TOTALNI APSURD

PULSKO NASELJE KAO NIČIJA ZEMLJA Mještani jednom gradu plaćaju račune, u drugom glasaju, a KOMUNALNU INFRASTRUKTURU - NEMAJU!

| Autor: Borka PETROVIĆ
Naselje nema nijednu asfaltiranu cestu (Snimila Borka Petrović)

Naselje nema nijednu asfaltiranu cestu (Snimila Borka Petrović)


Valdenaga je nekad bila stara štancija. Danas se ovdje nalazi dvjestotinjak kuća, od onih obiteljskih do luksuznih vila za odmor. Do njih se dolazi skrećući s Fažanske ceste po makadamskom putu, punom rupa i blata. U naselju ne postoji niti jedan metar asfalta ili nogostupa, tek jedna ulica ima poštenu javnu rasvjetu, o kanalizaciji se ne usude ni sanjati.

Iako se godinama bune i traže komunalno uređenje naselja, problem je, kako smatraju ovdašnji žitelji koji su nas pozvali u posjet, što jednima plaćaju račune, a za druge glasaju. Nikome stoga nisu zanimljivi.

Kako nam pojašnjavaju svoju apsurdnu situaciju, komunalne račune i sva davanja plaćaju Gradu Vodnjanu. Njima su nekada platiti legalizaciju za kuće, a sada plaćaju građevinske dozvole. No, djeca im pohađaju osnovnu školu na Velom Vrhu, a na osobnoj im je adresa Pula. Kada odlaze glasati, kao na predstojećim izborima, biraju kandidate za pulskog gradonačelnika i pulsko Gradsko vijeće. Njihov novac ide na jednu stranu, a glasovi na drugu!?

U razgovoru nam priznaju da su prve kuće ovdje niknule ilegalno. Kako vele, ne bježe od svoje krivice. Prije 20-ak godina znali su u što se upuštaju, no nakon što je ovo područje Grad Vodnjan 2011. proglasio građevinskim, oni su sami financirali izradu Urbanističkog plana uređenja i platiti sve naknade i kazne.

foto

Dušan Jović i Goran Rajnović

- Nekad nas je ovdje bilo tek nekoliko. No, vremenom je naselje legalizirano i danas se ovdje posve legalno gradi, priča nam Goran Rajnović koji je svoju kuću ovdje sagradio prije 20 godina. Kuće, kako smo vidjeli, i dalje niču na svakom koraku.

Kako napominje naš sugovornik, ljudi su se počeli baviti i turizmom pa u naselju ima puno kuća s bazenima, apartmana. Svi su oni, naglašava, platiti svoje građevinske dozvole, plaćaju račune i komunalnu naknadu, no za to ne dobivaju ama baš ništa, osim loše kvalitete života i loših turističkih recenzija jer se turisti redom bune na grozne prilazne putove.

- Svi dižu ruke od nas. Puli nismo zanimljivi jer smo pod Vodnjanom. Vodnjanu očito nismo zanimljivi jer im ne donosimo glasove, smatra Rajnović. Svejedno mu je, kaže, kome će pripasti naselje, teritorijalno i upravno, hoće li to biti Vodnjan, Pula ili čak Fažana, ali želi znati kome se može obratiti kao građanin. Smatra da bi im i jedan vijećnik u Mjesnom odboru puno značio pa poziva sve aktualne kandidate da ih posjete i sami vide kako žive.

Susjed Dušan Jović razmišlja isto: nikome nisu zanimljivi jer nisu ničije glasačko tijelo. Vodnjan tako na izborima ne mogu "kazniti" za nečinjenje, a od Pule niti ne mogu ništa tražiti jer njihov novac ide u vodnjansku kasu. Ovaj im "dvostruki status" šteti i kada traže neku od mogućih povlastica jer na one iz Vodnjana ne mogu računati zbog svog pulskog prebivališta.

- Doslovno sam mjesecima morao moliti da nam se doveze koji kamion šljunka kako bismo mogli preko blata do svojih kuća, a djeca do škole. Možete zamisliti kako je ovdje zimi, kada lijevaju kiše, kada rano padne mrak… Svima smo izvan fokusa, mislim da smo jedinstven slučaj u Hrvatskoj jer nam je zapravo onemogućeno Ustavom zajamčeno pravo biranja svojih predstavnika, navodi Jović.

Poziva sve sumještane da se na dan izbora 16. svibnja u 10 sati okupe na njihovom glasačkom mjestu u Mjesnom odboru Veli Vrh i prijave Državnom izbornom povjerenstvu ovu nepravilnost. "Možda će nas onda netko početi doživljavati ozbiljno", kaže Jović, zaključujući da samo žele znati gdje točno pripadaju kako bi od te jedinice lokalne samouprave mogli i tražiti ono što im, nakon godina čekanja, pripada.

foto

Nove kuće niču na sve strane

- Činjenica je da gradovi i općine koji su bili dijelom bivše Općine Pula nisu razriješili sva pitanja vezana uz međusobne administrativne granice. Glede konkretnog upita treba istaknuti da, u odnosu na službene administrativne granice koje vodi Državna geodetska uprava, ovo naselje formalno čini dio teritorijalnog obuhvata Grada Pule pa se stoga i službene evidencije o boravištu ili prebivalištu referiraju na Grad Pulu. Međutim, glede prostorno-planskog statusa, naselje je predmetom razrade dokumentacije Grada Vodnjana, pojašnjavaju nam iz pulske gradske uprave te dodaju da će ovaj problem biti predmetom daljnjih postupaka koji će se voditi među jedinicama lokalne samouprave u narednom periodu.

Iz Vodnjana nam, pak, pojašnjavaju da u naselju Valdenaga, sukladno prostorno-planskom statusu, Grad Vodnjan obavlja sve poslove koji se odnose na gradnju i održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

- U skladu s našim gradskim proračunom, odnosno programima gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, za to područje uložena su znatna sredstva u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju infrastrukture, održavanje prometnica i javne rasvjete u naselju. U planu je u naselju Valdenaga, kroz projekt Aglomeracija Pula Sjever, izgraditi vodovodnu mrežu i kanalizaciju za sve postojeće objekte, navode iz gradske uprave Vodnjana.

Taj projekt provode zajedno s Gradom Pulom i Općinom Fažana, a sufinanciraju ga prihodima od naknade za razvoj na području grada Vodnjana. Nakon izgrađene osnovne infrastrukture kroz ovaj projekt, u planu im je nastaviti ulaganja u ovo naselje, izgradnjom oborinske odvodnje, proširenjem javne rasvjete, asfaltiranjem prometnica te izgradnjom nogostupa i ostale komunalne infrastrukture, poručuje Damir Janko, vodnjanski pročelnik za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove.

Ipak stigli kamioni sa šljunkom

Cijelu su zimu mještani do svojih kuća jedva prolazili preko rupa i blata. Nekoliko su puta tražili i urgirali u Gradu Vodnjanu da im se nasipa barem šljunak. To su dobili tek nakon tri mjeseca, prije desetak dana, nekako u vrijeme naših upita, u šali će mještani. A u svakoj šali ima i istine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum