SAJAM KNJIGE

SPLITSKI PISAC JURICA PAVIČIĆ: Puljani, imate tu blizu sjajan prostor, bolji i od Marjana. Nemojte dati da vam ga oduzmu

| Autor: Zoran ANGELESKI

"Puljani, imate tu blizu sjajan prostor, nemojte dati da vam ga oduzmu! Muzil je fascinantan prostor, bolji i od Marjana. Ima fascinantne tvrđave, neka od najljepših djela arhitekture koja tu postoje. Nemojte da od jednog prostora iza žice dobijete drugi prostor iza žice", istaknuo je novinar, pisac i filmski kritičar Jurica Pavičić na okruglom stolu "Održivi grad u neodrživom vremenu", održanom na pulskom Sajmu knjige, dva dana nakon pulske promocije njegove nove zbirke priča "Skupljač zmija".

Kada je jednog vrućeg srpanjskog dana prije četiri i pol godine zakoračio na 180 hektara velik Muzil, Pavičić je u svojoj kolumni "Vijesti iz Liliputa" rekao da je Muzil najkontroverzniji poluotok na Jadranu, koji je već 200 godina vojni zabranjen grad. Mjesto koje (osim par autobusa za jednodnevnog otvaranja prije par godina), gotovo nitko od Puljana nije vidio. Muzil kao nemjesto.

- Ne znamo što bi s tim prostorima bilo da ih jednom davno za sebe nisu rezervirale povlaštene armije. Možda bi bila priroda. Možda bi (vjerojatnije) bili bezlično urbanizirani i ni po čemu zanimljivi. No, oni su danas tu, izloženi jednoj "slučajnoj" državi nereda kojom caruju korupcija, pravni metež i nedostatak šire vizije. Ali oni su tu. Odluku o njima donosit će naša generacija. Ali - posljedice te odluke snosit će iduća.

Jurica Pavičić ustvrdio je da je Pula grad obgrljen bivšim militarizmom, militarizmom koji ju je stvorio, uzdizao, potom gušio, da bi joj danas - kao sretnu ili nesretnu posljedicu - ostavio neizmjerne količine netaknuta prostora, prostora koji čini 60 posto gradskog područja. Pavičić je podržao i Građansku inicijativu za Muzil "Volim Pulu", čiji je glavni stav da se Muzil prvo otvori svima, koristi i tek onda planira. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater