NAJNOVIJEPOČETAK KRAJA ILI NOVI POČETAK?

S Kinezima ili bez njih, stečaj s preustrojem NAJIZGLEDNIJE RJEŠENJE ZA ULJANIK

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

Država je već platila većinu jamstava, preostala su neplaćena potraživanja radnika i dobavljača, a ona se mogu naplatiti iz stečajne mase, kazao je Horvat

Opcija spašavanja Uljanika kroz program restrukturiranja prema svemu sudeći definitivno je završena priča. Tračak nade da u Vladi još uvijek razmišljaju o tome probudila je vijest da su za Uljanik zainteresirani Kinezi.

Međutim, nakon jučerašnjih izjava ministra gospodarstva Darka Horvata trebalo bi biti potpuno jasno da se taj mogući prodor kineskog kapitala u hrvatsku brodogradnju definitivno neće dogoditi kroz program restrukturiranja. Obzirom da to više nije realnost, ostaje samo jedna opcija - stečaj s preustrojem. Takav rasplet je, uostalom, kao jedinu realnu mogućnost za nastavak brodogradnje ovih dana u Glasu Istre naznačio i legendarni direktor brodogradilišta Karlo Radolović.

Ministar Horvat je iz Dubrovnika potvrdio da bi u naredna dva tjedna u Hrvatsku trebali stići kineski brodograditelji na razgovore o hrvatskoj brodogradnji. Međutim, Uljanik nema vremena dočekati ishod tih pregovora bez hitne financijske injekcije ili proglašavanja stečaja.

Jedan i jedan

Horvat je kazao kako očekuje da kinesko brodogradilište CSIC predloži drugi model preuzimanja, odnosno novi poslovni model i vrstu brodova koje misli graditi na sjevernom Jadranu. Jasno je poručio da nakon toga više ne bi bile u igri sadašnje brojke koje se odnose na udjele države i strateškog partnera u programu restrukturiranja.

"Država je već platila većinu jamstava, preostala su neplaćena potraživanja radnika i dobavljača, a ona se mogu naplatiti iz stečajne mase", kazao je Horvat. Time je jasno poručio da u Banskim dvorima definitivno više nije na stolu restrukturiranje. A opet, na pitanje znači li to da kompanija ide u stečaj - odgovorio je kako Vlada konačnu odluku o tome još nije donijela. No lako je zbrojiti jedan i jedan i zaključiti - ako za Vladu restrukturiranje nije rješenje, onda je stečaj, i kroz stečaj eventualni preustroj, u ovom trenutku jedina preostala opcija.

Stižu termini

Jučerašnja vijest iz Pazina potvrđuje da ni trgovački sudovi vjerojatno više nemaju namjeru produživati agoniju. Naime, donesena je odluka o pokretanju stečaja za prvu u nizu tvrtki u sklopu Uljanik Grupe - Uljanik Proizvodnju opreme iz Vodnjana. Za tu tvrtku je zaključen takozvani prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja i nakon što bude napisano rješenje Uljanik Proizvodnja opreme početkom narednog tjedna otići će u stečaj.

Takva odluka još uvijek nije donesena za društvo USCS, odnosno tvrtku koja je u kompaniji zadužena za računalnu podršku, već je ročište i eventualna odluka o proglašenju stečaja odgođena za sredinu svibnja. Odluka o proglašenju stečaja za nekoliko dana se očekuje i za Uljanikovu tvrtku Poslovno informacijski sustavi, odnosno Uljanik PIS. Za razliku od Uljanik Proizvodnje opreme koja ima imovinu i potraživanja, pa tako i mogućnost da bude oživljena nakon proglašenja stečaja, Uljanik PIS nikakve imovine nema, te će za to društvo proglašenje stečaja automatski značiti i definitivni kraj.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam