ČLAN PULSKOG VIJEĆA

Mirko Jurkić, vijećnik HDZ-a, o političkoj situaciji u gradu: "MOŽEMO JE SVOJIM UVJETIMA VEZAO RUKE POTENCIJALNIM PARTNERIMA!"

Koalicije nismo dogovarali i vjerojatno nećemo ići u takve kombinacije. Smatram da smo spremni za pozitivne pomake u gradu i to smo predočili u kampanji. Koaliciju ne priželjkujemo i ne tražimo već smo otvoreni za razumne dogovore koji bi išli u smjeru stabilnosti vijeća i naravno napretka grada na korist građana Pule što bi svima trebalo biti na prvom mjestu"

| Autor: Marcello ROSANDA
Mirko Jurkić (Snimio Milivoj Mijošek)

Mirko Jurkić (Snimio Milivoj Mijošek)


Mirko Jurkić stari je, ali i novi vijećnik HDZ-a u novom sastavu pulskog Gradskog vijeća. Pulski je HDZ u posljednjem izbornom ciklusu potvrdio svoj dosadašnji status te će i u naredne četiri godine biti dio gradskog parlamenta osvojivši ovog puta dva vijećnička mjesta, za razliku od prijašnjih tri. U vijećničkim klupama društvo će mu praviti stranački kolega Sean Soldatić. Obzirom na unutarstranačka previranja uoči kampanje, ali i manji broj vijećničkih mjesta, može se reći da su, što potvrđuje i Jurkić, ostvarili zadovoljavajući rezultat.

Ime dosadašnjeg predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a Mirka Jurkića obično asocira na njegovu majku, prvu ministricu u modernoj Hrvatskoj Vesnu Girardi Jurkić. Pulskoj javnosti dobro poznat, inače 41-godišnji magistar povijesti, Jurkić se na lokalnim izborima kandidirao i za gradonačelnika najvećega istarskog grada, ali ga pulski birači, neskloni HDZ-u, nisu podržali u dovoljno velikom broju da bi mu osigurali pobjedu ili makar drugi krug. U politiku se uključio 2016. godine, da bi već dogodine bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.

Sastavljanje većine

- Sadašnja politička situacija uoči formiranja gradskog vijeća izrazito je složena. Postoji nekoliko potencijalnih scenarija, a najizgledniji je formiranje većine SDP-a, Možemo i Nezavisne liste Filipa Zoričića. Kakav rasplet očekujete?

- Priznajem da me ovakav rasplet malo iznenadio, očekivao sam drugačije preslagivanje u usporedbi sa starim sazivom obzirom na nove aktere, ali ne možda u ovakvom obliku. Obzirom na najavljenu suradnju SDP-a, Možemo i Nezavisne liste FZ preostaje nam za vidjeti hoće li sporazum zaživjeti i potrajati. Velike su suprotnosti i jednostrani uvjeti predočeni, a u političkom pregovaranju to nikada nije dobar preduvjet za pozitivan nastavak suradnje.

- Aludirate na tvrdnje Dušice Radojčić i Sanje Radolović da neće ići u koaliciju s HDZ-om?

- Prije svega taj uvjet koji ste naveli istaknuo je Možemo u svojem prijedlogu sporazuma. Uvjeti sami po sebi nisu nikada na početku političkog pregovaranja dobri. Ultimativan uvjet poput ovoga dovodi u sumnju njihove dobre namjere prema sastavljanju većine. Praktički vežete ruke potencijalnim partnerima za bilo kakvo traženje podrške od ostalih vijećnika i potencijalnih partnera. Politički u najmanju ruku neozbiljno i neinteligentno ili vrlo manipulativno i pretenciozno. Podsjeća me to na revolucionare kojima nije bio bitan napredak niti borba za više ciljeve već revolucija sama. Povijesno gledajući postali su profesionalni revolucionari, izgubili su smisao! Je li SDP pristao na to, predstoji nam vidjeti.

- Kakva je bila dosadašnja suradnja između SDP-a i vas?

- Bila je izuzetno dobra i svakako bih je pohvalio. S pojedincima sam, rekao bih, ostvario i prijateljski odnos. Obzirom na ultimativne uvjete od strane platforme Možemo prema SDP-u i NL Filipa Zoričića vidjet ćemo kako će politička suradnja funkcionirati ubuduće.

- S kime priželjkujete koaliciju? Možete li "izvući" IDS uz pripadnika srpske nacionalne manjine?

- Koalicije nismo dogovarali i vjerojatno nećemo ići u takve kombinacije. Smatram da smo spremni za pozitivne pomake u gradu i to smo predočili u kampanji. Koaliciju ne priželjkujemo i ne tražimo već smo otvoreni za razumne dogovore koji bi išli u smjeru stabilnosti vijeća i naravno napretka grada na korist građana Pule što bi svima trebalo biti na prvom mjestu. O svim kombinacijama odlučuju tijela stranke. Ne želimo izvlačiti nikoga niti kalkulirati s pripadnikom nacionalne manjine.

Suradnja i koalicije

- Hoćete li istaknuti svog kandidata za izbor člana vijeća iz redova srpske nacionalne manjine?

- Nismo imali namjeru i nećemo ići s našim predstavnikom.

- U kampanji je bilo teških riječi, IDS vas nije štedio. Mogu li uopće lijeva i desna stranka surađivati, koalirati, pa makar i na lokalnoj razini?

- Teško mi je definirati IDS kao isključivo "lijevu" stranku. To je vaša percepcija. Mislim da je IDS prije svega lokalna stranka sa uglavnom lokalnim interesima koja obzirom na potrebe definira svoju poziciju lijevo ili desno, iako se deklarativno veže uz lijeve opcije. Ponavljam da primarni uvjet za bilo kakvu suradnju s bilo kojom opcijom je napredak grada i građana te stabilna većina iduće četiri godine. Možemo je postavio vrlo nekorektan uvjet svim akterima i na taj način isključivošću bez obrazloženja doveo u startu netrpeljivost u Gradsko vijeće. Mislim da je bez obzira na sve kampanja bila korektna, to je žar borbe i smatram da je to uobičajeno.

- U slučaju da se dogodi paraliza odlučivanja, je li izgledno ponavljanje izbora?

- Filip Zoričić je postao gradonačelnik Pule i ovim putem mu čestitam! Predstoje mu pregovori i dogovori za većinu u Gradskom vijeću koja će s obzirom na to što je najavljeno biti nategnuta, vidjet ćemo hoće li pristupiti pozitivno te okupiti veći dio vijećnika i stranaka da bi dobio suglasnost za važne projekte u gradu. Ponavljanje izbora je definitivno jedna od izglednih opcija.

- Pregovarate li s kim? Tko vam je bliži, odnosno s kim bi eventualno mogli surađivati?

- Za sada s nijednom opcijom. Ukoliko dođe do tog momenta stranačka tijela će odlučiti o tome. Suradnja je moguća sa onima koji imaju normalan pristup i želju za napretkom grada na korist građana. Mi smo demokršćanska i narodnjačka opcija. Destrukciju nećemo podržavati ni u kojem obliku. Obzirom da je Možemo ultimativno ničim izazvan uvjetovao ne suradnju sa HDZ-om smatram da suradnja sa njima nije opcija. Ostale političke opcije ukoliko žele napredak i razvoj grada mogu od nas očekivati podršku. Želimo voditi isključivo afirmativnu politiku. Je li prirodna koalicija između ranije navedenih stranaka ovisi gdje ste svrstali nezavisnu listu Filipa Zoričića?

Pomlađivanje HDZ-a

- Što mislite pod time?

- Mislio sam je li prirodno da Zoričić ide u koaliciju s Možemo i SDP-om.

- Gdje ga vi svrstavate?

- Ja nigdje. Na njemu je da se svrsta ukoliko želi. Mi smo desni centar, a SDP lijevi centar. Gdje su Možemo i Zoričić, to oni moraju definirati.

- Kako stoji HDZ u Puli i Istri?

- HDZ u Istri je definitivno u rastu, kako po broju članova tako i u podršci građana. Uspjeli smo osvojiti još jednu općinu i povećali ukupan omjer vijećničkih mjesta. Pula je specifična po mnogočemu. Imamo veliki broj novih mladih i obrazovanih članova što je bilo vidljivo i na listi za gradsko vijeće. Pomlađivanje je potrebno i ono se događa. Uz podršku Antona Klimana i županijske organizacije smatram da HDZ u Puli može imati isključivo uzlaznu putanju.

- Je li teško biti HDZ-ovac u Istri?

- Uvijek, jer je politički razvoj stranaka u Istri bio ponešto drugačiji, ali mi koji radimo za boljitak lokalne zajednice nemamo se čega sramiti niti se čega ustručavati. Mi koji živimo normalan svakodnevni život građana Pule i Istre. Mi kao i svi drugi dobronamjerni građani želimo isključivo ravnomjeran razvoj i boljitak svih građana Pule i Istre. To je naša agenda.

- Živite na Giardinima. Jeste li se psihički pripremili na sezonsku buku?

- Odrastao sam uz buku na Giardinima. Ona će uvijek postojati jer su Giardini uvijek bili i uvijek će biti mjesto okupljanja. Potrebno je naglasiti da u granicama dozvoljenog nikome ne smeta okupljanje ni druženje, ali red mora postojati u cijelom centru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater