GALERIJA CVAJNER

Skup o prisutnosti diskriminacije žena u javnom diskursu: Muškarci godišnje zarade 11 tisuća kuna VIŠE NEGO ŽENE!

| Autor: Zoran ANGELESKI
Dosta mladih u galeriji Cvajner (Z. ANGELESKI)

Hrvatska ide nazad. Feminizam se sotonizira. Društvo se retradicionalizira, sve je konzervativnije. U parlamentu je od ukupno 151 zastupnika svega 20 žena. Razina političke kulture je jako niska. Žene ne znaju svoja politička prava. Nizak gospodarski rast ne smije biti opravdanje za neravnopravnost, iako loš životni standard rađa konzervativizam, kazala je Tanja Carić, profesorica sociologije u pulskoj Gimnaziji

"Premda žene čine 52 posto populacije, više ih je nezaposlenih u odnosu na muškarce, manje ih je na vodećim pozicijama i više ih pogađa produžavanje dominantnih ugovora na određeno vrijeme. Spolno uznemiravanje na poslu u 100 posto slučajeva prijavljuju žene. Nakon poroda žene se znaju vraćati na niže rangirano radno mjesto. Egzaktni podaci govore da žene obnavljaju ogromnu većinu poslova u kući te više brinu o djeci od očeva. Više žena završavaju fakultet, ali se poslije izgube na tržištu. Muškarci u prosjeku godišnje zarade 11.412 kuna više nego žene, gotovo jednu i pol bruto plaću više. Jaz u plaćama posljedično dovodi do jaza u mirovinama. Time se pogoršava položaj žene, izlažući ih se socijalnoj isključenosti, stalnom siromaštvu i ekonomskoj ovisnosti, posebice od strane njihovih bračnih ili izvanbračnih partnera", naglasila je predstavnica Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Puljanka Mladenka Morović na jučer održanoj panel diskusiji "Prisutnost diskriminacije žena u javnom diskursu", održanoj u dobro posjećenoj Galeriji Cvajner.

Psihičko zlostavljanje

Ovim vrijednim skupom, na kojem su još sudjelovale profesorica u pulskoj Gimnaziji Tanja Carić, trenerica, plivačica i bivša vaterpolo reprezentativka Aida Šehić te moderatorica Nevena Trgovčić, uspješno je završen višednevni Festival aktivizma i ženskih prava koji je u sklopu Dana žena organizirala pulska udruga Pank. Pritom su se organizatorice pohvalile činjenicom da se prvom pulskom maršu za ženska prava odazvalo čak 400-tinjak sudionika, a među njima je bilo dosta mladih ljudi.

Vrlo ilustrativno bilo je osobno svjedočenje pulske vaterpolistice Aide Šehić.

- U bazenu bi se sve do 21 sat nanizali muškarci. A onda bismo tek na red za trening, od 21 do 22.30 sata, došle mi žene. Što da vam govorim, nakon cijelog napornog dana, dolazite kući u ponoć, istaknula je Šehić. Ona tvrdi da je u sportu češće psihičko, verbalno zlostavljanje žena, te da one dobivaju svakakve pridjeve od trenera. Izuzeci su kad treneri imaju svoju kćerku u ekipi. Usput, dodala je, mediji pogrešno pišu 'ženska momčad u vaterpolu' umjesto ispravno 'ženska ekipa', dodala je Šehić. (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini