Koronavirus ozbiljno prijETI

PULSKI OBRTNICI I KAŠLJU I TEŠKO DIŠU "Nemamo materijala, nemamo posla, a nastojimo sačuvati obrt i radnike"

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Građevinari na mukama - još smiju raditi, ali ne mogu (Milivoj MIJOŠEK)

Mi imamo i radnike iz Bosne, što da radimo s njima? Svaki dan je pitanje da li da ih odjavimo ili ne. Problem je i raditi prema uputama stožera u skupinama do pet ljudi, kada na gradilištu imate istovremeno i građevinare i instalatere i stolare… Kako to koordinirati? Što vam je pet radnika na velikom gradilištu?, pita se Ilija Birčić

"Djelatnost građevinarstva nisu zabranili i mi još uvijek radimo. Dakle, mi smijemo raditi, ali zapravo ne možemo raditi", riječi su Ilije Birčića, predsjednika ceha graditelja u Udruženju obrtnika Pule, prostodušnim rječnikom otkrivajući da su se na velikim mukama radi epidemije koronavirusa našli obrtnici.

Kako zadržati radnike ako obrtnici ne rade ili rade smanjenim intenzitetom? Kako uopće obaviti posao bez repromaterijala? Kako sakupiti radnicima za plaće, ako posla nema?

Otpis, ne odgoda plaćanja

- Problemi su se počeli gomilati svima. Materijala nužnog za realizaciju narudžbi nema, a računi nam stižu. Svi su naši obrtnici u grču i u iščekivanju dokad će to potrajati i koja je nova mjera Vlade, kaže nam Andi Vitasović, predsjednik Udruženja obrtnika Pule.

S obrtnicima smo razgovarali nakon jučerašnjeg obraćanja javnosti premijera Andreja Plenkovića i njegovih suradnika s novim paketom mjera za pomoć gospodarstvu u epidemiji koronavirusa. Od mnogih mjera očekivali su puno, a dobili su, kaže, malo. Na primjer, obrtnici traže oslobađanje, a ne odgađanje podmirenja javnih davanja za razdoblje kada ne rade ili rade otežano, a Plenković im je u odnosu na prethodnu mjeru, jučer donio tek produženo razdoblje otplate na 24 mjeseca - obročno i bez kamate.

- Svi su obrtnici, i to ne samo u Puli, protiv mjera odgode plaćanja doprinosa i drugih obveza - oni zapravo traže otpis, jer se odgodom samo gomilaju dugovi prema državi. U redu je odgoda od 24 mjeseca, ali pitanje je kada će sve ovo završiti. Gomilanje dugovanja posebno će pogoditi one s više zaposlenika, kaže Ester Jurinović, tajnica pulskog Udruženja.

- Ta odgoda od 24 mjeseca jedina je novost, dok kreditne linije, koje su spominjali (krediti za likvidnost na poček od 12 mjeseci, op. n.), obrtnicima ionako nisu baš interesantne. Odgoda plaćanja ne rješava nam ništa, ona će komplicirati poslovanje u budućim razdobljima, kaže Vitasović.

Sezonski obrtnici

Još ranije Vlada je donijela odluku o podmirenju plaće za svako sačuvano radno mjesto u razdoblju kada se djelatnost ne obavlja. Uslijed epidemije virusa mnoge su djelatnosti zabranjene, poput ugostiteljstva, kozmetičarskih i frizerskih obrta, neke se obavljaju reducirano, treće su dozvoljene, ali se plasman robe pokazuje kao nemoguća misija. Oni koji rade bore se s nemogućnošću nabave sirovina, a svima je zajednički problem zadržavanje radne snage.

- Mali poljoprivrednici najviše su vezani za tržnice i štandove koji su sada zatvoreni. Prisiljeni smo robu plasirati u trgovačke centre, što u pravilu i nije lako i za što mnogi nisu pripremljeni. I obavljanje posla je otežano, jer teško dolazimo do materijala. Agrarije nemaju dovoljno robe zbog čega smo prisiljeni kupovati sirovine po cijeloj Hrvatskoj preko e-trgovine, kaže nam Petar Jurković, predsjednik ceha poljodjelstva.

U uredu pulskog Udruženja ne prestaju zvoniti telefoni. To pomoć traže obrtnici, koji ne samo da se svakodnevno bore s problemima svoje struke i zanata, nego se sada i ne snalaze sa silnim uputama, mjerama i odlukama koje u kratko vrijeme donose Vlada i krizni stožeri.

- Poteškoće naših obrtnika su dobava materijala, isporuka robe i usluga, a sada se bave i ispisivanjem propusnica za kretanje prema odluci o nenapuštanju prebivališta. A svima njima je najveći problem isplata plaća. Tu imamo raznih situacija koje su zakomplicirale ove izvanredne okolnosti. Na primjer, imamo sezonske obrte koji se otvaraju u travnju i koji se nose s pitanjem da li uopće aktivirati obrt, aktivirati ga kasnije ili preskočiti ovu godinu. Do sada su bili neaktivni, a da bi ostvarili pravo na neke mjere, kao što je isplata 3.250 kuna za zadržavanje radnika, moraju ispuniti određene uvjete iz razdoblja kada nisu bili aktivni. I za odgodu plaćanja javnih davanja uvjet je da na dan podnošenja nemaju dugovanja poreznoj upravi, a još nisu aktivirani, prenosi nam dojmove obrtnika Ester Jurinović.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater