Budući programeri, liječnici, povjesničari umjetnosti

ŠEST VELIČANSTVENIH Studij po svom prvom izboru upisalo 70 posto pulskih gimnazijalaca

| Autor: Duška PALIBRK

Same petice na maturi imaju Arijan Vidulin, Luka Buršić i Toni Borina, a slijede ih Ema Tomić, Emili Dragaš i Antonio Močinić. Pulska Gimnazija ima i najboljeg hrvatskog maturanta na ispitu iz engleskog jezika B razine - Marka Veljkovića iz 4.c, te drugog najboljeg "filozofa" u čitavoj generaciji - Noaha Spagnolu iz 4.b, uskoro studenta u Nizozemskoj

Od 167 učenika pulske Gimnazije, koji su polagali državnu maturu u ljetnom roku, na jesenski rok idu samo četiri učenika, po jedan iz hrvatskoga jezika A razine, iz matematike obje razine te iz engleskog jezika B razine. Ravnatelj Gimnazije Filip Zoričić kaže da je gotovo 70 posto njihovih učenika upisalo studij po svom prvom izboru, 15 posto njih ide na drugi izbor, 10 posto ih upisuje studij u inozemstvu, a nekolicina će pauzirati.

Sve same petice

- Naši učenici i dalje najviše upisuju FER, PMF, građevinu, strojarstvo, medicinu, stomatologiju i pravo, u Zagrebu i Rijeci gotovo podjednako, a dio njih ide u Zadar, Osijek, Varaždin i Split. U inozemstvu biraju Ljubljanu, Graz, Amsterdam. Ovogodišnji rezultati na državnoj maturi za nijansu su bolji nego lani. Dubinska analiza prošlogodišnjih rezultata na maturi pokazala je da su naši učenici u engleskom jeziku iznad državnog prosjeka, a u hrvatskom i matematici malo ispod državnog prosjeka. Analizu ovogodišnje mature imat ćemo do kraja ove školske godine, ali svi rezultati pokazuju da naši nastavnici rade odličan posao, a da su učenici među najboljima u Hrvatskoj. Najvažnije je koliko ih završi studij i koliko ih se vrati u Pulu i Istru i toj analizi ćemo se posvetiti. Površna analiza kaže da ih se više od polovice ne vraća doma nakon studija, kaže Zoričić, zadovoljan i visokim četvrtim mjestom koji prirodoslovno-matematička gimnazija u Puli dijeli sa šibenskim kolegama, na listi najpoželjnijih srednjih škola u zemlji na upisima u prve razrede.

Vratimo se generaciji koja odlazi. S najboljima od njih našli smo se pred zgradom Gimnazije. Same petice iz svih pet predmeta na maturi imaju Arijan Vidulin, Luka Buršić i Toni Borina, svi iz 4.g, matematičke gimnazije. Slijede Ema Tomić i Emili Dragaš iz 4.b, opća gimnazija, te Antonio Močinić, ponovno iz 4.g. Većinom matematički, prirodoslovni umovi, uz jednu umjetničku dušu.

Toni Borina, budući FER-ovac, za svoje gimnazijske profesore kaže da su zaslužni što se nije trebao puno pripremati ni za maturu ni za prijemni na fakultetu. Priprema je, više-manje, trajala kroz cijelo školovanje, sve četiri godine, kaže Toni. O tome hoće li se s diplomom vratiti u Pulu, kaže, sada je rano reći. Njegov razredni kolega Luka Buršić, koji s Damirom Numić-Mešom dijeli prvo mjesto u školi po rezultatu na maturi iz informatike, također je upisao računarstvo, ali na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Bio je drugi na listi, od 50 njih koliko ih primaju!

Rijeka je bliže kući

- Izabrao sam Rijeku da bih mogao često dolaziti kući i sada prikupljam dokumentaciju za smještaj u studentskom domu. Državna matura nije bila nikakav problem, uz predznanje stečeno u Gimnaziji, još sam se nešto malo pripremao i to je bilo sve, kaže Luka. "Prateći svoje kolege, idem isto na FER. Bit ćemo zajedno, gledamo da si sredimo nešto za studentski dom, ali nitko ne zna što će biti najesen zbog ove epidemiološke situacije", nastavlja pak Arijan Vidulin, najbolji fizičar u školi. Kaže da je iz predgrađa Pule. "Znači da imam poljoprivrednu podlogu, pa ako škola ne uspije, uvijek imam siguran posao", šali se budući programer.

Generacija je to maturanata zakinutih za mnogošto, počevši od maturske zabave nadalje. "Da, čitava ova zadnja godina srednje škole bila je čudna, očekuje se da ćemo se sada najviše družiti, a zapravo se nismo ni družili. Škola k'o škola, tu smo profitirali, ali ostali smo zakinuti za druženje", kaže Arijan.

Emili Dragaš završila je opću gimnaziju i uspješno prošla na prijemnom na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Bilo je dosta teško, kaže, bilo ih je 900 i nešto kandidata, a primaju ih 300, međutim Emili se plasirala na 23. mjesto! Planira biti liječnica, ali ako bi se tijekom studija predomislila i okrenula prema znanosti, i to je moguće. Na maturi najbolje je u školi riješila ispit iz hrvatskog A razine (85,8 posto), a na engleskom A razine prvu poziciju dijeli s Lovrom Kočarom iz 4.c i Andreom Jurcan iz 4.a (97,8 posto!).

Svestrana je i Ema Tomić - postigla je deseti najbolji rezultat u zemlji na maturi iz matematike B razine - ali je upisala Filozofski fakultet u Zagrebu, povijest umjetnosti i anglistiku, dvopredmetni studij. "U Gimnaziji smo imali profesoricu umjetnosti Afroditu Široka Spaqi i ona je jako lijepo radila s nama i jako sam joj zahvalna na tome. To me je definitivno potaknulo na izbor studija", kaže Ema.

Antonio Močinić, najbolji u svojoj školi na maturi iz matematike A razine i kemije, dugo je razmišljao i vagao između studija kemije i FER-a. Na kraju je izabrao i upisao ovo drugo jer mu se čini da s kemijom u Hrvatskoj baš nema puno posla. "Ako mi se ne bude svidjelo na FER-u, prebacit ću se na kemiju, ali s tom bih diplomom onda morao otići vani", već je sve proučio Antonio.

Istarski klub u Nizozemskoj

S njima je pred Gimnaziju došetao i Noah Spagnolo, također jako dobar učenik, koji će u inozemstvo na studij. U Nizozemskoj će studirati švedski i ruski jezik!? "Jedan nono mi je došao iz Udina, otud mi prezime. Druga baka i djed su mi iz Švedske, tamo imam par prijatelja, a ruski volim zato što volim njihovu književnost i glazbu", kaže nam Noa. Osim hrvatskog i engleskog, dakle, Noa će jednog dana govoriti i švedski, ruski i nizozemski. Uz japanski, dodaje, koji uči zadnjih par godina, i to sam, osim što je mjesec dana sudjelovao na nastavi na studiju japanskog jezika na pulskom Filozofskom fakultetu. Samo iz njegovog razreda u Nizozemsku na studij ide petero njih. Još malo pa mogu osnovati Istarski klub.

Noah Spagnolo, donedavno učenik 4.b razreda pulske Gimnazije, bio je drugi najbolji na ispitu iz filozofije među svim hrvatskim maturantima! Test je riješio 81,8 posto. I nije to sve. Pulska Gimnazija ima i najboljeg hrvatskog maturanta na ispitu iz engleskog jezika B razine - Marka Veljkovića iz 4.c razreda, koji je osvojio maksimalnih 100 posto bodova. Što se nacionalnog plasmana tiče, treba istaknuti i sedmo mjesto Fabia Sošića iz 4.d na ispitu iz talijanskog jezika A razine, gdje je postigao 92,2 posto. Spomenimo i druge najbolje plasirane unutar škole: na njemačkom A razine briljirao je Svemir Mandana Milićević, na psihologiji Veronika Karlović, oboje iz 4.b razreda, te na hrvatskom B razine Lenard Vuković iz 4.e.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter