SDP u Puli predstavio program za europske izbore

SANJA RADOLOVIĆ: "S ovakvim stavom EU-a sva će europska brodogradilišta doživjeti SUDBINU ULJANIKA"

| Autor: Patricija SOFTIĆ

"Na ovim izborima nije riječ samo o nadmetanju stranaka, nego i o konkurenciji vizija. S jedne strane imate protuliberalne tendencije prisutne u nekim istočnim zemljama EU-a, a s druge strane imate superliberalne tendencije koje nemaju nikakav osjećaj socijalne osjetljivosti za sve one drastične posljedice koje bi se mogle dogoditi zbog ničim reguliranog tržišnog nadmetanja. SDP doživljava ove izbore kao priliku da se obnove socijaldemokratske vrijednosti u Europi", poručio je danas u Puli Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i nositelj liste SDP-a za predstojeće europarlamentarne izbore.

Picula je s predsjednicom pulskog SDP-a Sanjom Radolović i kandidatkinjom za EP te predsjednikom istarskog SDP-a Vilijem Bassaneseom predstavio stranački izborni program za euroizbore. Cilj im je osvojiti barem tri mandata.

Ravnopravnost ključna riječ

Bassanese je Piculu predstavio kao najkompetentnijeg kandidata liste broj 28, naglasivši da je njegov dugogodišnji politički rad potpuno neokaljan. S druge strane, za Radolović je rekao da je najaktivnija i najeksponiranija oporbena političarka u Puli, te da predstavlja svjetlu budućnost SDP-ove politike u Istri.

- Na ovim izborima se određujemo prema budućnosti Europske Unije. Građani će se odrediti ne samo prema politici, nego i prema kursu reforme EU-a, jer da bi ovaj sjajan politički projekt bio jednako uspješan u 21. stoljeću, morat će doživjeti ozbiljniju reformu. No, prije svega se moramo odrediti prema cijelom nizu vrijednosti unutar Hrvatske. Zato je SDP u svom programu stavio ozbiljan naglasak na jednu riječ koja ima osobitu političku težinu, a to je ravnopravnost, istaknuo je Picula.

SDP će se zalagati za ravnopravnost svih građana, što se, smatraju, sada ne osjeća, za ravnopravnost regija, za dokidanje regionalnih razlika te za ravnopravnost među članicama. To je, istaknuo je Picula, vrlo važna priča u trenutku podijeljenosti Europe na blokove. Posljednjih godina u dijelu EU-a može se svjedočiti i različitim tumačenjima ljudskih i drugih prava pa i tihom odustajanju od nekih temeljnih vrijednosti. Da bi EU ostala konkurentna s novim i starim gospodarskim silama, mora biti koherentnija iznutra, i zato, smatra Picula, nije nebitno koga će građani poslati u EU parlament.

Program istarske podružnice SDP-a konkretizirao je program središnjice stranke kroz deset najvažnijih točaka, rekla je Radolović. Jedna od točaka je reforma obrazovnog sustava, od vrtića do fakulteta, s naglaskom da obrazovanje mora biti podjednako dostupno svim građanima svugdje u Hrvatskoj. Trebalo bi vratiti više prakse u srednje škole i uspostaviti srednjoškolsko obrazovanje kao obavezno.

Bolji uvjeti za naše građane

- Od budućeg saziva EU parlamenta moramo zahtijevati da se izjednače kamatne stope i ujednače uvjeti kreditiranja građana. To nije nemoguće, jer je riječ o bankarskoj izmišljotini koja mora biti dokinuta, jednako kao što je ukinut roaming. Želimo zdravstvo dostupno svima. Situacija s našim mirovinskim sustavom je katastrofalna i nedopustiva te ćemo se zalagati za takozvani švicarski model koji jamči pravedniju raspodjelu tog novčanog fonda. I po pitanju fondova moramo se drastično poboljšati, a ne da budemo na samom začelju u Europi po korištenju tih sredstava. Zalagat ćemo se za to da EU promijeni svoj stav o brodogradnji i državnim subvencijama, jer ovako će unutar deset godina gotovo sva europska brodogradilišta doživjeti sudbinu Uljanika. I na kraju, nikako nećemo dozvoliti povijesni revizionizam, jer su i Hrvatska i Europa nastale na temeljima antifašizma, poručila je Radolović.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom