manču za gaženje ugostiteljskog kvadrata na javnoj površini? Pješaci bi se već lakše sklonili s trotoara, među motorna vozila u pokretu, da ne ometaju goste na kavici i sladoledu. Bolje i to nego da u parku goste lokala, dobrodošle turiste, kroz japanke golica zelena travica, da im se pod stolom olakša kvartovski mačor ili im mir naruši domaće razigrano dijete.

Karikiramo, ali situacija je ozbiljna. Ni općinski čelnici, rekli su na sjednici, ne znaju kako da doskoče problemu i zahtjevima ugostitelja.

- Uzeli su u najam objekt bez terase i treba im se reći: "Terasu ne možete dobiti", jedan je od savjeta izrečen na sjednici. Zvuči preoštro za naše prilike i podneblje u kojem smo prešutno pristali na prioritete zajednice - turizam i (nečiju) zaradu od gostiju. Riva u primorskim mjestima, kakva je Fažana, jest turistima i ugostiteljima atraktivna, pa i pod svaku cijenu na korak od mora javnu površinu treba zauzeti i terasu postaviti, neovisno o tome što su rive od davnina bile dnevni boravak domaćima, igralište ovdašnjoj djeci, scena svakodnevnih odnosa. Može li sada netko zaista reći da će se terase postavljati samo ako to ne narušava životni sklad domaćih?

Drugi primjer odnosa onih koji od turista žive spram ostalih građana izvlačim iz uskog dijela Ulice Dinka Trinajstića kod pulskog autobusnog kolodvora, gdje je promet ljetos blokirao kombi da bi se iz njega beživotno iskrcala grupa mladih Europljana. Sasvim mala, ali znakovita ljetna scena: vozač bez žurbe izvlači putne torbe na cestu, ispraća putnike smiješkom, ne mari za kolonu vozila, za nervoznu svirku sirena koju je isprovocirao.

- Pomalo ljudi, ja samo radim svoj posao, odgovorio je tek kada je obavio svoje. A ma što to nije odmah rekao?! Da smo to znali, svi bi mi, koji samo dangubimo napaćeni u autima, skočili da mu pomognemo pa da svi zajedno doprinesemo "turističkoj" stvari.

Njegov je posao, očito on tako smatra, od nemjerljivog značaja za zajednicu. Kuna koja se zaradi od ljetnih gostiju vrjednija je od kune koju zarađuju drugi, marljivo i pošteno kroz cijelu godinu. To znači i da bi se zaista svi mi morali žrtvovati i preći preko svojih potreba kada netko poslužuje, opslužuje, uveseljava, zabavlja ili guli turiste?

Uklonite se mještani, ne smetajte, ne trubite, ne gunđajte i spustite ponizno glavu i pogled - turisti idu, a ja zarađujem! Eto to nam je poručio ljetos vozač kombija, to nam ugostitelji poručuju kada inzistiraju na terasama na uskom nogostupu.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam