NAJNOVIJEKOD BIVŠE KLAONICE NA STOJI

SPAVAJU POSVUDA: Ilegalni kampisti krše propise, iako znaju da RISKIRAJU KAZNU

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Basti iz Njemačke: "Na putu smo, idemo za Italiju…" (D. ŠTIFANIĆ)

Većina turista s kamper-vozilima dobro poznaje propise u pojedinim zemljama, a postoje internetske stranice na kojima kampisti mogu pronaći informacije gdje je dozvoljeno spavanje u kamperu. Da je u Hrvatskoj zabranjeno i da je kažnjivo s 1.000 kuna zna i naš ilegalni turist iz Njemačke

Svako jutro, obavijestio nas je čitatelj, na bivšoj klaonici na Stoji zatječe kamper-vozila i strance koji besplatno, i što je bitno, ilegalno kampiraju. Uputili smo se na Zeleniku i zatekli jedan kamper njemačkih registarskih oznaka. U njemu je noćio rastarafijanac Basti s obitelji.

- Prespavali smo jednu noć, na putu smo, putujemo za Italiju, rekao nam je. Kratko smo razgovarali s njim i objasnili mu da smo novinari, a ne predstavnici neke službe, nakon čega se i dodatno opustio i otvoreno nam rekao:

- Bili smo ovdje i ranije, spavali smo tjedan dana. Nitko nas ništa nije pitao.

Nema uznemiravanja

Pitali smo ga zna li da je divlje kampiranje, pa čak i spavanje u kamperu, u Hrvatskoj zabranjeno i da time riskira kaznu.

- Znam, kazna je tisuću kuna, zar ne, odgovorio je.

Ne treba se zavaravati, većina turista s kamper-vozilima dobro poznaje propise u pojedinim zemljama. Uostalom, postoje internetske stranice na kojima se mogu pronaći informacije gdje je dozvoljeno spavanje u kamperu na javnoj površini. Uz to, mnogi koriste i aplikacije za pametne telefone koje im otkrivaju moguće lokacije za noćenje gdje ih neće nitko uznemirivati.

Na jednoj od stranica namijenjenih kampistima našli smo podatak da je u Njemačkoj dozvoljeno spavanje u kamperu najviše jednu noć, i na parkiralištu i na ulici, pa se Bastiju neće tek-tako moći uputiti nama svojstvena kritika: "Hajde spavaj u Njemačkoj tako, ako smiješ".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam