NOVI PULSKI VIJEĆNIK HDZ-a

SEAN SOLDATIĆ: Ne možeš ljude stalno hraniti strahom od drugih, već im moraš ponuditi NAPREDAK I ŠANSU U SREDINI U KOJOJ ŽIVE I STVARAJU

"Identitet Pule je brodogradilište, odnosno brodogradnja, Puležani su odrastali uz Uljanik. Dan kad bi Uljanik dobio plaću svi bi dobro delali na mrkatu, sve je bilo lakše. Svim dosadašnjim mjerama Vlada je dala novu šansu pulskom arsenalu da u budućnosti brodogradnja opstane u Puli i da Puležani žive od svog rada"

| Autor: Marcello ROSANDA
Sean Soldatić (Snimio Duško Marušić Čiči)

Sean Soldatić (Snimio Duško Marušić Čiči)


- Jednostavno ne možeš ljude stalno hraniti strahom od drugih već im moraš ponuditi napredak i šansu u sredini u kojoj žive i stvaraju, kaže novi vijećnik HDZ-a u budućem sastavu pulskog parlamenta Sean Soldatić aludirajući na činjenicu da je Možemo odbija suradnju s HDZ-om. On će u naredne četiri godine po prvi puta predstavljati tu stranku u Gradskom vijeću uz stranačkog kolegu Mirka Jurkića, a zalagat će se, tvrdi, za izgradnju novih vrtića, škola i igrališta.

Pulskoj javnosti za sada manje poznat, novopečeni gradski vijećnik Soldatić rođen je 1972. godine u Puli, pohađao je Osnovnu školu Kaštanjer, upravno-pravni smjer Srednje škole Branko Semelić, a diplomirao na riječkom Pravnom fakultetu. Potom je odslužio vojni rok u HV-u, a trenutno je službenik Ravnateljstva civilne zaštite. U tinejdžerskim danima aktivno se bavio sportom, a najviše nogometom igrajući u NK Istri za kadetsku i juniorsku ekipu.

Evidentno jednostavna osoba, do sada neeksponirana i politički neiskusna, Soldatić će za sebe reći da se prvenstveno vidi kao tata. "Imam dvije prekrasne kćeri blizanke koje će uskoro krenuti u prvi razred".

Istarsko narodnjaštvo

- Kad ste se počeli aktivno baviti politikom?

- Politika me još od srednje škole zainteresirala jer su u to vrijeme počele demokratske promjene u RH, odnosno višestranačje, a pogotovo za vrijeme studiranja prava. Aktivno sam se počeo baviti politikom u pulskom HDZ-u kao predsjednik njegovog Gradskog izbornog povjerenstva, nakon čega sam obnašao dužnost tajnika HDZ-a Pula. Na zadnjim unutarstranačkim izborima po principu "jedan član jedan glas" izabran sam za potpredsjednika pulskog HDZ-a. Trenutno obnašam dužnost Povjerenika HDZ-a Pula.

- Što vas je privuklo HDZ-u?

- Prvenstveno njegove temeljne ideološke odrednice, a to su demokršćanstvo i narodnjaštvo, a koje su ulaskom RH u Europsku uniju dobile još veću mogućnost da poboljšaju kvalitetu života naših građana u Puli i Istri putem fondova EU uz stručnu i političku pomoć Vlade RH pod vodstvom HDZ-a. Ta je Vlada za vrijeme ove krize usmjerila ogromna sredstva Puli i Istarskoj županiji za očuvanje radnih mjesta, opstanak poduzetnika u vrijeme krize, poljoprivrednika, a time je bolja kvaliteta života svih građana Pule i Istre.

- Postavit ću vam isto pitanje kao i Jurkiću neki dan. Je li teško biti HDZ-ovac u Istri?

- HDZ u Istri je politički baštinik istarskog narodnjaštva, odnosno istarskih narodnjaka kao društvenih preporoditelja istarskog čovjeka kad mu je bilo najteže u povijesti, koji su Istri dali temeljne društvene vrijednosti i odrednice na kojima se temelji i dalje razvija društvo u Istarskoj županiji. Zato na pitanje je li teško biti HDZ-ovac u Istri mogu reći da nije teško biti baštinik tih političkih i društvenih vrijednosti, dapače!

- Kakvu bi Pulu Vi voljeli vidjeti za 10 godina?

- Grad mogućnosti za mlade obitelji, a to znači više vrtića, osnovnih škola, s više kulturnih sadržaja za mlade, grad kvalitetne poduzetničke infrastrukture, kulturnog, a ne masovnog turizma.

Pored toga, bitno je da se Pula danas vrati moru jer je u vrijeme kad je bila okrenuta moru doživjela svoj društveni, gospodarski i kulturni procvat. Potrebno je osuvremeniti i sagraditi modernu lučku infrastrukturu koja bi Pulu ponovo povezala sa svijetom, što u gospodarskom, što u kulturološkom smislu.

- Bili ste aktivni u Mjesnom odboru Valdebek. Kakva su tamo bila iskustva?

- Mislim da su Mjesni odbori u Puli zanemareni i podcijenjeni od strane gradske vlasti pa tako i MO Valdebek, te da nemaju bitnu ulogu u upravljanju i rješavanju problema. Mi novoizabrani gradski vijećnici bi trebali prekinuti dosadašnju praksu gradske vlasti i politički prisiliti budućeg čelnika Grada Pule da Mijesni odbori dobiju na političkom značaju jer tu se zadovoljavaju osnovne komunalne potrebe Puležana.

Isključivost i Možemo

- Za što ćete se najviše zalagati kao gradski vijećnik?

- Zalagat ću se za izgradnju novih vrtića, škola, igrališta, za ulaganje u sport kako mladih, tako i rekreativni sport jer je Pula uvijek bila sportski grad, ulaganje u kulturu kao što je izvršena obnova Arheološkog muzeja u Puli uz financijsku potporu HDZ-ove Vlade u prošlom i ovom mandatu.

- Kako komentirate tvrdnje Sanje Radolović i Dušice Radojčić da neće ići u koaliciju s HDZ-om?

- Može se primijetiti da je platforma Možemo svjetonazorski i demokratski isključiva, pa tako apriori isključuje suradnju sa strankom od centra prema desno, odnosno desnog centra, a to je HDZ. Kada se tome doda činjenica da se radi o Gradskom vijeću koje je ustrojeno da rješava komunalne odnosno probleme lokalne samouprave onda je situacija apsurdna! Jasno je da se želi ideološki nametnuti ostaloj dvojici partnera u budućoj gradskoj vlasti, te tako učvrstiti svoju političku poziciju u političkom spektru lijevo od centra, odnosno političke ljevice čime ova buduća vladajuća koalicija u Puli faktički gubi svoju širinu koju je dobila od velikog broja birača iz političkog centra u Puli.

- Možete li pojasniti?

- Mislim da se Gradsko vijeće treba baviti komunalnim problemima građana, a ne otvorenom političkom isključivošću prema drugim političkim opcijama. Treba napomenuti da HDZ do sada nije obnašao vlast u Gradu Puli i Istarskoj Županiji pa ga se tako nikako ne može optuživati za korupciju i pogodovanja pojedincima, već su zahvaljujući HDZ-ovoj Vladi u proteklom periodu u Istri realizirani važni kapitalni infrastrukturni projekti. Vidjeli smo na ovim izborima kako je prošla stranka koja je dugi niz godina svoju politiku pred svake izbore, lokalne i nacionalne, temeljila na svjetonazorskom i ideološkom plašenju birača HDZ-om u Puli i Istri. Jednostavno ne možeš ljude stalno hraniti strahom od drugih, već im moraš ponuditi napredak i šansu u sredini u kojoj žive i stvaraju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of