RAZLIČITI NA ISTOJ FREKVENCIJI

PULSKI RADIO ROJC, JEDINI COMMUNITY RADIO IZ CIVILNOG SEKTORA U HRVATSKOJ S RADIJSKOM FREKVENCIJOM: Nitko i svi imamo pravo govoriti u ime Radio Rojca. Nikada ne bismo uspjeli pojedinačno

| Autor: Lara BAGAR
Radio Rojc - to su jaki individualci i volonteri (Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Radio Rojc - to su jaki individualci i volonteri (Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Radio Rojc je odrastao. Ne u potpunosti, ali krenuo je u novu fazu sazrijevanja. Baš tako. Nakon što je proteklog tjedna dobio pravu radijsku koncesiju, na putu je da postane pravi, ozbiljni radio. Velik je to događaj za ovu malu radijsku postaju koja je u vrlo kratkom vremenu postala jedna od najslušanijih u gradu. Prkose mainstreamu - kako glazbom, tako i temama koje zaziru od trivijalnosti, čega su često pune lokalne frekvencije.

A sve se ovdje, u vremenima kada sve ima svoju cijenu i nitko nema vremena, bazira na volonterstvu i entuzijazmu. To je uostalom i zajednica, bezuvjetna potpora i razmjena. Stoga na upit tko želi govoriti o radiju, nitko ne želi. Ne zato jer se srame ili su onako "pulski šutljivi" - dapače, skupina je to iznimno jakih individualaca sa stavom koji se, srećom, može čuti u njihovom eteru - već zato jer su svi dio tog procesa i ne postoji hijerarhija. Znači, community radio, radio zajednice u potpunosti opravdava svoj naziv. Svi su jednaki, dio zajednice, Rojc u eteru. Ima smisla.

Kao što je Rojc zanimljiv konglomerat čak 106 udruga koje kohabitiraju pod istim krovom, tako je i Radio Rojc svojom hijerarhijskom demokratičnošću neobična pojava u narcisoidnoj kulturi i površnom medijskom prostoru. Možda je upravo korona pokazala koliko je u eri globalizacije koja je u ovom trenutku virtualna, važna lokalna zajednica na svim razinama. Možda je taj koncept model nekog novog opstanka. Vrijeme će pokazati.

No, svakako su taj koncept, ali i dobru glazbu koja se na rijetko kojoj postaji može čuti, prepoznali i slušatelji, a izgleda i Vijeće za elektroničke medije koje im je dalo zeleno svjetlo za novu, možda i ozbiljniju programsku koncepciju i frekvenciju sa širim auditorijem.

- Tko će izaći u ime Radio Rojca i reći što je Radio Rojc? Mislim da svi imamo pravo jer ovakav radio nikada ne bismo mogli napraviti pojedinačno. Svi koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju radija su važni, kaže Mirjana Radulović, jedna od ljudi u radijskom timu.

Jako su sretni, uzbuđeni, možda i prestrašeni jer pred njima je sada puno posla u ostvarenju zacrtanih programa.

- U manje od tri godine emitiranja programa uspjeli smo doći do koncesije za pružanje radijskih usluga na području grada Pule u sljedećih deset godina. Dosad smo imali privremenu frekvenciju koju smo vezali uz određene projekte. Bila je kratkotrajna i u svakom trenutku smo mogli ostati bez nje. Nju nam je osiguravao HAKOM i bila je uglavnom za korisnike Rojca, male snage i ograničenog dometa. Kada je Agencija za elektroničke medije raspisala poziv za iskaz javnog interesa, mnogi su nam pojedinci i udruge pružili podršku, tako da je ovo uspjeh cijele zajednice. Nakon toga je uslijedilo skupljanje dokumentacije i stvaranje programske osnove i poslovnog plana, što se pokazalo kao poprilično izazovan posao. Mnogi su bili skeptični uzevši u obzir trenutnu društveno-političku situaciju u zemlji, ali 1.368 stranica elaborata pokazale su da smo dorasli sljedećoj fazi stvaranja community radija, veli Mirjana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini