PULA

RUŽNA RAZGLEDNICA S ODLAGALIŠTA OTPADA: Kaštijun otplinjavaju usred sezone, građani su ogorčeni, nesnosni smrad će se širiti još najmanje mjesec dana

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Na Kaštijunu su u ponedjeljak započeli radovi otplinjavanja kojima je, kako kažu iz te tvrtke, cilj smanjenje nesnosnog smrada koji se s njega širi već, eto, treće ljeto za redom. Naime, iz tog se županijskog odlagališta otpada svakog se ljeta, još od 2019., širi nesnosan kiseli smrad, a mještani Pule, Pomera, Banjola, Medulina i Vinkurana, kojima je odlagalište u neposrednoj blizini, ne prestaju se žaliti. Situacija na granici Pule i Medulina je, dakle, ponovno napeta - otplinjava se Kaštijun usred sezone, mještani su ogorčeni, a smrad se širi.

Nakon smirivanja pandemije koja je, usput, zbog lockdowna na neki način "spasila" Kaštijun, imamo novu priliku za vraćanje povjerenja i osjećaja sigurnosti šire javnosti, ali i turista u potencijale naših gradova i općina kao turističkih rekordera. Međutim, radovi koji se trenutno izvode sami po sebi znače da će Kaštijun smrdjeti još najmanje mjesec dana. To je, nažalost, neizbježna posljedica prirode tih zahvata. Štoviše, iz Kaštijuna su i obavijestili javnost da su u toku izvođenja radova moguće kratkotrajne pojave neugodnih mirisa te mole građane, a naročito one koji žive u neposrednoj blizini, za razumijevanje. 

Invazivni zahvati

Konkretno, trenutno je u tijeku proces otkopavanja otpada iz 2019. da bi se unutar tog nakupa ubacile cijevi za otplinjavanje, odnosno rješavanje viška različitih plinova koji bi se potom spaljivali na baklji. Iz Kaštijuna vjeruju da bi na taj način u budućnosti trebalo smrdjeti manje.

Te su se cijevi, kažu stručnjaci, mogle ili trebale staviti ranije, a pitanje je i zašto se takvi delikatni i za javnost invazivni zahvati izvode baš u jeku turističke sezone, pogotovo uzevši u obzir da su, koliko je poznato, novci za sanaciju Centra već dugo vremena na raspolaganju.

Iz Kaštijuna kažu da je za početak radova bilo potrebno prvenstveno provesti i završiti postupak javne nabave, koji je započeo 4. veljače, kao i sklopiti ugovore o izvođenju radova i nadzora nad njima. Također, za početak radova bilo je potrebno "osigurati i tehničke preduvjete na bioreaktorskoj plohi od kojih je najvažniji osiguranje minimalne/dovoljne visine otpada i ispunjenje do projektirane kote".

Izvođač radova je tvrtka HIS, a ugovorena cijena je 1.998.447 kuna bez PDV-a. S obzirom na to da se radi o vrlo specifičnim poslovima, na natječaj se javio samo jedan ponuditelj s kojim je i sklopljen ugovor, odgovaraju iz Kaštijuna.

Na pitanje može li se vrijeme trajanja radova skratiti te je li moguće da se ono zbog niza okolnosti i produži, direktorica Kaštijuna Vesna Dukić odgovara da je dinamika izvođenja radova sastavni dio ponude izvođača.

"Rok izvođenja radova je prema ugovoru 40 dana, od kojih se rok od 31. svibnja do 1. srpnja odnosi na radove u samom tijelu odlagališta. Prvi tjedan tog roka utrošen je na kompletnu tehničku pripremu, kao što je dovoz drenažnog i zemljanog materijala i varenje cijevi izvan tijela odlagališta, a sve da bi se period radova na otvaranju tijela odlagališta i ugradnje cijevi skratio što je više moguće. Treba napomenuti da je za polaganje cijevi potrebno otvoriti/otkopati kanale u otpadu, a tada se oslobađaju nakupljeni plinovi koji imaju neugodan miris", pojašnjava Dukić.

Naglašava i da su radovi koji se trenutno izvode neophodni da bi se osiguralo prikupljanje nastalog bioplina koji izaziva neugodne mirise. Osim radova, planirana su, dodaje, i druga tehnička poboljšanja, kao što je dnevno prekrivanje, a sve da se neugodnosti iz prošlih sezona ne bi ponovile.

Nakon polaganja cijevi za otplinjavanje u tijelo plohe, slijedi tehnički zahtjevniji dio radova, to jest spajanje cijevi na baklju. Što se neugodnih mirisa tiče, Dukić zaključuje će se oni nakon završetka polaganja cijevi znatno smanjiti, a dodatno i nakon puštanja baklje u rad. Međutim, na pitanje kada će građani moći konačno biti sigurni da je smrad svršena prošlost, direktorica Kaštijuna ističe da bi nakon kompletne sanacije Centra "smrad trebao prestati".

Komentar smo zatražili i od člana građanske inicijative "Čist zrak, duga ljubav" Ive Lorencina koji kaže da je ova situacija apsurdna i nevjerojatna.

- Kaštijun d.o.o. je odlučio potjerati i one malobrojne goste koji i dalje tvrdoglavo dolaze u okolna mjesta na odmor, jer je upravo sada, po njima, najbolji trenutak za raskopati odloženi mokri otpad da bi manje smrdilo u drugoj polovici sezone i idućih godina. Na taj način su, ovih dana, izazvali smrad na razini najgorih smradova iz ljeta 2019. Mještani i turisti bi se, valjda, trebali iseliti ili hibernirati za to vrijeme. Jednostavno, takav odnos nije dopustiv. Neka se nađe rješenje bez ovolike količine neugodnih mirisa ili neka se radovi odgode za zimski period, a ne da se život mještana u okolici čini neizdrživim, napominje Lorencin.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of