APEL PODUZETNIKA

PULSKI OBRTNIK O GRADU PULI: "Nemaju sluha jer im treba para. Zlatna koka ostala bez jaja"

| Autor: Lara BAGAR
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Pulski kafić Sirena zatvoren je jer zbog terase u hladu nema goste, a izdašan najam i dalje plaća gradu. Oni koji su otvoreni, naravno, plaćaju puni najam.

"Terasu i dalje plaćam po punoj cijeni kao da se ništa nije dogodilo. Rijeka i Zagreb oprostili su svojim ugostiteljima najam. A svi smo u istoj priči. Još nešto, porez na potrošnju nam je jako velik: na mjesečnoj razini 3 posto plus PDV od 25 posto, a Grad Pula nije ništa napravio ni po tom pitanju", veli Ivana Burić koja sa suprugom vaterpolistom Damirom Burićem vodi jedan od najpopularnijih pulskih kafića "Dvojka". Kaže da su pokušavali stupiti u kontakt s Gradom u više navrata, a Grad je jednostavno gluh i nijem. 

"Moramo biti partneri, jer ako nema nas, nema ni grada. To je zatvoreni krug. U teškim si vremenima moramo pomoći. Poput obitelji", zaključuje Ivana Burić, koja je jučer bila među pulskim poduzetnicima koji su na Forumu potpisivali peticiju sa zahtjevom da im Grad Pula smanji najamnine za 70 posto i oslobodi ih nekih drugih davanja poput spomeničke rente. 

Bili ugostitelji ili trgovci, svi su u istim problemima i ogorčeni. 

"U ožujku smo Gradu platili pola najamnine, u travnju jednu kunu. Tada smo bili zatvoreni mjesec dana, s tim da smo i prethodna dva slabo radili. Tada su nam rekli da će nam omogućiti plaćanje u ratama. Predali smo zahtjev Gradu za plaćanje u ratama. Prvo ne odgovaraju pa ih moraš zvati 100 puta. Jer situacija je sljedeća - službenik je ili na godišnjem, ili u samoizolaciji, a dok on ne dođe, nitko ga drugi ne zamjenjuje. Čekate ga, a kad se vrati, obavještava vas da će uz plaćanje u ratama biti obračunate i sve kamate", kaže vlasnica jedne pulske trgovine odjećom i nastavlja: 

"Apeliramo na gradske službe da nas razumiju. Pogoršanjem epidemiološke situacije nama je otežan rad. Mi ne bježimo od naših obaveza, ali u nekom postotku oni nama moraju izaći u susret da zadrže nas zakupce i da svi zajedno isplivamo iz ovog problema" 

Ediba Šehu Sadikaj, koja s obitelji posluje u Puli već 50 godina, kaže da je nekima promet pao i 90 posto. 

"Mi smo se iscrpili već s prvim lockdownom, a sada smo totalno iscrpljeni", kaže ona. 

"Već 30 postotno smanjenje prometa je alarm, a 50 posto je ključ u bravu", nadovezuje se Flavia Poropat. A jedan obrtnik dobacuje: "Nemaju sluha jer im treba para. Zlatna koka ostala bez jaja". 

Zabrinuta je i Alida del Bianco iz "Surya Food Templea". 

"Ako ostanemo otvoreni, time osiguravamo radna mjesta drugim ljudima. Trenutno nas u gradu Puli ima oko 100 zakupaca. Ako zatvorimo, puno će ljudi ostati bez posla i to će na svim razinama pogoditi mnoštvo obitelji. Ne tražimo nikakve potpore, nego da nas oslobode davanja jer nemamo otkud platiti. Očekivali smo da će nas sezona malo izvući, da će nešto biti. Sezona je bila kratka. U međuvremenu smo se još više zadužili kako bi izgurali. Drugi val je došao i mi smo pred zidom", kaže Alida. Ponavlja da je Pula jedini grad u Istri koji nije izašao u susret svojim zakupcima.

"Umag, Buje, Poreč i ostali smanjili su za 30 posto zakupe", zaključuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of