PRESSICA

Radnička fronta protivi se izmjenama Zakona o minimalnoj plaći i poručuje: "NEKI RADNICI DOBIVAT ĆE I MANJE OD MINIMALNE"

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Radnicka fronta PulaSNIMILA DORIA MOHOROVIC

Radnicka fronta PulaSNIMILA DORIA MOHOROVIC


"Izmjene i dopune Zakona o minimalnoj plaći koje se predlažu neće poboljšati životni standard tih radnika i radnica, već će omogućiti da neki radnici i radnice rade za plaću manju od Zakonom određene plaće", konstatirali su Aleksandra Relić, Enis Čaušević, Karin Grgorović i Dubravka Kovačević iz Radničke fronte te Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata na današnjem obraćanju medijima na Forumu. Poticaj tome je nacrt prijedloga novog Zakona o radu kojeg je Vlada Republike Hrvatske ovih dana poslala sindikatima i Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Prema nacrtu ZOR-a, regulirao bi se rad od kuće, rad putem digitalnih platformi, povećavao broj dozvoljenih prekovremenih sati, te smanjila razina zaštite sindikalnih povjerenika. Vlada namjerava i dodatno povećati broj dozvoljenih prekovremenih sati na razini godine. Relić i Cerovac ističu da je najveći problem sama, kako oni tvrde, protuustavna narav minimalne plaće u RH, jer iznos minimalne plaće nije ni blizu dostojanstvene plaće koja je svakoj osobi u Republici Hrvatskoj zagarantirana Ustavom Republike Hrvatske. Napominju da u Hrvatskoj danas 52 tisuće radnica i radnika živi na minimalnoj plaći, koja prema mnogim izračunima, iznosi tek 25 posto troškova života jedne obitelji. Dodaju i da su implikacije tih izmjena Zakona problematične i za osobe koje prestaju s radnim odnosom i odlaze u mirovinu.

- Apeliramo na sve saborske zastupnike, osobe koje bi trebale zastupati interese većine stanovništva, da poslušaju našu saborsku zastupnicu Katarinu Peović i njezine prijedloge za izmjene Zakona koji bi svakoj osobi u Hrvatskoj trebao omogućiti dostojanstven život. Ti prijedlozi glase: da se iznos troškova za život računa kvartalno i sukladno tome određuje minimalna plaća, da se minimalna plaća ne vezuje za postotak prosječne plaće, jer ni ta prosječna plaća ne bi bila dostojanstvena kad bi bila izglasana kao minimalna. Nadalje, trebali bi se regulirati iznosi za dodatan rad - koje mnogi poslodavci ne plaćaju ili ne plaćaju dovoljno, te izbrisati članak 8. u Zakonu o minimalnoj plaći, tj. članak 5. izmjena i dopuna koja uvodi iznimke u kojima poslodavci osobu u radnom odnosu smiju plaćati manjom plaćom od one zakonom propisane minimalne, poručila je Aleksandra Relić iz Radničke fronte, dok je Cerovac pozvao saborske zastupnike da probaju živjeti pola godine s minimalnom plaćom. "Ako želimo sutra imati Hrvatsku s većim brojem građana, krajnje je vrijeme da se nešto pokrene. Ako se pobudi svijest u građanima, oni koji su u Saboru i koji čine većinu, napravit će određene pomake, ali netko ih na to mora natjerati", dodaje Cerovac.

Naime, ovaj četvrtak vladajući će u Saboru RH pokušati mijenjati Zakon o minimalnoj plaći, a sve su stranke osim Radničke fronte glasale za Vladin prijedlog zakona. Kako ističu iz Radničke fronte, primjedbe i prijedlozi sindikata doživljeni su od HDZ-ovih članova i predsjedavajućeg odbora potcjenjivački do te mjere da se prijedloge odbilo i pročitati, a kamoli o njima raspravljati, zbog čega su sindikati i RF jutros održali konferencije za medije paralelno u Puli, Rijeci i Zagrebu s ciljem ukazivanja na važnost Zakona o minimalnoj plaći i njegovom utjecaju na plaće i status radništva općenito.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini