BARAKE U EMOVOJ ULICI

ROMSKO NASELJE NADOMAK ARENE ODLAZI U POVIJEST. Stanari sele u prave stanove dostojne za život!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Desetogodišnja Romkinja voljela bi preseliti negdje gdje bi se mogla barem normalno okupati."Nemamo tople vode, pa je grijemo na pećnici. Ovdje nema tuša, kamoli kade. Stanem na mali tepih i polijevam se vodom iz kante" kaže djevojčica

"Imala sam pet godina kad sam doselila u barake. Otad ih je prošlo trideset. Rodila sam desetero djece, udala se s 15. Nedavno smo oženili najstariju kćer. Otišla je u Francusku. Izborila sam se da je ne udamo rano. Ne žalim se, ali bilo je teško bez tople vode, grijanja, kupaonice, wc-a", kaže, 35-godišnja Besima Beslimi iz romskog naselja u neposrednoj blizini pulske Arene.

Ona i njezina mnogobrojna obitelj uskoro će dobiti priliku za humaniji život.

Nakon dugo godina Grad Pula najavljuje rušenje dotrajalih baraka u Emovoj ulici u kojem živi 40-tak Roma. Među njima je i dvadesetak djece. Rušenje najveće barake na samom ulazu u kvart moglo bi krenuti već idućeg mjeseca.

Prvo će preseliti 13-člana obitelj koju smo posjetili u starim i dotrajalim barakama koje ne ispunjavaju ni osnovne uvjete za život dostojan 21. stoljeća. Iz Grada Pule potvrđuju da je ta obitelj od 2017. godine na listi za dodjelu gradskih stanova. Preselit će u gradsku nekretninu u Ulici Valmade, a u uređenje prostora trebaju sami uložiti. Obitelj, kažu u Gradu, ima mogućnost osigurati određena financijska sredstva za adaptaciju i to putem predstavnika svoje nacionalne manjine.

Potvrđuje nam to predsjednik Vijeća Roma i predstavnik romske manjine u Puli Jetiš Bajrami. Kaže da se godinama pokušava izboriti da se riješi problem smještaja pulskih Roma koji žive u katastrofalnim uvjetima.

S druge strane, kaže Bajrami, taj dio grada je danas ruglo i svima je u interesu da se uredi.

"Jedna od opcija je da se na toj lokaciji izgradi novo dječje igralište. Sramota je da na par koraka od Arene imamo ovo. Godinama pokušavamo naći rješenje i drago mi je što su se stvari počele konkretizirati. Kad sam ulazio u Vijeće cilj mi je bio što više romske djece uključiti u gradske vrtiće te Rome uključiti u tržište rada. Nadam se da ćemo riješiti problem smještaja i ostalih obitelji, jer i za njih se traži rješenje. Idemo korak po korak. Grad je pokazao da ima sluha nakon što se godinama rješavao status baraka, kojima je tek prije nekog vremena Grad ušao u posjed. Rušenje će krenuti brzo, možda već idući mjesec. Veliku zaslugu u ovoj priči imaju nova pročelnica u Gradu Ingrid Bulian i njena pomoćnica Mirna Radolovć koje su pokazale veliki senzibilitet, kaže Bajrami.

Da pulski slam odlazi u povijest, potvrđuje i predsjednik Mjesnog odbra Arena Klaudio Paljar. Smatra da bi osim dječjeg igrališta, ovu atraktivnu lokaciju trebalo staviti u funkciju od koje bi koristiti imala šira zajednica. Na tom su tragu razmišljanja i Grada Pule. Napominju da su dotrajale barake u Emovoj ulici neposredan okoliš najvrjednijeg spomenika kulture na području Pule, pa se u konačnici planira njihovo uklanjanje.

No, to će biti moguće tek kad svi odsele. Trenutno u naselju, u neljudskim uvjetima, živi nekoliko obitelji s puno male djece. Neki su nam otvorili svoj dom. Popucani zidovi, trule instalacije, improvizirani podovi prekriveni daskama i tepisima, vlaga, krovovi koji prokišnjavaju…

Desetogodišnja Romkinja voljela bi preseliti negdje gdje bi se barem mogla normalno okupati. Kaže nam da fotografiramo iza barake gdje se nalazi sklepana šupa. Uzima kante napunjene vodom."Nemamo tople vode, pa je grijemo na pećnici. Ovdje nema tuša, kamoli kade. Stanem na ovaj mali tepih i polijevam se vodom iz kante", kaže desetogodišnjakinja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater